Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Услід за Медведчуком на арену виходить Піховшек

Експерти прогнозують, що головне завдання одіозного журналіста — «розкручувати» кума Путіна

Чутки про те, що контроль над телеканалом «112» встановив лідер проросійського руху «Український вибір», кум Путіна Віктор Медведчук, в останні дні знайшли кілька нових підтверджень.

Минулої суботи на цьому телеканалі вийшла прем’єра нової програми «Велике інтерв’ю з великим полі­тиком». І першим гостем у ній дебютував не котрийсь з колишніх президентів, прем’єрів чи, скажімо, лі­дерів провідних політич­них сил, як очікувалося. А «збитий льотчик» Мед­ведчук, рівень підтримки якого у суспільстві вкрай низький. Виглядає, що саме «112» покликаний піднімати його з «дна», від­білювати і розкручувати цього скомпрометованого функціонера.

А допомогти у цьому колишньому «сірому кар­диналу Кучми», схоже, має одіозний проросійський журналіст В’ячеслав Пі­ховшек, якого через по­літичну заангажованість, роботу за темниками зна­чна частина журналіст­ської спільноти в Україні не сприймає як колегу. Саме його призначили го­ловним редактором «112». Тож зміни у редакційній по­літиці цього інформацій­ного каналу, який досі по­зиціонував себе ледь не як «найбільш об’єктивний», не забаряться. Медіа-екс­перти прогнозують, що під проводом Піховшека «112» із завуальованого стане більш відкритим рупором антиукраїнських сил, три­буною осіб, які перебува­ють в орбіті Кремля.

В’ячеслав Піховшек ві­домий як ведучий кількох авторських програм — «5×5», «Іду на Ви», «Епіцентр», «П'ятий кут». Донедав­на працював на відверто прокремлівському теле­каналі NewsOne, влас­ником якого є колишній «регіонал», нардеп-укра­їнофоб Євгеній Мура­єв. Свого часу Піховшек готував компліментарні програми і репортажі про Кучму і Януковича (у часи їхнього президентства), супроводжував їх у за­кордонних візитах. Своєю «розлогою аналітикою» намагався пом’якшити жорстку критику на їхню адресу, яка лунала у за­кордонних і вітчизняних ЗМІ. Тепер, схоже, робить ставку на нового господа­ря. В одному з липневих ефірів мураєвського теле­каналу Піховшек заявляв: «По темі встановлення миру на Донбасі і віднов­лення відносин з Росією я особисто закликаю голо­сувати за Віктора Воло­димировича Медведчука, високий професіоналізм якого багато років поспіль визнають його ідеологічні опоненти».

Ще одним фактом, який вказує на те, що «112» обрав, точніше, ще більше закріпив за собою проросійську орієнтацію, є повідомлення про те, що з 20 серпня керівництво цього мовника в односто­ронньому порядку розі­рвало співпрацю з Радіо «Свобода». Аякже! Навіщо Медведчуку і його москов­ському кумові чути «ворожі голоси»…

Громадськість закли­кала працівників «112» не зраджувати критерії чесної журналістики. А декілька політологів уже заявили, що через Мед­ведчука-Піховшека ігно­руватимуть цей телека­нал.

Як розповів корес­понденту «ВЗ» директор Центру дослідження проблем громадянсько­го суспільства Віталій Кулик, «розвіртуалізація» Медведчука пов’язана з тим, що він хоче бути не лише переговорником у питаннях Донбасу, а праг­не володіти формальною владою, мати статус офі­ційного політичного грав­ця в Україні. А також хоче зайняти місце у новій ар­хітектурі влади після вибо­рів 2019 року. «Не думаю, що Медведчук балотува­тиметься у президенти. Більш імовірним є його ви­сунення на якусь посаду. А після парламентських виборів він претендува­тиме на участь у коаліції, яку може сформувати», — прогнозує експерт. На його думку, Медведчук може перебирати у партію «За життя», в яку недавно увійшов, електорат «Опо­зиційного блоку», в якому виборці починають розча­ровуватися.

— Крім електорально­го ресурсу, у Медведчука є ще ресурс особистих контактів з Росією, — каже Віталій Кулик. — Він може бути потрібен для кому­нікацій майбутнього пре­зидента з Путіним. За­для цього у майбутньому уряді йому можуть за­пропонувати посаду віце-прем'єра, який вестиме переговори з Росією, або крісло керівника деокупо­ваних територій Донбасу. Це та ціна, яку Медведчук вимагатиме за свої послу­ги. А ці послуги Росія може конвертувати у власних інтересах. Це фактично буде капітуляцією…

Водночас політолог вважає перебільшеними побоювання про те, що телеканал «112» перетво­риться у пропагандист­ський ресурс Медведчука. Вважає, що там надава­тимуть слово різним екс­пертам, у тому числі — кри­тично налаштованим до Медведчука.

Схожі новини