Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скуштуйте «Смак свободи»

Симфонія кулінарного мистецтва на великому екрані

Фото planetakino.ua
Фото planetakino.ua

«Смак свободи» — фільм- казка для сімейного перегляду, як сказала Ірма Вітовська, яка у цій стрічці виконала роль Ольги Франко — невістки Івана Франка і повної тезки його дружини, тому їх часто плутають. А ще цей фільм про дивовижний Львів, чудову українську кухню, Ольгу Франко та її автентичні рецепти.

Джерелом натхнен­ня для написання істо­рії слугувала книга 1929 року «Перша українська загаль­но-практична кухня» авторства Ольги Франко.

Це розповідь про дівчину Варвару, яка мріяла бути шеф- кухарем. Вона розпочинала не з високих ресторанів, а з ма­ленького придорожнього кафе, в якому дівчина гордо називала себе шефом і вірила — любов до кулінарії приведе її до успіху.

Варвара переїхала до Льво­ва, де здійснюються всі мрії. Її так дивували рецепти з кни­ги Ольги Франко, що вона була певна: можна взяти будь-який, адаптувати до смаків шефа і презентувати в «Ресторані № 1». Так і народилася страва, яка змінила її життя.

Заворожують кулінарні фес­тивалі у дворі, коли мешканці збираються разом і смакують щось неповторне. Саме у своє­му дворі Варя частувала сусідів бітрут-шотом. Спершу сказала усім, що це англійська страва. А насправді це виявився україн­ський борщ із грибними вушка­ми, приготований за рецептом Ольги Франко. Консультантом у фільмі була наша знана кулі­нарка пані Стефа (Маріанна Ду­шар). У фільмі страву куштува­ла Джамала.

Після безлічі випробувань Варя постала перед вибором: стати шеф-кухарем у «Рестора­ні № 1» чи відродити українську кухню у власному кафе.

«Якщо хочеш бути диригент­кою, треба збирати свій ор­кестр», — казала Ольга Франко.

Дівчина таки втілює свою мрію і відкриває власне кафе. І доводить, що українська кухня — вишукана, органічна, смачна й багата різноманітними кулі­нарними традиціями. Це справ­жнє мистецтво, точнісінько як музика. На цьому шляху їй до­помагають друзі, яких вона зна­йшла у Львові. Тут дівчина зу­стріла й своє кохання.

Найголовніше — Варя ризик­нула і створила особливе меню за традиційними рецептами з книги Ольги Франко. Хоча їй ка­зали, що українська кухня — це кар'єрне самогубство, вона ві­рила в успіх. Грибова юшка з травами, каре з ягняти… Кух­ню вона перетворила на влас­ний симфонічно-кулінарний світ. Тому не йдіть на цей фільм голодними, бо аромат чутно на весь кінотеатр.

Звісно, є зауваження до фільму, але тут не мож­на не погодитися зі ще одні­єю львів'янкою Дзвениславою Калинець — хай про це пишуть критики.

А ви відкривайте для себе історію родини Франка, ку­ховарте і пишайтеся україн­ським.

Бітрут-шот (борщ із грибними «вушками» і квасолею)

Для борщу: 400 г м’яса або реберець, 3−4 кваше­ні яблука, 2 буряки, 1 морк­вина, ½ малої капустини, 100 мл сметани, 50 мг мас­ла, 1 ст. ложка борошна, сіль і перець — до смаку.

Для вушок: 70 г борош­на, 100 мл води, 50 г квасо­лі, 200 г грибів, 100 мл олії, сіль і перець — до смаку.

Зварити бульйон із м’яса або реберець.

Нарізати буряк, моркву та капусту, підсмажити на олії. Висипати у розсіл разом із ква­шеними яблуками.

Злегка підрум'янити борош­но на маслі і додати до борщу.

Гриби (сухі - вимочені впро­довж ночі і зварені до 1 год) дрібно посікти і розмішати з квасолею (попередньо замо­ченою на ніч, звареною впро­довж 1 год), протертою крізь сито. Додати олію, посічену цибулю, перець, сіль. Начинка готова.

Із борошна, води замісити тісто, розкачати, зробити ва­ренички, на які викласти лож­кою начинку, і зліпити вушка. Вушка зварити у киплячій воді.

Борщ подавати з вушками.

Схожі новини