Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Робила усе, аби пам’ять про її Андрія не згасла ніколи…

Відійшла у засвіти Ольга Михайлівна Кузьменко — мама Кузьми Скрябіна

Ольга Кузьменко
Ольга Кузьменко

Сумна звістка облетіла Україну — відійшла у засвіти Ольга Михайлівна Кузьменко, мама Кузьми, лідера гурту «Скрябін». Після трагічної загибелі її Андрія, думала, не переживе втрати єдиного сина. Життя, здавалося, зупинилося… Але розуміла, що пам’ять про нього не має померти. І за це відповідальною призначила себе і свого чоловіка — Андрієвого батька — Віктора Кузьмича.

Тож коли 2015-го у Луцьку скульпторка Ірина Дацюк вирішила встановити перший в Україні пам’ятник Скрябіну, Ольга Михайлівна з радістю погодилася. Та коли батьки побачили той пам’ятник, жахнулися. Після скандалу, що вибухнув довкола пам’ятника, його все ж таки демонтували. «Андрійко не був схожий на себе. Це не наш син, — розповідала тоді в ексклюзивному інтерв'ю мені Ольга Михайлівна. — Ну, як таке можна було поставити?».

Батьки самі знайшли скульптора Тараса Цюпу у Києві, погодили усе з луцьким меценатом, який взявся фінансувати створення нового пам’ятника. Ольга Михайлівна особисто кілька разів їздила до Києва, щоб проконтролювати, аби Андрій був максимально схожим на себе. Їй сподобалася ідея, що Андрійко сидить на лавці, щоб перехожі могли присісти на цю лавку і з ним поспілкуватися.

Нарешті, Андрій Кузьменко був схожим на себе. «І сидить у тій позі, в якій завжди любив сидіти. А на спинці написана Андрієва фраза: „Змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете“. Нам приємно, що в соцмережах з’явилося багато знімків з дітворою, яка сідає на лавку біля скульптури нашого сина і фотографується. А це означає, що Андрійка пам’ятають і люблять не лише його ровесники, а й діти».
Переживала Ольга Михайлівна і на початку зйомок фільму за книгою її сина «Я, „Побєда“ і Берлін». «Я тішуся, що вони хочуть зняти фільм, — казала 2020-го Ольга Михайлівна журналістці „ВЗ“. — Але мрію про те, щоб усе було наближено до оригіналу. Керує Світлана (дружина Андрія Кузьменка. — Г.Я.), вона взяла на себе усю відповідальність. У нас так заведено. Якщо я, до прикладу, займалася пам’ятником, то Світлана не втручалася. Та й усе є на поверхні, про Андрія, хто цікавиться, знає все. А мені ще раз про все розповідати… Нічого нового не скажу. Треба тільки сісти і уважно прочитати».

Фільм таки зняли. Роль Андрія Кузьменка у картині зіграв Іван Бліндар. Прем'єру було призначено на березень 2022 року, але повномасштабна війна перекреслила усі мирні плани. Знаю, що у Театрі імені Марії Заньковецької мають намір поставити виставу за п'єсою Андрія Кузьменка «Я, „Побєда“ і Берлін». На жаль, Ольга Михайлівна вже не зможе її побачити…

Тяжко Ольга Михайлівна з Віктором Кузьмичем пережили ще один скандал — присвоєння Героя України Андрієві Кузьменку 2020-го. На голови батьків було вилито багато бруду, мовляв, що такого зробив Кузьма Скрябін для України, що йому присвоїли таке високе звання?
«За часів президентства Порошенка ми очікували, що Андрієві присвоять звання народного артиста, — розповідала тоді журналістці „ВЗ“ Ольга Михайлівна. — Нам зателефонували з комісії з нагородження і пояснили, що посмертно таких звань не дають. Тоді Комітет з нагород дав орден першого ступеня „За заслуги перед Батьківщиною“. Коли у 2014 році Андрій метлявся туди-сюди, ніхто цього не озвучував: відвідував госпіталі, дитячі притулки… Пригадую, коли Андрія відспівували у церкві, серед ночі прийшли троє чоловіків, яких виписали з госпіталю і вони мали повертатися знову на фронт. Один з них зняв зі себе медаль і простягнув мені: „Будь ласка, віддайте це Андрієві. Це все, що на нас, купив нам Андрій. Бо ми пішли воювати у в'єтнамках“. І я причепила Андрієві на лацкан цю медаль… Ми не сподівалися, що синові дадуть саме Героя України. От і кілька днів тому відкрили мурал на честь Андрія у Новояворівську. Якби людина не заслужила такої уваги, ніхто б нічого і не робив».
Ольга Михайлівна у родинному домі гостинно зустрічала тих, хто хотів побачити кімнату загиблого лідера гурту «Скрябін», погортати альбом з дитячими фотографіями і послухати цікаві материнські оповідки. Вона обожнювала свого Андрія при житті, любила його і безмежно тужила, коли його не стало. Не витримало материнське серце…

Схожі новини