Передплата 2024 «Добрий господар»

Атака Росії на українські кораблі в Азовському морі: усі подробиці

  • 25.11.2018, 13:31
  • 1 599

Прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил З С України, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

Про це повідомляє ВМС З С України в Facebook.

«Сьогодні, 25 листопада, кораблі Військово-Морських Сил З С України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів і рейдового буксира здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно з міжнародними нормами в цілях забезпечення безпеки судноплавства. Однак, всупереч Конвенції ООН по морському праву та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ — прикордонні катери типу „Соболь“, ПСКР „Дон“, катери типу „Мангуст“, МПК „Суздалец“ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України», — наголошується у повідомленні.

Уточнюється, що російський прикордонний корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок якого був пошкоджений головний двигун корабля, обшивка і леєрна огорожа, втрачений рятувальний пліт.

У ВМС З С України констатують, що «диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами». Таким чином, на думку української сторони, Росія в черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність і повне нехтування нормами міжнародного права.

«Кораблі ВМС З С України продовжують виконання завдань з дотриманням всіх норм міжнародного права. Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і командуванням Військово-морських сил З С Українита будуть передані компетентним міжнародним органам», — йдеться у повідомленні.

Натомість у Росії стверджують, що три кораблі Військово-морських сил України перетнули державний кордон РФ, повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на прес-службу «управління».

«Сьогодні вранці близько 7:00 за московським часом три кораблі Військово-морських сил України в порушення статей 19 і 21 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права, що визначають право прибережної держави на забезпечення безпеки в морському просторі, перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації», — йдеться у повідомленні.

У так званому «управлінні» зазначили, що українські військові кораблі продовжують рух до Керченської протоки, в якій «діє дозвільний порядок руху і стоянки суден, відповідно до графіка руху і розстановки суден, затвердженим капітаном російського морського порту».

«Разом з тим, до теперішнього часу заявки встановленим порядком не подано, в графік проходу кораблі не включені. Кораблі небезпечно маневрують, не підкоряються законним вимогам російської влади», — заявили російські прикордонники.

Вони також заявили, що Прикордонна служба ФСБ вживає «всіх заходів для забезпечення безпеки судноплавства і регулювання руху суден в акваторіях Чорного, Азовського морів і Керченської протоки».

Як повідомили в прес-службі Військово-морських сил України на сторінці в Facebook, попри агресивні дії Росії українські кораблі продовжують перехід в порт Маріуполя.

«Корабельна група ВМС З С України продовжує перехід до порту Маріуполь, незважаючи на протидію РФ. Свобода судноплавства гарантована міжнародним законодавством. Дотримуючись норм міжнародного морського права, малі броньовані артилерійські катери ВМС З С України „Бердянськ“ і „Нікополь“, рейдовий буксир „Яни Капу“ продовжують виконання поставлених завдань в морі», — йдеться у повідомленні.

Після атаки на український рейдовий буксир «Яни Капу» Росія перекрила прохід до Керченської протоки на межі Азовського та Чорного морів для цивільних суден. Також повідомляється, що два ударних гелікоптери Ка-52 вийшли на бойовий курс.

Як повідомляє російське агентство ТАСС із посиланням на власні джерела у транспортній сфері Південного федерального округу, Керченську протоку закрили з метою безпеки.

«Канал закритий — Керч-Єнікальський канал <…> Не через будь-які [військові кораблі] закривають. Але тут явна непокора вимогам, і є побоювання провокацій», — заявив співрозмовник агентства.

Також за словами джерела, кораблі вимкнули всі засоби виявлення.

«Їх не видно, до центру контролю руху суден інформацію вони не пропонують», — додав транспортник.

Як повідомляє у Facebook ВМС З С України, Росія також задіяла ударні вертольоти.

«25 листопада о 13:12 зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захопленням на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів ВМС ЗС України», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що кораблі ВМС України вже третю годину чекають проходу через Керченську протоку.

В українському командуванні з посиланням на дані Керчтрафікконтролю зазначили, що російська сторона посадила на мілину танкер перед Керченським мостом з боку Азовського моря.

«О 13.42 за інформацією Керчтрафікконтролю на проході мосту перекрито рух в обидві сторони в зв’язку з посадкою на мілину танкера перед мостом зі сторони Азовського моря, рух протокою закритий в обидві сторони. Варто зазначити, що дана інформація поки що не підтверджується міжнародною системою контролю судноплавства», — йдеться у повідомленні.

При цьому додається, що прикордонні кораблі РФ також продовжують супровід українських кораблів на небезпечній відстані.

Схожі новини