Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Стартував сезон полуниці

Ягода допоможе схуднути і поліпшити пам‘ять

На базарах з’явилася полуниця. Через війну і дефіцит пального, та й вартість, коштує ягода чимало – 100-150 гривень за кілограм, у супермаркетах ще дорожче. Сподіватися на нижчу ціну можна лише з появою місцевої ягоди. Та поласувати нею все ж хочеться, бо сезон полуниці пролітає як швидкісний поїзд, і було б прикро його пропустити. Треба поспішати – наїстися на рік уперед!

Перша літня ягода займає лідируючі місця у списку продуктів, що міс­тять антиоксиданти (речовини, здатні сповільнювати окислен­ня). Завдяки цьому вона допо­магає організму боротися з ба­гатьма віковими проявами. Це добрий засіб для профілакти­ки серцево-судинних захворю­вань та артриту.

Велелюбні французи впев­нені, що полуниця є афродизіаком. Тому місцевим молодятам навіть спеціально готують по­луничний суп зі сметаною.

Оскільки 5-8 ягід полуниці містять більше вітаміну C, ніж один апельсин, її можна вважа­ти найціннішим союзником для судин та імунітету. Полуницю їдять для профілактики грипу та застуди. До того ж вона пере­вершує малину та виноград за кількістю фолієвої кислоти (ві­тамін B9), яка відіграє важливу роль у синтезі ДНК і особливо необхідна молодому організму для нормального розвитку.

Яскравий червоний колір полуниці пояснюють наявніс­тю антоціанів. А ці речовини сприяють спалюванню жиро­вих відкладень, особливо в ді­лянці живота. Відома навіть спеціальна полунична дієта: для схуднення з’їдати 1-1,5 кг продукту на добу. До речі, ан­тоціани майже вдвічі покращу­ють пам’ять.

Вживання полуниці покра­щує кровообіг і постачання м’язів киснем. Помічено, що полуниця має протизапальну дію, а також втамовує біль, у тому числі голови. Щоправда, для цього доведеться включа­ти до раціону ягоди хоча б три­чі на тиждень.

Якщо побоюєтеся алергії на полуницю, краще їсти ягоди з молочними продуктами.

За вмістом цукру солод­ка полуниця значно відстає від кислого лимона. Згідно з дослідженнями, 1 чашка сві­жої полуниці на день допома­гає помітно знизити рівень цу­кру у крові. Крім того, полуниця сприяє відбілюванню зубів, до­помагає позбутися неприєм­ного запаху із рота, відбілює та пом’якшує шкіру.

Згідно з романтичним япон­ським звичаєм, закохані, зна­ходячи на полі здвоєну ягоду полуниці, мають розділити її та з’їсти по половинці – це пе­ревірений спосіб додати трохи пристрасті у стосунки.

Без полуниці неможливо уя­вити безліч делікатесів – тор­тів, пирогів, морозива, варен­ня...

Полуничний сорбет

500 г полуниць, 120 мл води, 150-200 г цукру, 1/2 лимона, м’ята.

Ягоди можуть бути м’яті або негарні (але не зіпсовані). По­луниці добре промити і обсу­шити.

Приготувати сироп: у ка­струльку влити воду та заси­пати цукор. Рідину довести до кипіння та залишити на кіль­ка хвилин на середньому вогні. Додати листя м’яти і залишити вистигати.

Ягоди скласти у блендер, додати сік лимона і подрібни­ти на пюре, ретельно змішати з охололим сиропом.

Масу перелити у посуд і по­ставити в морозильну камеру. Кожні 20-30 хв перемішувати. Тоді сорбет вийде однорідним, без шматочків льоду. Процес може тривати до 6-7 годин, проте вже за 4 години сорбет можна вважати готовим.

Мохіто з полуницею

250 г полуниць, 1/2 лимо­на, 250 мл мінеральної води, м’ята, цукор, лід – до смаку, алкоголь – за бажання.

Полуниці помити, відірвати хвостики. М’яту вимити, лис­точки зняти зі стебел.

Полуниці, листя м’яти, цу­кор скласти у блендер. Можна влити сік лимона (або лайма) або пізніше покласти в келих часточки цих цитрусів. Також можна додати цедру, проте слід зважати на те, що вона додасть гіркуватості. Замість блендера можна використо­вувати ступку – інґредієнти не обов’язково мають бути одно­рідно розмелені. Масу подріб­нити, викласти у склянку. Звер­ху покласти дольку лимона, лід, залити мінеральною во­дою або спрайтом. За бажання можна додати алкоголь.

Келих прикрасити гілочкою м’яти та шматочками полуниці.

Читайте також: Вітаміни з грядки допоможуть здолати авітаміноз

Схожі новини