Передплата 2024 «Добра кухня»

«Цього року дешевих овочів і фруктів не буде»

Експерти кажуть, подорожчання овочів почалося ще задовго до війни, яка цей процес лише стимулювала

Фото автора
Фото автора

Весняні продуктові закупи дедалі частіше розчаровують українців. На початку березня кілограм цибулі - 50 гривень, а зараз — 53−55. Головка крес-салату — майже 100 гривень, коли ще у середині лютого було 60−65. Кілограм тепличних огірків — 170… По гаманцях ударило авокадо — 80 гривень замість 45−60. На 15−20% подорожчало також м’ясо. Теляча вирізка-філейка тепер коштує 350 гривень, свиняча — 240. Яйця коштують 60−75 гривень за десяток. Загалом, із початком весни ціни на продукти різко підскочили. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року — на 31,5%.

Як розповів «ВЗ» керів­ник аналітичного напря­му «АПК-інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін, посту­пове подорожчання овочів (че­рез збільшення імпорту) по­чалося ще задовго до війни, а широкомасштабне вторгнен­ня рф ці процеси активізувало. Експерт каже, на другому році війни очікувати на подешевшан­ня продуктів на полицях україн­ських супермаркетів не варто. Ціни й далі зростатимуть.

«Цьогоріч дешевих овочів і фруктів не буде, — каже екс­перт. — На це є чимало причин. Українська економіка впала на рік на 30%, третина українців покинули свої домівки, частина виїхала за кордон. За оцінками Світового банку, рівень біднос­ті в Україні зріс у п’ять разів, за­раз за межею бідності перебу­вають 8 мільйонів українців. Що це означає для плодоовочево­го бізнесу? Стало менше актив­них споживачів овочів і фруктів — жінок і дітей. А ті, що зали­шаються в Україні, за рік війни багатшими не стали… Різко впав попит на преміальні ово­чі й фрукти, деякі категорії яких узагалі зникли з ринку. Війна й окупація певних територій при­звели до зростання імпорту те­пличних овочів, цибулі тощо. За рік війни імпорт сягнув ре­кордної позначки — Україна ви­тратила близько 400 мільйонів доларів на підтримку плодоовочевого бізнесу в інших кра­їнах».

Одна з проблем, каже Євген Кузін, — якість деяких українських овочів «борщового набору» низька. «Досліджую у супермар­кетах якість картоплі: якою вона була два-три роки тому, такою є і зараз, — веде далі експерт. — Що це означає для українських фермерів? Що вони не можуть її експортувати, і менше прода­ють на внутрішньому ринку. Не­давно сфотографував картоплю низької якості на полицях супер­маркета у Дніпрі. Споживачі кар­топлі змушені були фінансувати постачальника картоплі з Нідер­ландів, а не залишати кошти українському виробнику цього овоча».

Схожі новини