Передплата 2024 ВЗ

«Поляки і українці були би дурнями, якби не жили дружно»

Мати іноземного студента виправила помилку сина — замість спаленого ним герба-тризуба повісила нову святиню

Приклад того, як треба долати конфлікти, непорозуміння між громадянами двох дружніх країн, показала політикам мати 19-річного поляка Даміана. Того самого студента-медика (уже колишнього), який 18 лютого цього року, хильнувши із друзями зайвого, у тернопільському арт-барі «Коза», на догоду земляку-іменинникові, зняв і кинув у вогонь каміна стилізований герб-тризуб з дерева. Обурливу витівку свого сина, якого депортували за це у Польщу, жінка «компенсувала» власним достойним вчинком. Приїхала у Тернопіль з далекого Лондона, попросила пробачення, замовила у місцевого різьбяра нове зображення державного символу України і власноруч повісила його на те саме місце, де висів раніше.

У тижневику від 15 березня «Високий Замок» детально розповідав скандальні перипетії інциденту, що з побутового міг перерости у міжнародний. Того дня компанія іноземців, які навчаються у медуніверситеті ім. І. Горбачевського, відзначала у «Козі» (цей арт-бар розміщується у центрі Тернополя, біля драмтеатру) день народження свого товариша. Адміністрація закладу відвела хлопцям окремий зал. Коли гулянка завершилася, персонал звернув увагу, що на стіні немає реліквії, яку кілька років перед тим подарували цьому закладу меценати. Подумали, що хтось з гостей узяв собі тризуб як сувенір. Однак коли переглянули запис камери ідеоспостереження, були приголомшені…

— Думаю, що негідний вчинок Даміана — це наслідок тієї істерії, яка зараз нагнітається у польсько-українських стосунках, — розповів кореспондентові «ВЗ» власник арт-бару «Коза» Олег Макогін.

— Свого часу хлопець довго жив в Англії у дружньому, інтернаціональному середовищі, де були українці, литовці, британці — ніякої агресії з його боку не проглядалося. А потім потрапив в інше середовищесвоїх краян, наслухався всяких дурниць… Після того, що сталося, я запитував Даміана: «Ти розумієш, що трапилося б, якби, не дай Боже, українець вчинив щось подібне з вашим гербом-орлом у Польщі?».

Даміан відповів: «За це хулігана могли б убити…». Польський студент сильно переживав через те, що сталося. Перепрошувався, обіцяв замовити новий герб-тризуб, казав, що сам повісить його туди, де був колись. Але не встиг. На той час Даміаном уже займалася СБУ. Щоб запобігти небажаним ексцесам, ректорат медуніверситету виключив його зі студентів.

12 березня спецслужби вислали порушника законів з України, заборонили йому в’їзд на три роки…

А минулої п’ятниці до пана Олега подзвонила жінка з польським акцентом, попросила про зустріч. То була мати Даміана. Власник бару запросив її у той самий зал, де бешкетував син. Принесла зі собою новий стилізований герб-тризуб, разом з власником арт-бару повісила на колишнє місце. А потім за філіжанкою кави по-дружньому поспілкувалися. Пан Олег розповідав про своє, гостя — про своє. Він — говорив українською, вона — польською, одне одного розуміли без перекладача. Визнала, що її син (виховує його без батька) вчинив «дикі речі», досі не розуміє, що на нього «найшло». Сказала, що після того, що сталося, забрала Даміана до себе, у Лондон. Поновлювати його на навчанні поки що не збирається. Після того негідного вчинку послала його «працювати руками». Сказала: «Коли порозумнішає, може, тоді знову піде вчитися…».

По завершенні зустрічі власник арт-бару і його несподівана гостя з Лондона тепло попрощалися, потиснули одне одному руки.

— Я сказав їй: «Ну то все, бувайте!» — згадує авторові цих рядків Олег Макогін.

— І перепитав: «Будуть поляки з українцями жити разом дружно?». А мати Даміана відповіла: «Були би дурнями, якби не жили разом!».

Ця тернопільська історія вельми і вельми повчальна. З одного боку, українці належно, зважено зреагували, коли їх спробували принизити, не робили з інциденту політичного шоу. А сторона, яка вчинила протиправні дії, — усвідомила це і, «не показуючи гонору», постаралася швидко й цивілізовано виправити ситуацію. Головне — робити правильні висновки після помилок. І не повторювати їх. Можливо, така модель поведінки «на низах» спонукатиме погасити політичні пристрасті між нашими державами, які провокують радикали «на верхах»…

Схожі новини