Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Найдорожчий мед – із турецької печери

А італійська вишня важить як абрикос!

Мед Centauri, який збирають у печері в Туреччині, офіційно визнаний найдорожчим у світі. Кілограм цього солодкого продукту коштує 10 тисяч євро, повідомили представники Книги рекордів Гіннесса.

За їхньою інформаці­єю, темний і гіркий мед Centaurі збирають у пе­чері, розташованій на висоті 2500 м над рівнем моря, дале­ко від людських поселень та ін­ших бджолиних сімей. Бджоли виготовляють цей мед із некта­ру лікарських трав, які ростуть довкола печери.

Мед Centaurі багатий на магній, калій і антиоксиданти.

На відміну від меду з бага­тьох комерційних пасік, який збирають двічі-тричі на рік, цей унікальний мед пасічни­ки збирають лише раз на 12 місяців. Головно для того, аби меду не забракло самим бджолам.

До Книги рекордів Гіннес­са потрапили також найважчі у світі вишні. Ароматні плоди з італійського регіону Емілія-Ро­манья важать 26 грамів! (По­передній рекорд становив 24 грами). Тобто вага як у неве­личкого абрикоса, а завбіль­шки — з каштан. Сорт «Солодка Стефані» походить з експери­ментального вишневого саду в місцевості Рунко, поблизу міс­та Феррара.

Рекордні вишні зважили у присутності нотаріуса з апте­карською точністю — 26,45 гра­ма. До процесу фіксації цього досягнення були залучені фа­хівці Університету Болоньї.

Схожі новини