Передплата 2024 «Добрий господар»

НАТО збільшить підтримку України - підсумкова декларація саміту 

  • 09.07.2016, 17:20
  • 4 649

Лідери держав та урядів країн-членів НАТО заявляють про намір збільшити підтримку України та Грузії.

Як передає УНІАН, про це йдеться у підсумковій декларації саміту НАТО, ухваленій за результатами засідання Північноатлантичної ради на вищому рівні (саміті), яке пройшло у Варшаві 8-9 липня.

"Ми віримо у цілісну, вільну та мирну Європу. НАТО надасть більше підтримки Україні та Грузії та буде продовжувати допомагати Молдові", - йдеться в документі.

Також союзники висловились за поглиблення співпраці НАТО з партнерами у регіонах Чорного та Балтійського морів та на Західних Балканах. Окремо союзники висловилися щодо політики відкритих дверей.

"Ми залишаємося відданими політиці відкритих дверей НАТО, яка посилила Альянс та зробила свій внесок в євроатлантичного безпеку. Ми з нетерпінням очікуємо, коли ми будемо вітати нашого нового члена, Чорногорію, у нашій спільноті цінностей", - наголошується в декларації.

В документі також вказано, що НАТО не є загрозою для будь-якої країни.

"В цьому дусі ми залишаємося готовими для змістовного діалогу з Росією", - наголосили лідери НАТО. Метою діалогу з Росією вони відзначили інформування щодо позиції Альянсу і, "як перший пріоритет", мінімалізацію ризиків військових нещасних випадків.

Лідери НАТО наголосили, що будуть продовжувати шукати конструктивних відносин з Росією, "коли дії Росії зроблять це можливим". В декларації також йдеться про безпеку в сусідніх країнах. "Якщо наше сусідство більш стабільне, ми більше у безпеці", - наголошується в документі.

Клімкін: «НАТО затвердило комплексний пакет допомоги для України»

За словами Клімкіна, документ буде розвиватися і доповнюватися.

НАТО затвердило виділення Україні комплексного пакету допомоги. Про це написав глава МЗС України Павло Клімкін у Twitter, передає Тиждень.ua.

За словами міністра, пакет включає 13 магістральних та 40 піднапрямів практичної допомоги.

"Це живий документ, який буде розвиватися і доповнюватися. НАТО і його члени даватимуть стільки, скільки Україна зможе ефективно взяти", — прокоментував Клімкін.

Порошенко: «Німеччина і Франція виступають за виконання Росією Мінських угод»

Президент України Петро Порошенко розповів про результати перемовин на Саміті НАТО у Варшаві.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"На зустрічі були присутні, зокрема, лідери Німеччини і Франції, і в нас було повне порозуміння щодо того, що Росія має виконувати Мінські угоди. Зокрема, йдеться про припинення вогню, відведення іноземних військ з території України, звільнення усіх заручників і допуск спостерігачів ОБСЄ на всю територію Донбасу", - заявив Порошенко.

Він також нагадав партнерам, що досі висловлює необхідність у розміщенні на окупованих територіях поліцейської місії Євросоюзу. У той же час, Україна продовжить реформування сфери безпеки і оборони, у чому її підтримає Північноатлантичний альянс.

"Я радий чути, що НАТО ніколи не підтримає незаконну анексію Криму. Тому що російська агресія розпочалася з його анексії і закінчиться лише після деокупації півострова", - додав президент України.

Порошенко: «НАТО сьогодні запустило трастовий фонд для допомоги Україні в розмінуванні»

НАТО сьогодні, 9 липня, запустило трастовий фонд для допомоги Україні в розмінуванні.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО у Варшаві.

Порошенко висловив вдячність країнам-членам НАТО за позитивну оцінку реформ, які проводить Україна в секторі безпеки та оборони, в антикорупційній політиці, в економіці.

Він додав, що допомога Україні від НАТО також буде надана через спеціальні трастові фонди допомоги. «Один з таких фондів по розмінуванню був запущений сьогодні», - заявив він.

Столтенберг: «Порошенко чітко зазначив, що питання членства України в НАТО наразі не на порядку денному»

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявляє, що лише Україна та союзники по НАТО будуть вирішувати питання майбутнього членства держави в організації, ніхто інший не має права втручатися у цей процес.

Так сьогодні у Варшаві на прес-конференції після засідання Комісії Україна-НАТО відповів генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг на запитання кореспондента УНІАН щодо "сигналів деяких союзників" переглянути рішення Бухарестського саміту щодо перспективи членства України в Альянсі.

