Передплата 2024 «Добра кухня»

Налякаємо Брюссель... Митним союзом?

Тему Митного союзу оживив посол України в Росії Володимир Єльченко. “Ми не говоримо сьогодні ні «так», ні «ні». Перспективи є”, — заявив у Москві дипломат щодо можливого приєднання України до МС.

Ці “перспективи”, на думку Єльченка, мають економічне підґрунтя. Як сказав посол, уперше за останні п’ять років обсяги нашої торгівлі з МС перевищили обсяги торгівлі з ЄС: «42% у першому випадку й уже менше 30% — у другому». Отже, пояснив посол, «якщо ці тенденції зберігатимуться, плюс ми бачимо кризові явища в Євросоюзі... то відповідь буде скоріше так, ніж ні».

Український посол у Білокам’яній дозволив собі самодіяльність? Чомусь здається, що заява Єльченка (вже заперечена речником МЗС, мовляв, ідемо до асоціації з ЄС) була перед тим із Києвом узгоджена. “Випадково” так збіглося, що в понеділок у Брюсселі глави МЗС країн ЄС говоритимуть про Україну. Виступатимуть, зокрема, головний дипломат ЄС Кетрін Ештон, єврокомісар із питань розширення Штефан Фюле. Звичайно, говоритимуть про наші парламентські вибори. Місія спостерігачів ОБСЄ назвала їх “кроком назад”, тож без критики не обійдеться. А раніше Євросоюз переніс із цього року на наступний саміт Україна-ЄС. А канцлер Німеччини Анґела Меркель уже заявила: “Умов для того, аби Угода про асоціацію з Україною була підписана, наразі немає”. І навіть прем’єр-міністр “адвокатської” до України Польщі Дональд Туск прогнозує підписання Угоди про асоціацію уже на листопад 2013 року... На такому тлі, розсудили, певно, в Києві, і вкрай низької оцінки парламентських виборів від ЄС можна дочекатися... Як цьому запобігти? А давайте нагадаємо тому ЄС, що є в нас і альтернативний напрямок — Митний союз. От будете нас сильно критикувати, ми образимося й підемо у Митний союз. Там до наших виборів жодних застережень не мають.

Звісно, ніхто ні в який Митний союз не збирається, це просто “постанова”. У ЄС, впевнені у Києві, не хочуть відпускати Україну до Росії, і тому “страшилка” Митним союзом може спрацювати. Почухають у ЄС репу і врешті-решт вирішать: вибори, звичайно, були хренові, але визнавати їх треба. А то ще гірше буде...