Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Путіна тиснути бояться, то тиснуть на Україну... Не вийде!

Терористи і російські військові не припиняють на Донбасі варварські обстріли, причому з важкої зброї, яку давно мали би відвести... Тож про яку безпеку можна говорити? А якщо так, про які вибори?

Спочатку вибори на окупованих територіях Донбасу, а вже потім - контроль Києва над відповідною ділянкою українсько-російського кордону. Такою, за словами президента Франції Франсуа Олланда, має бути послідовність у реалізації Мінських домовленостей. Олланд заявив про це у Страсбурзі з трибуни сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Тож очевидно, це і є нині офіційна позиція Парижа.

Із одного боку, жодної Америки Олланд не відкрив. Поставити воза поперед кобили, тобто вибори поперед українського контролю на кордоні, примудрилися учасники переговорів у “нормандському” форматі. Точніше, Олланд і Меркель піддалися тоді тиску Путіна, який активно просував саме цей абсурдний порядок... І водночас, заява Олланда у Страсбургу є певною несподіванкою. Здавалося б, у Берліні й Парижі вже давно зрозуміли: щоб там не було написано у Мінських домовленостях, провести на Донбасі вибори за українським законодавством за присутності російських військ — абсолютно не можливо! І тут на тобі: наша пісня гарна, нова, починаймо її знову...

Свою заяву Олланд пояснив турботою про долю Мінських домовленостей. Каже, якщо у їх реалізації не буде прогресу, то на Донбасі виникне ще один “заморожений конфлікт”... Насправді ж відновити політичний тиск на Київ Захід вирішив через ту саму причину, що й раніше, коли активно просував ідею виборів на Донбасі й внесення змін до Конституції України. Спочатку Захід пробує переконати Путіна, мовляв, треба припиняти вогонь на Донбасі, - а Путін не реагує... Ну то вирішують тиснуть на Київ: а раптом нарешті вийде?

А можливо, своєю заявою у Страсбургу Олланд хотів “виправдатися” перед тими, хто критикує його зараз у Франції. Олланд фактично відмовився приймати Путіна в Парижі. Той хотів, аби під час візиту до Франції Олланд супроводжував його на всіх заходах, зокрема, на відкриті російського “духовного центру”, але Олланд відмовився. Сказав, що готовий говорити з Путіним тільки про те, що російська авіація має негайно припинити варварські бомбардування сирійського Алеппо. Путін образився і візит до Франції скасував... Проросійські французькі політики, зокрема, лідер Національного фронту Марін Ле Пен, дуже сварять Олланда за те, що віднадив Путіна. От французький президент і вигадав, як “відбитися” від критики: дивіться, не лише Москві жорсткі вимоги висуваю, а й Києву...

Панікувати через заяву Олланда Україні не варто. Адже він сам наголосив: до виборів на Донбасі там має бути забезпечено “припинення вогню, безпеку й конфіскацію зброї”. Яке там зараз “припинення вогню”, чуємо щодня у новинах. Терористи і російські військові не припиняють варварські обстріли, причому з важкої зброї, яку давно мали би відвести... Тож про яку “безпеку” можна говорити? А якщо так, про які вибори?

 

 

 

 

 

Схожі новини