"Для НАТО абсолютно принципово і важливо, що кожна країна має право вирішувати свій шлях, включаючи Україну. Вирішить Україна стати членом НАТО чи ні, це те, що будуть вирішувати Україна та 28, скоро 29 союзників. Ніхто більше не має права втручатися чи накласти вето на цей процес", - заявив він.

За словами генсека, під час засідання Комісії Україна-НАТО президент України Петро Порошенко "чітко зазначив, що питання членства наразі не на порядку денному".

"Фокус зараз на тому, як Україна може відповідати стандартам НАТО, як Україна буде виконувати реформи, і як ми можемо збільшити взаємосумісність між українськими силами та силами НАТО. Саме таким є фокус Комплексної програми допомоги, всього співробітництва між Україною та НАТО, як ми можемо допомогти Україні просуватися вперед, коли мова йде про модернізацію, реформи та відповідність стандартам НАТО. Саме над цим ми працюємо зараз. І це - зміст наших рішень, які ми ухвалили сьогодні", - наголосив Столтенберг.

При цьому він запевнив, що Альянс буде продовжувати надавати "сильну політичну та практичну підтримку Україні з тим, щоб вона просувалася вперед". "Потім, пізніше, ми будемо вирішувати питання членства", - додав генсек НАТО.

Столтенберг закликав Росію припинити надавати підтримку бойовикам на Донбасі

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Йенс Столтенберг закликав РФ припинити надавати політичну, військову та фінансову підтримку бойовикам на Донбасі.

Як передає УНІАН, про це він заявив на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком за підсумками засідання Комісії Україна-НАТО у Варшаві.

"Я засуджую російську навмисну дестабілізацію східної України, де порушення угоди про режим припинення вогню відбуваються на щоденній основі, часто зі зброєю, забороненою відповідно до Мінських угод, і з щоденними жертвами", - сказав Столтенберг.

"Ми закликаємо Москву припинити здійснювати політичну, військову та фінансову підтримку сепаратистів", - наголосив він.

Також, за словами генсека НАТО, усі сторони повинні повністю виконати Мінські угоди та співпрацювати в напрямку дипломатичного рішення шляхом переговорів.

Столтенберг: «НАТО має бути готовим до «сюрпризів»

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що альянс більш мобілізується, аби вчасно відреагувати на "сюрпризи" від Росії і країн Південної півкулі

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Те, що ми бачимо, є більш непередбачуваним, більш неясним. Ми також бачимо більш напористу Росію", — сказав Столтенберг на саміті НАТО.

Єнс Столтенберг зазначив, що Росія посилює військові можливості, модернізує армію, і потроює свої оборонні витрати.

Він зазначив, що Москва також "готова використовувати свої війська проти сусідів, проти України, нелегально анексувавши Крим і дестабілізуючи ситуацію на Донбасі".

"НАТО має бути більш мобільним, більш підготовленим. Надзвичайно важко передбачати майбутнє, але не настільки важко бути підготовленим до сюрпризів", - наголосив Єнс Столтенберґ.

У Варшаві розпочалося засідання Комісії Україна-НАТО

Україну представляє президент України Петро Порошенко.

У Варшаві в рамках саміту НАТО розпочалося засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

Як передає УНІАН, засідання проходить на рівні глав держав та урядів країн-членів НАТО, Україну представляє президент України Петро Порошенко.

В засідання також бере участь народний депутат України Надія Савченко.

Очікується, що за результатами засідання буде ухвалено спільну заяву. На порядку денному три питання: ситуація в Україні, політична та практична допомога НАТО.

Україна та Польща підписали Угоду про військово-технічну співпрацю

Україна та Польща підписали Угоду про військово-технічне співробітництво, взаємні поставки товарів військового призначення та надання послуг військового призначення.

Як передає УНІАН, церемонія підписання відбулася сьогодні у Варшаві в рамках дводенного саміту НАТО. Читайте також ЄС та НАТО підписали декларацію про поглиблення стратегічного партнерства Угоду підписали міністр оборони України Степан Полторак та міністр оборони Польщі Антоній Мачеревіч.

Ренці: "Італія продовжуватиме санкції проти Росії"

Італія обіцяє зберігати санкцій проти Росії у разі, якщо російська сторона не виконуватиме Мінські домовленості.

Про це повідомляє на офіційному сайті глави держави.

Про це йшлося під час зустрічі президента України Петра Порошенка та глави італійського уряду Маттео Ренці.

