Передплата 2024 ВЗ

Можна вже починати нові вибори — обрали новий Центрвиборчком!

«Опозиційний блок» свою кандидатуру ще не подав. Там оскаржуватимуть обрання нової ЦВК у Конституційному суді

Із чотирирічною затримкою в Україні оновлено Центральну виборчу комісію. У четвер, 20 вересня, 278 народних депутатів проголосували за звільнення 13 представників «старої гвардії», сформованої ще у часи Януковича, на чолі з одіозним Охендовським. А саме - Тамару Астахову, Юрія Данилевського, Ігоря Жиденка, Тетяну Лукаш, Андрія Магеру, Олександра Осадчука, Броніслава Райковського, Жанну Усенко-Чорну, Олександра Чупахіна, Юлію Швець, Олександра Шелестова, Валерія Шелудька. А згодом підтримали 14 нових висуванців на ці посади, яких після консультацій з фракціями запропонував президент.

Новими членами ЦВК (розширеної напередодні із 15 до 17 осіб) стали Алла Басалаєва (висуванець депутатської групи «Відродження»), Наталія Бернацька («Народний фронт»), Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв («Батьківщина»), Ірина Єфремова («Народний фронт»), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустова (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко («Самопоміч»), Тетяна Сліпачук (депгрупа «Воля народу»), Леонтій Шипілов («Народний фронт»), Тетяна Юзькова («Радикальна партія Ляшка»). За кожну кандидатуру голосували поіменно, не пакетом. Проблем із підтримкою «новоспечених «ЦеВеКовців» (усі вони були присутні у сесійній залі) не виникало — депутати вділяли їм від 280 (Алла Басалаєва) до 317 (Тетяна Сліпачук) голосів.

14 нових чиновників склали компанію двом, досі чинним членам ЦВК — дружині екс-генерального прокурора Катерині Махніцькій і Олегу Діденку, семирічний термін повноважень яких завершиться у квітні 2021 року. Таким чином ЦВК заповнено на 94 відсотки. Одне вільне крісло залишилося для представника «Опозиційного блоку», на включенні якого до складу Центрвиборчкому, виходячи з міркувань збалансованості, наполягала Парламентська Асамблея Ради Європи.

Утім, в «Опоблоці» не квапляться з обнародування прізвища свого посланця. Кажуть, що як третя за величиною фракція заслужили мати у ЦВК не одного, а трьох представників. Більше того, в «ОБ» хочуть заблокувати роботу ЦВК, звернувшись із поданням у Конституційний суд. У Бойка-Льовочкіна вважають розширення Центрвиборчкому із 15 до 17 членів протиправним. Натякають, що і майбутні вибори, які проведе новоутворена ЦВК, будуть нелегітимними…

Схожі новини