Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові зведуть індустріальний парк «Формація Львів» у форматі «екосистеми» для бізнесу

ТОВ «Формація Сигнівка», що входить до групи компаній Alterra Group спорудить від 92 тисячі метрів квадратних промислових приміщень для бізнесу у форматі Built-to-suit, завдяки реалізації проєкту індустріального парку, буде створено від 3 600 (нових) робочих місць

Фото з архіву ТОВ "Формація Сигнівка
Фото з архіву ТОВ "Формація Сигнівка

У Львові, в промисловій зоні Сигнівці дали офіційний старт будівництву індустріального парку «Формація Львів» аналогів якому немає в Україні. Це буде комфортний для бізнес-середовища парк, який працюватиме за принципом екосистеми та буде «живим проєктом». «Формація. Львів» зводить ТОВ «Формація Сигнівка», що входить до групи компаній Alterra Group. 11 грудня «Формація Сигнівка» отримало дозвіл на виконання підготовчих робіт, а вже 21 грудня відбувся урочистий захід присвячений початку будівництва індустріального парку, в рамках якого почесні гості заходу, представники влади міста та Львівщини, представники Британського посольства, заступник Міністра економіки України та засновник проєкту Дмитро Ковальчук відкрили арт-об'єкт — стеллу.

Концепцію нового індустріального парку Львова, яку втілює в життя Alterra Group розробили спільно з експертами Київської школи економіки. Концепцію презентували у Львівській міській раді в липні цього року. Після цього був оголошений відкритий конкурс з вибору керуючої компанії. Переможцем конкурсу стала ТОВ «Формація Сигнівка», яка буде займатися залученням приватних інвестицій і реалізацією проєкту. Рішення про новий індустріальний парк депутати ухвалили на сесії Львівської міської ради.

Яку інфраструктуру для бізнесу пропонує Alterra Group?

У першому кварталі 2024 року компанія планує отримати дозвіл на будівництво перших будівель. У першій черзі - зведення двох виробничих будівель загальною площею 20 тисяч метрів квадратних із приміщеннями від 280 метрів квадратних до 2 300 «квадратів». Ці приміщення підходять, як для великих виробничих компаній, яким потрібні готові площі з наявністю кран-балок для розвантаження, так і для невеликих виробництв в галузі харчової та легкої промисловості і виробництв без шкідливих викидів. Також в першій черзі будівництва планується спорудження комплексу громадських приміщень площею 600 метрів квадратних із сучасним виставковим комплексом, закладами харчування та кавʼярнями. Індустріальний парк буде забезпечений усіма необхідними комунікаціями, матиме укриття, а всі будівлі обладнані системами пожежогасіння та опалення.

В індустріальному парку «Формація Львів» загалом передбачено будівництво від 92 тисяч метрів квадратних промислових приміщень у форматі Built-to-suit (будівництво під запити замовника). Перші резиденти зможуть в'їхати в свої приміщення вже в першому кварталі 2025 року.

Засновник групи компаній Alterra Group Дмитро Ковальчук розповів під час презентації, що місія нового індустріального парку — створення сприятливих умов для розвитку виробничих підприємств, бізнесу та економіки України, а також сприяння економічній трансформації країни від сировинного виробництва до індустріального.

«Формація. Львів» стане готовою екосистемою, що буде підтримувати розвиток бізнесу «створювачів» — лідерів виробничих підприємств з доданою цінністю. Це буде відбуватися за допомогою низки сервісів для розвитку людського капіталу, фінансових стимулів, унікальної інфраструктури для розвитку бізнесів та сформованій спільноті резидентів парку, які підсилюватимуть потенціал один одного, — відзначив Дмитро Ковальчук. — Будівництво в проєкті індустріального парку складає лише 30%. Інші 70% - це створення екосистеми. Наша мета — уможливити розвиток української промисловості. Розвиток неможливий без інновацій, які створюються за умови взаємодії влади, бізнесу, освіти, громади та медіа. Нам треба враховувати навколишнє середовище. Працюємо з кожним з цих елементів. В основі взаємодії - комунікації".