"Прем’єр-міністр Ренці наголосив на відданості Італії у питанні збереження санкцій проти Росії, якщо Москва не виконає Мінських домовленостей", - йдеться повідомленні.

Також президент проінформував про погіршення безпекової ситуації на Донбасі.

"Співрозмовники скоординували позиції перед зустріччю "Великої п'ятірки + Україна" за участі лідерів США Барака Обами, канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона та прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці. ... Лідери також погодилися, що сьогодні дуже важливо зберегти єдність у підтримці України", - йдеться у повідомленні.

Порошенко сподівається, що Рютте пришвидшить безвізовий режим

Президент Петро Порошенко закликав нідерландську сторону ухвалити відповідальне рішення щодо Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Про це він заявив у суботу під час зустрічі з прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте в ході Саміту НАТО, інформує прес-служба Президента України.

"Глава держави висловив переконання, що Прем’єр-міністр Нідерландів також сприятиме прискоренню прийняття Європейським Союзом рішення щодо запровадження безвізового режиму для українських громадян", - йдеться у повідомленні.

Водночас Порошенко подякував Марку Рютте за позицію, що дозволила ЄС продовжити дію секторальних та економічних санкцій проти Російської Федерації, які довели свою дієвість у питанні припинення російської агресії.

НАТО продовжило місію в Афганістані на 2017 рік

Крім того, Канада оголосила про надання $465 мільйонів у рамках підтримки безпеки і розвитку в Афганістані.

Лідери країн-членів НАТО прийняли рішення про продовження місії альянсу в Афганістані на 2017 рік. Про це заявив генсек НАТО Йєнс Столтенберг на прес-конференції в рамках саміту у Варшаві, передає Українська правда.

"Ми домовилися підтримувати нашу місію "Resolute Support" після 2016 року. Ми також отримали тверді національні зобов'язання продовжити фінансування афганських сил безпеки до 2020 року. Наше послання абсолютно зрозуміле: Афганістан не самотній. Ми прагнемо там залишитися надовго", - сказав Столтенберг.

За його словами, Канада оголосила про надання $465 мільйонів у рамках підтримки безпеки і розвитку в Афганістані.

"Афганістан йде по шляху прогресу, і цей прогрес має продовжуватися. Є ще чимало невирішених проблем", - додав він.

Небойова місія Resolute Support (Рішуча підтримка) була започаткована з 1 січня 2015 року. Вона призначене допомогти афганським силам безпеки та установам створити необхідний потенціал для захисту країну.

Місія спрямована в першу чергу на навчання, консультування і допомогу у силовим міністерствам на національному та інституційному рівнях і на більш високих рівнях армії і поліції.

Місія в даний час налічує близько 13 000 військовослужбовців з країн НАТО і держав-партнерів.

Кемерон: "Ми знайдемо шляхи, як продовжити підтримку України в умовах Brexit"

Фото: president.gov.ua
Фото: president.gov.ua

У рамках робочого візиту до Варшави президент України Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Як зазначається в повідомленні, сторони обговорили актуальні питання міжнародної та безпекової проблематики в контексті результатів референдуму щодо виходу Великої Британії зі складу ЄС.

"Ми знайдемо шляхи як продовжити підтримку України в умовах Brexit", - заявив Девід Кемерон.

Порошенко подякував британському Прем'єру за тверду позицію на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Також була високо оцінена фінансова та експертна допомога Великої Британії у впровадженні реформ та тренуванні Збройних Сил України, підкреслюється в повідомленні.

Обама: "США і ЄС єдині в своєму прагненні збереження санкцій щодо Росії"

США та Європейський Союз єдині в питанні збереження санкцій проти Росії до повного виконання нею Мінських угод.

Як передає УНІАН, про це президент США Барак Обама заявив на спільній прес-конференції з президентами Європейської Ради Дональдом Туском та Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером сьогодні у Варшаві перед початком саміту НАТО.

«Тут, в Європі, ми будемо продовжувати підтримувати Україну, оскільки вона здійснює важливі політичні і економічні реформи», - заявив він.

«США і ЄС єдині в своєму прагненні збереження санкцій щодо Росії, поки вона повністю не виконає свої зобов'язання в рамках Мінських угод», - підкреслив Обама.

Також, за словами президента США, під час сьогоднішнього засідання Північноатлантичної Ради є нагода поглибити співпрацю між НАТО і ЄС у сфері безпеки.

Порошенко поговорив з Обамою на саміті НАТО

Фото: Facebook
Фото: Facebook

Президент України Петро Порошенко поспілкувався з американським колегою Бараком Обамою на саміті НАТО у Варшаві.

