Передплата 2024 «Добрий господар»

У Сирії фіксують порушення перемир’я

  • 30.12.2016, 14:56
  • 2 263

Повстанці та уряд Сирії звинуватили один одного у невеликих порушеннях перемир'я, яке розпочалося після опівночі.

Вночі та вранці зафіксовані сутички у провінціях Хама та Ідліб, а також неподалік Дамаска.

Базований у Британії Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомив, що перемир'я порушили майже одразу після того, як воно мало б почати діяти.

Однак, за даними правозахисників, загалом режим припинення вогню зберігається, попри незначні зіткнення.

Директор Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини Рамі Абдель Рахман розповів AFP, що невеликі повстанські угруповання і озброєні прибічники президента Башара Асада намагаються зірвати перемир'я.

Порушення, за даними Reuters, підтвердили і представники деяких повстанських груп.

Також турецькі військові заявили в п'ятницю, що Росія завдала три авіаудари по позиціях екстремістського угрупування "Ісламська Держава" в районі міста Ель-Баб. У Reuters відзанчають, що це вперше Росія підтримала турецьку операцію у даному регіоні.

Перемир'я у Сирії не стосується радикальних джихадистських угруповань, такі як "Ісламська держава", Робоча партія Курдистану (РПК), "Фронт ан-Нусра".

Якщо перемир'я буде діяти, то вже протягом місяця мають стартувати мирні переговори між конфліктуючими сторонами.

Джерело: ВВС Україна

Перші години перемир'я у Сирії пройшли спокійно

Перші кілька годин перемир'я в Сирії пройшли спокійно, стрілянина була чутна тільки в провінціях Дераа і Кунейтра.

Про це повідомляє comments.ua, посиланням на ВВС.

Уряд Башара Асада і повстанці дійшли згоди за посередництва Росії і Туреччини, які і стануть гарантами дотримання домовленостей.

В рамках угоди передбачено діалог з багатьма збройними опозиційними угрупованнями. Але в їх число не входять радикальні джихадісти, такі як "Ісламська держава", Робоча партія Курдистану і інші.

В умовах припинення вогню, протягом місяця в Казахстані відкриються мирні переговори між конфліктуючими сторонами.

За даними медиків і правозахисників, з 2011 року, коли в Сирії почався збройний конфлікт, загинули щонайменше 300 тисяч людей. Чотири мільйони людей виїхали в сусідні країни і в Європу в пошуках притулку.

Міністр оборони РФ заявив про припинення вогню в Сирії з ї години 30 грудня.

Джерело: comments.ua

Сирійська влада оголосила про припинення в країні всіх бойових дій

Інформацію про перемир’я в Сирії підтвердила Росія, яка виступає на боці Асада.

Сирійська урядова армія припиняє всі військові операції на території країни з опівночі 30 грудня, йдеться у заяві командування, яку поширило державним сирійським агентством SANA.

«Угода про припинення вогню направлена на створення належних умов для підтримки політичного діалогу щодо кризи в Сирії», — йдеться у заяві.

Водночас у ній наголошується, що угода про припинення вогню не розповсюджується на угруповання «Ісламська держава» і «Джабхат Ан-Нусра», і пов’язані з ними групи.

Президент Росії Володимир Путін підтвердив припинення вогню в Сирії і оголосив про початок мирних переговорів.

«Щойно прийшло повідомлення про те, що сьогодні кілька годин тому сталася подія, якої ми не просто довго чекали, але для наближення якої багато працювали. Підписано три документи. Перший документ між сирійським урядом і опозицією про припинення вогню на території Сирійської Арабської Республіки. Другий документ — це комплекс заходів з контролю за режимом припинення вогню. І третій документ — заява про готовність до початку мирних переговорів з сирійського врегулювання», — сказав Путін на зустрічі з російськими міністрами оборони й закордонних справ, повідомило агентство УНІАН.

Він наголосив, що досягнуті домовленості щодо Сирії крихкі, тому потребують особливої уваги.

«Всі досягнуті домовленості, ми це з вами прекрасно розуміємо, — вони дуже крихкі, вони потребують особливої уваги і терпіння, професійного підходу до цих питань і постійного контакту з нашими партнерами», — сказав президент Росії, яка виступає на боці Асада.

Разом з тим Путін погодився на пропозицію Міноборони РФ скоротити в Сирії російський військовий контингент, але заявив, що РФ і надалі «боротиметься з тероризмом», повідомило агентство ТАСС.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, в свою чергу, повідомив, що загони, які підписали договір про припинення вогню у Сирії, включають в себе близько 60 тис. осіб.

У свою чергу міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що режим всеосяжного припинення вогню в Сирії може бути введений в будь-який момент, однак Туреччина прагне до того, щоб перемир’я в Сирії було встановлено до кінця 2016 року. «Ми готові разом з Росією виступити гарантами перемир’я», — зазначив міністр в ефірі одного з місцевих телеканалів, якого цитує NEWSru.com.

Як наголосив турецький міністр, всі групи іноземних збройних формувань повинні покинути Сирію, включаючи шиїтське угруповання «Хізбалла», бійці якого б’ються на боці урядових військ Башара Асада. Чавушоглу нагадав, що, як і планувалося, після укладення перемир’я в Сирії почнуться мирні переговори в столиці Казахстану Астані. У той же час, за його словами, які наводить агентство Reuters, Туреччина не збирається вести діалог з президентом САР Башаром Асадом. «Ми не сядемо за стіл переговорів з Асадом в Астані, це не обговорюється», — сказав міністр.

За словами Чавушоглу, Туреччина і Росія продовжать працювати над угодою про перемир’я. «Ми збираємося підписати угоду з РФ, ми також працюємо над другим документом», — повідомив голова турецького МЗС.

Зазначимо, в середу стало відомо, що РФ і Туреччина домовилися про перемир'я в Сирії, тоді, щоправда, цю інформацію ЗМІ повідомляли лише з посиланням на свої джерела.

Схожі новини