Передплата 2024 «Добра кухня»

Ні риби, ні м’яса

Для нормального харчування українець мав би витрачати 1000 гривень на місяць на харчі. На одну особу!

Українці все більше економлять на продуктах харчування. За одинадцять місяців цього року в Україну імпортували на 28% менше риби, ніж за аналогічний період минулого року — 186,7 тис. тонн. Це трохи більше, ніж чотири кілограми на одну особу, тоді як норми споживання МОЗ — 20 кг риби на душу на рік.

Експерти Українського клубу агробізнесу вважають, що основними причинами скорочення поставок стали девальвація гривні та низька купівельна спроможність населення. Порівняно з минулим роком найбільше зменшився обсяг імпорту риби мороженої (на 45,4 тис. тонн) та рибного філе (включаючи фарш). А це саме ті “бюджетні” види рибної продукції, яку найчастіше купують пересічні українці. Поставки цих видів риби скоротилися втричі — до майже 11 тис. тонн. Тобто менше, ніж 300 грамів на особу! При цьому обсяги ввезення живої та сушеної риби майже не змінились.

За даними УКАБ, українці скорочують і споживання м’яса — зараз на душу населення припадає трохи більше 56 кг м’яса та м’ясопродуктів, за норми 83 кг. При цьому майже половина м’яса, яке ми їмо, - курятина, бо найдешевша. На 42% не дотягуємо до норми споживання ягід, плодів та винограду — замість 90 кг з’їдаємо лише 52 кг, на 41% менше вживаємо молока та молокопродуктів (223 кг замість 380 кг). Фактично, вкладаємось у норму лише за дешевими продуктами — хліб, картопля, баштанні. І це не дивно. Експерти УКАБ порахували: якщо харчуватись так, як передбачено в наборі основної продовольчої продукції МОЗ, то на їжу довелось би витрачати 961-1093 гривні на місяць. А це — 90% від мінімальної зарплати. А для задоволення мінімальних потреб однієї людини на місяць (за цінами на початок вересня цього року) треба від 3200 до 4200 гривень. І це за умови, що у тебе є власне житло, тож не треба платити за оренду, і ти не маєш автомобіля. У суму не включені витрати на розваги, відпочинок, освіту та заощадження.

Традиційно у нас найбіднішими і найнезахищенішими вважаються пенсіонери. А порахуйте, скільки має заробляти молода сім’я, яка має дітей і не має власного житла? А на дитячому харчуванні не зекономиш — для нормального розвитку дитині потрібні і риба, і м’ясо, і фрукти.

Схожі новини