Про це розповів прес-секретар глави держави Святослав Цеголко, передає 24 Канал.

"Добра нагода зустрітися з нашими союзниками і партнерами. Поміж урочистими заходами триває підготовка до завтрашньої зустрічі Великої п'ятірки + Україна й комісії Україна-НАТО. Україна залишається у центрі уваги світових лідерів", — написав він.

У Варшаві розпочався саміт НАТО

У Варшаві президент Польщі Анджей Дуда і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відкрили дводенний саміт НАТО.

Про це інформує Укрінформ.

“Цей саміт буде важливим, на ньому будуть прийняті важливі рішення… Сьогодні ми здійснюємо кроки зі збільшення нашої присутності в Польщі, Литві, Латвії та Естонії, а також у південно-східній Євопі”, - заявив під час відкриття саміту Столтенберг.

Він додав, що Альянс посилюватиме свої оборонні можливості у реакції на існуючі загрози.

Під час церемонії відкриття Альянсу хвилиною мовчання вшановано усіх військовослужбовців країн НАТО, які загинули у різноманітних місіях.

Нагадаємо, учасники саміту зосередяться на питаннях загроз, які є у східному та південному сусідстві Альянсу, а також приймуть важливі рішення про розміщення бойових військових підрозділів країн НАТО у Польщі та балтійських країнах.

Українську делегацію на саміті очолює Президент Петро Порошенко.

У суботу відбудеться засідання комісії “Україна - НАТО”.

У саміті візьмуть участь 18 глав держав, 21 глава урядів, 41 міністр закордонних справ та 39 міністрів оборони. На саміт зареєструвалося понад 2,1 тис. делегатів із 65 національних делегацій і делегацій міжнародних організацій (НАТО, ЄС, ООН, Світового банку), акредитувалося понад 2 тис. журналістів.

Ердоган: "Ніщо не вплине на зміцнення українсько-турецького стратегічного партнерства"

Український президент Петро Порошенко та президент Туреччини Реджеп Ердоган домовилися про подальшу координацію у сфері регіональної безпеки та активізацію економічної співпраці між державами

Про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

Президент Туреччини наголосив на підтримці суверенітету та територіальної цілісності України і вчергове засудив переслідування кримських татар в окупованому Криму.

Ердоган підкреслив: ніщо не вплине на зміцнення українсько-турецького стратегічного партнерства.

Порошенко та Ердоган домовилися про подальшу координацію у сфері регіональної безпеки та активізацію економічної співпраці між державами.

Було досягнуто домовленості про проведення у Києві чергового засідання Стратегічної ради високого рівня під співголовуванням президентів України та Туреччини. Глави держав доручили Міністрам закордонних справ підготувати його.

Порошенко висловив вдячність турецькій стороні за нещодавнє рішення про збільшення строку безвізового перебування громадян України в Туреччині з 60 до 90 днів протягом 180-денного періоду. У цьому контексті президент Туреччини відзначив зростання кількості українських туристів.

Це була перша робоча зустріч Порошенка на саміті НАТО.

НАТО і Євросоюз підписали декларацію про співпрацю

Європейський Союз і НАТО підписали у Варшаві спільну декларацію про співпрацю.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Еспресо.TV.

"Ми підписали декларацію, яка надасть нового імпульсу, нового значення партнерству між НАТО і ЄС. Це історичне рішення дозволить працювати тісніше, ніж це було раніше", - запевнив він.

За словами Столтенберга, безпека країн-членів НАТО і Євросоюзу пов'язана між собою.

"Ми зіткнулися з безпрецедентними викликами. Окремо ані ЄС, ані НАТО не зможуть повністю відповісти на них, але разом ми є чудовою командою, і у нас є заходи для того, щоб захистити наше населення і сусідні країни", - наголосив генсек НАТО.

Столтенберг: "Двері НАТО відкриті для України"

Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявляє, що Україна не подає заявку до НАТО, бо реформується.

Про це під час зустрічі експертів в рамках саміту НАТО заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

“Цей саміт вчергове є свідченням, що двері НАТО є відкритими, ми на шляху збільшення кількості членів з 28 до 29 (вступає Чорногорія. — Ред.)… Не змінюється фундаментальний принцип: кожна країна має право визначити свій власний шлях, свої власні оборонні союзи. Це стосується Грузії, України і всіх інших країн”, - заявив Столтенберг.

За його словами, членство в НАТО залежить від конкретної країни і нинішніх 28 країн-членів.

