Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Увага, вас записують!

У варшавських ресторанах кельнери таємно записували розмови польських урядовців

Скандал може позбавити главу МЗС Сікорського шансу зайняти крісло Ештон.

У Польщі — касетний скандал. Видання Wprost одержало записи приватних розмов польських високих чиновників у варшавських рестораціях. Записали близько 900 годин. Видання почало оприлюднювати записи, що компрометують чиновників. У одній з розмов глава польського МЗС Радослав Сікорський нібито розкритикував дружбу Варшави із Вашингтоном, в іншій глава МВС хотів таємно додрукувати гроші...

Польський прем’єр Дональд Туск попросив Сейм проголосувати за вотум довіри до уряду. Кабінет Туска встояв, тож дострокові вибори, які через скандал могли відбутися протягом найближчих тижнів, наразі можна відкласти. Чергові парламентські вибори мають відбутися в Польщі восени 2015-го. Видання Gazeta Wyborcza вважає, що до скандалу може бути причетна російська розвідка, якій не подобається підтримка Польщею України під час російської агресії проти нашої держави. Удар по міністру Сікорському відбувся в час, коли той є кандидатом у крісло головного дипломата ЄС — Кетрін Ештон. Замість Сікорського Кремлю приємніше було б бачити в цьому кріслі більш дружню особу. Наприклад, главу італійського МЗС...

Удар по Польщі та її позиціях щодо України

Прем’єр Туск заявив, що касетний скандал — удар по польській державі. «Мета підслуховування — дестабілізація та параліч роботи уряду в час перелому у Європі та складної ситуації в Україні. Намір людей чи організованої злочинної групи, які систематично підслуховували політиків і бізнесменів... удар по Польщі та її позиціях в ЄС та щодо України... Матеріали, що потрапили до журналістів, слід негайно оприлюднити, аби не було нагоди шантажувати чиновників...», — сказав Туск.

Утім, не всі у Польщі вважають, що касетний скандал спричинений виключно внутрішніми проблемами. Екс-глава польської військової інформаційної служби генерал Марек Дукачевський вважає, що за скандалом стоїть російська розвідка, яка хоче впливати на польські політичні еліти. «Пам’ятаймо, що маємо справу з розвідкою, яка професійна, володіє величезними обсягами інформації, а події в Україні, анексія Криму й застосування нових, досі не знаних методів інформаційної війни показали, що ці служби справді багато чого можуть зробити», — сказав Дукачевський.

Удар по Сікорському

Wprost опублікувало слова, які начебто належать Сікорському, що «політичний альянс Польщі та США нічого не вартий, навіть шкідливий, бо дає оманливе відчуття безпеки». В розшифровці Сікорський буцімто заявляє екс-міністру фінансів країни Яцеку Ростовському: поляки даремно вважають, що альянс зі США посилює безпеку країни. Використовуючи лайку, Сікорський нібито заявляє, що альянс США-Польща завдає великої шкоди відносинам Польщі з Німеччиною та Росією... Досі немає офіційного підтвердження, що у розмові справді брали участь згадані особи. Сам Сікорський у Twitter заявив, що ніколи не був у закладі, де нібито відбулась розмова. На це у Wprost відповіли, що розмова насправді була в іншому місці...

Сікорський цього року не раз критикував дії Кремля в Україні. Його називали можливим спадкоємцем Ештон на посту очільника дипломатії ЄС. Місяць тому Польща висунула його кандидатуру на цю посаду. Американське видання Forbes написало: «Десь там у Москві сидить Владислав Сурков (помічник президента РФ, “батько” інформаційних війн Кремля), читає новини про Сікорського і сміється до кольок у животі». Унаслідок скандалу головним кандидатом на посаду глави МЗС ЄС може стати міністр закордонних справ Італії Фредеріка Могеріні, яка є симпатиком Росії.

Німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung захищає уряд Туска: «Політики мають право, аби їхні приватні розмови залишалися приватними. Варшава поводиться правильно, коли пояснює, що атака на уряд — це атака на польську державу. Політика в Польщі тепер буде крутитися навколо самої себе, а не навколо змістовних речей. І це у той час, коли Польща стала передовою країною в регіоні, під час однієї з найбільш небезпечних криз в Європі. Існують великі ризики, що уряд Туска впаде під ударом скандалу, а перспектива того, що буде після — не оптимістична. Опозиція, об’єднана довкола Ярослава Качинського, поводиться як зазвичай, тобто плете інтриги без відчуття державного інтересу”.

Коментар для «ВЗ»

Вітольд Гадомський, публіцист «Газети Виборчої»

Спецслужби не змогли гарантувати безпеку нашим міністрам, а останні вважали найкращим місцем для довірливих приватних бесід дорогі ресторани. Старший кельнер ресторації протягом року записував посадовців, що стало для спецслужб несподіванкою.

З бесід виявилося, що розхитані протягом останніх років державні фінанси перебувають у кризі, а коли економіка сповільнює ріст, то одразу виникають дірки в бюджеті. Натомість прокуратура влаштувала виставу, безуспішно і нефахово пробуючи забрати комп’ютери у Wprost. Генпрокурор каже, що його підопічні поводилися правильно, за приписами. Якщо приписи кажуть робити дурниці, це означає, що або приписи погані, або ті, хто їх застосовує, — тупі бюрократи, які не вміють реагувати відповідно до ситуації.

Політична криза, яка струсонула Польщу і уряд Туска, — наслідок браку реформ у тих сферах, де є проблеми. Такий стан справ — «заслуга» не лише цього уряду. Але Туск керує Польщею вже сім років. Протягом останнього часу він не зробив нічого, аби держадміністрація працювала краще. Міністрів вибирав не за компетенцією, а за результатами політичних торгів... Тепер, як наслідок, має найскладніший момент у своїй політичній кар’єрі.

Схожі новини