Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Взяли в оренду» метр кордону…

На митному пості «Грушів» систематично займалися хабарництвом. Гроші брали за «нестворення штучних перешкод для підприємців»

Співробітники Служби безпеки України спільно з обласною прокуратурою викрили на систематичних хабарах трьох працівників митного посту «Грушів» (Яворівський район Львівської області). Правоохоронці встановили, що ці митники налагодили механізм отримання неправомірної вигоди — за нестворення штучних перешкод для підприємців під час митного оформлення товарів.

Про це «ВЗ» повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

Оперативники спецслужби задокументували сім епізодів отримання зловмисниками хабарів, на загальну суму 12 тисяч 800 гривень. Правоохоронці затримали правопорушників в одному із населених пунктів Яворівського району. Посадовці Львівської митниці ДФС були затримані після завершення робочої зміни. Вирішують питання щодо оголошення затриманим про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України («Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище», злочин карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна). Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу для правопорушників, тривають слідчі дії.

«У перший день виходу керівника на митницю з відпустки і далі відбуваються затримання. Хоча керівник Львівської митниці стверджує, що йому невідомо про те, хто покриває контрабанду на митниці», — повідомив голова ГО «Рабів до раю не пускають!» Іван Спринський.

Начальник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук розповів «ВЗ», що вкрай негативно оцінює цей випадок. «Попередній подібний випадок стався два тижні тому. Готуємо наказ про проведення службового розслідування, — сказав Левко Прокіпчук. — Аби унеможливити подібні випадки, постійно аналізуємо бази даних наших працівників, проводимо ротацію на митних пунктах пропуску».

Що дивує, так це «особливо великий розмір» хабара, отримання якого інкримінують митникам. 12 тисяч 800 гривень розділити на сім епізодів — отримуємо 1828 грн. за епізод. Поділити цю суму на трьох — по 609 грн. з копійками за епізод. Схоже, митники просто збирали гроші, щоб повечеряти після зміни…

Як розповіли «ВЗ» джерела, що заслуговують на довіру, через пункт пропуску «Грушів», як правило, велика контрабанда не йде. Якщо тут і затримують когось, то лише дрібних контрабандистів, які перевозять цигарки. (Подейкують, зараз потужна контрабанда через кордон узагалі не йде — дається взнаки нещодавня заява прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який оголосив «війну» контрабанді). За інформацією «ВЗ», затримані митники, ймовірно, відбудуться легким переляком, тобто штрафом. Так само, як і їхні попередники (тому що суми хабарів занадто дрібні). Про це свідчить аналіз наслідків останніх подібних затримань хабарників.

Схожі новини