“Ніхто інший не має тут права голосу і це основний принцип: кожна країна сама визначає свій шлях розвитку”, - наголосив Столтенберг.

Він повідомив, що Грузія подала заявку на членство, а Україна пішла іншим шляхом.

“Україна сама реалізує реформи, зосереджується на цих реформах, і у зв’язку з тим утримується від подачі заявки, поки не завершиться повна модернізація і реформа оборонного сектору у більшій мірі, ніж це є зараз”, - підкреслив генсек НАТО.

Він додав, що Альянс підтримує Київ, надає політичну і практичну підтримку і збільшуватиме обсяги співпраці.

Столтенберг: «НАТО не хоче нової холодної війни з Росією»

Північноатлантичний альянс не хоче нової холодної війни з Росією.

“Наша позиція є зрозумілою: НАТО не шукає конфронтації, ми не хочемо нової холодної війни, вона відійшла в історію і повинна там залишитися. Ми шукаємо конструктивного діалогу з Росією, хочемо з'ясувати всі непорозуміння і знизити ризик військових інцидентів, що можуть вийти з-під контролю”, - заявив Столтенберг.

За його словами, все, що робить Альянс, має оборонний характер і є пропорційним і прозорим у відповідності до міжнародних зобов’язань.

Він також поінформував про плани розміщення у Польщі, Литві, Латвії та Естонії багатонаціональних батальйонних бойових груп НАТО, якими командуватимуть відповідно США, Німеччина, Канада та Велика Британія.

Дуда: «НАТО має відлякувати від агресії треті країни»

НАТО повинен володіти потенціалом відлякування, щоб потенційний агресор не наважився на свої дії.

Про це під час зустрічі експертів у рамках саміту НАТО заявив президент Польщі Анджей Дуда.

"Незважаючи на звичайні чи гібридні загрози ми маємо показати, що не погоджуємося на політику залякування й агресію. Маємо зробити все можливе, щоб кожен, хто стане перед спокусою застосування сили, відразу зрозумів, що йому це не вигідно", - заявив Дуда.

Він підкреслив, що на практиці це означає посилення військової присутності НАТО в Центрально-Східній Європі і реагування на комплексні виклики з півдня.

Дуда наголосив, що викликом для НАТО і союзницької безпеки є "політика сили, яка не рахується з нормами міжнародного права, навіть правами на територіальну цілісність і суверенітет".

Дуда висловився за відкритий характер Альянсу і політику "відкритих дверей".

"Ми виступаємо за активність НАТО у Східній Європі, зокрема у Грузії, Україні і Молдові", - наголосив президент Польщі.

Порошенко відбуває на саміт НАТО

Президент України Петро Порошенко розпочинає робочий візит до Варшави для участі у саміті НАТО

Про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

8—9 липня Порошенко візьме участь у заходах саміту НАТО на запрошення генерального секретаря НАТО Йєнса Столтенберга.

У рамках саміту глава держави візьме участь у засіданні Комісії "Україна — НАТО" на рівні глав держав та урядів, а також саміті Альянсу щодо Афганістану.

Програмою візиту також передбачена низка двосторонніх зустрічей президента з лідерами провідних іноземних країн, які братимуть участь у саміті НАТО.

У Варшаві розпочинається саміт НАТО

У Варшаві 8 липня розпочинається дводенний саміт НАТО. У польській столиці зустрінуться лідери 28 країн-членів альянсу, а також країн-партнерів.

Україну представлятиме президент Петро Порошенко, пише Радіо Свобода.

Метою саміту є ухвалення рішень щодо підвищення безпеки країн Північноатлантичного союзу. Члени НАТО планують схвалити розгортання чотирьох багатонаціональних батальйонів в Естонії, Латвії, Литві та Польщі на ротаційній основі. Багатонаціональна бригада в Румунії забезпечить присутність НАТО в Південно-Східній Європі.

В рамках зміцнення стабільності за межами своїх кордонів голови держав НАТО схвалять продовження навчальної місії в Іраку і розширити роль Північноатлантичного союзу в центральній частині Середземного моря. НАТО продовжить військову і фінансову підтримку Афганістану і сприятиме зміцненню політичної та практичної співпраці з Україною, Грузією та Молдовою.

З моменту заснування НАТО пройшло 27 зустрічей на вищому рівні. Перша з них відбулася в грудні 1957 року. Остання на цей момент — в Уельсі у вересні 2014 року. Цей саміт є першим, який відбувається в Польщі.

Схожі новини