Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Росії погрожують перекрити для українських суден вихід з Азовського моря

Про це заявив член комітету з оборони і безпеки Ради Федерації Р Ф Франц Клинцевич, коментуючи затримання 15 суден українськими прикордонниками через незаконне відвідування портів анексованого Росією Криму.

Повідомляє ТСН.

«Це явне беззаконня. І не має значення, чи йдеться про російські судна або судна іноземних держав — і ті, і інші абсолютно законно увійшли до портів Криму. Нас буквально штовхають на різкі відповідні дії. Так, ми буквально за хвилини здатні перекрити Азовське море для будь-якого українського плавального засобу. І я не виключаю, що подібні дії можуть настати. По суті, Україна сама реально розриває угоду про Азовське море, від чого лише вона і постраждає», — написав Клинцевич на своїй сторінці у Facebook.

У Держприкордонслужбі України повідомили, що затримані за незаконне заходження до Криму 15 суден перебувають у портах Бердянська та Маріуполя. Частина з них арештована, а щодо інших тривають судові розгляди. Чи є серед них російські, не уточнюється. Наголошується, що всього в поле зору українських прикордонників потрапили 940 судів. Велика частина з них — плавальні засоби, що обслуговують роботу портів у Криму.

Нагадаємо, офіційний Київ закрив порти в Євпаторії, Керчі, Севастополі, Феодосії та Ялті для суден у 2014 році, після анексії Криму Росією. Відповідно заходження туди будь-яких суден вважається порушенням норм міжнародного права, що підриває суверенітет України. За порушення передбачена кримінальна відповідальність.

Протягом кількох останніх місяців Росія затримувала кораблі, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря. У Вашингтоні дії росіян назвали ще одним прикладом кремлівської кампанії, спрямованої на дестабілізацію України та повзучою анексією Азова.

Президент Петро Порошенко повідомив, що Україна готується до відсічі російській агресії з морського напрямку — на Азові. Указом від 12 жовтня президент постановив увести в дію рішення Ради національної безпеки та оборони про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.

Схожі новини