Які переваги від «Формації Львів» отримає місто?

Дмитро Ковальчук відзначив, що індустріальний парк створить щонайменше 3 тисячі 600 робочих місць. За попередньою оцінкою, парк призведе до зростання податкових надходжень до міського бюджету Львова на 250 млн. грн. на рік, а також до державного бюджету — на понад 430 млн. грн. Серед вагомих переваг — перетворить «сіру» промислову зону Сигнівку в сучасний центр технологічного виробництва.

«На території індустріального парку буде створена інфраструктура на рівні „центру міста“, яка буде доступна як для учасників парку, так і для громади, — продовжує розмову Дмитро Ковальчук. — Для його побудови й інтеграції у місцевість буде залучена група урбаністів. У межах парку будуть створені лабораторія, коворкінг, бізнес-інкубатор і простори для навчання та практики місцевих жителів… В індустріальний парк планується залучити до десяти резидентів — великих підприємств та півсотні представників малого і середнього бізнесів. На території парку буде створено рекреаційну зону з доступом до водойми та громадський центр з навчальним простором, івент-холом, закладами харчування і торгівлі, дитячими кімнатами та медичним центром».

Дмитро Ковальчук каже, індустріальний парк в зоні Сигнівці буде важливим бізнесом хабом не лише для Львова, а й для України. У час війни потрібно максимально активізовувати бізнес, аби разом наближувати перемогу над агресором. «Розуміємо наскільки для України зараз важливий людський капітал, тому створюємо агенцію, яка буде працювати з питаннями наших резидентів, — продовжує розмову Дмитро Ковальчук. — Будемо створювати навчальні програми».

Міський голова Львова Андрій Садовий на урочистому заході із запуску будівництва індустріального парку зазначив, що «Формація Львів» — важливий проєкт для підтримки бізнесу, аби здобути перемогу. «Бізнес — люди, які будуть країну, — наголосив Садовий. — Головна задача влади — не заважати бізнесу якісно працювати у цей недегкий час. Дякую посольству Великої Британії та Школі економіки за допомогу у вибудовуванні концепції індустріального парку. Дякую Дмитру Ковальчуку та його колегам за те, що захотіли ризикнути та піти в цей проєкт. Сьогодні Україна потребує власного ресурсу, робочих місць, податків. Вірю в те, що амбітні плани індустріального парку в Сигнівці будуть реалізовані. Зі сторони влади будемо робити все, що можливе: щоби Львів та Україна були успішними».

«Радий, що індустріальні парки у Львові відкриваються, розвиваються і масштабуються, — додав заступнк міністра економіки України Володимир Кузьо. - Це важливо для української економіки. Переорієнтація з експорту сировини на експорт товарів і продукції виготовленої в України з доданою вартістю, дасть змогу підтримувати державний бюджет. Роль приватних інвестицій в Україні повинна збільшитися. Уряд може допомогти стимулювати розвиток індустріальних парків, просмисловості, також дати інструменти страхування інвестицій, страхування від військових ризиків».

… За доброю традицією будь-який старт будівництва масштабного проєкту — це спорудження символічного арт-об'єкту. ТОВ «Формація Сигнівка» звели на будівельному майданчинку вишукану стеллу. Почесні гості заходу зняли з неї зелене шовкову накидку і під оплески відкрили арт-об'єкт. На стеллі у модерному стилі зображена зірка. Дмитро Ковальчук каже, це знак того, що українці — нація мрійників, які обов’язково дійдуть до мети. «Це про мрії, про щось величне. Це не перша зірка на нашій території. Очікуємо багато зірок, для усіх знайдеться місце. Місця в нас багато. Тому «Ласкаво просимо, ми вас чекаємо!», — підсумував Дмитро Ковальчук. А ведучий свята запросив гостей свята до спільного фото біля стелли.