Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МЗС направило РФ ноту протесту через затримання в Криму Лемешка

Міністерство закордонних справ України направило МЗС Росії ноту з вимогою надати всю інформацію щодо обставин затримання в анексованому Криму Геннадія Лемешка.

Про це в ефірі програми «Ранкова Свобода» повідомила речниця МЗС України Мар’яна Беца.

Спікер українського зовнішньополітичного відомства наголосила, що міністерство регулярно виступає з протестом у зв’язку з діями Росії на окупованих територіях.

Водночас, за словами Беци, можливості українських дипломатів обмежені, оскільки ніяких консульських установ в Криму українське відомство немає.

«Важелів впливу в Україні не так багато, працюємо тільки через правозахисників і волонтерів», — додала Беца.

Вона зазначила, що кожен факт репресій проти населення в Криму фіксується і долучається до доказової бази для подальшого розгляду злочинів Росії на окупованих територіях в Міжнародному суді ООН.

Мати затриманого в Криму Лемешка каже, що син дав свідчення під тортурами

Мати затриманого в анексованому Криму Геннадія Лемешка Римма Рижкова стверджує, що її син дав ФСБ свідчення під тиском і тортурами.

Про це вона розповіла 15 серпня кореспондентові Крим.Реалії.

"Після затримання в нього ніс був збитий, і на щоці теж садна. На цьому відео й дурневі видно, що все замазане кремом, тільки око чорне. І розповідає, як по писаному. А те, що він проходив навчання, ми чуємо вперше", — сказала мати затриманого.

За словами Римми Рижкової, востаннє її син виходив на зв’язок зі своєю дружиною 9 серпня. Вона додала, що Геннадій із травня цього року перебував у Маріуполі.

"Він поїхав з дому в травні цього року в Маріуполь на роботу. Дзвонив дуже рідко, частіше писав. Тільки всі переговори були на домашню тематику. У нього тут маленька дитина, немає ще й року. Дитина хворіє, він і поїхав на заробітки до Маріуполя", — розповіла Рижкова.

Дружина затриманого Ірина Лемешко вважає чоловіка невинуватим.

"Інформацію про його затримання побачила по телебаченню. Він не винуватий. Більше я нічого не можу сказати", — сказала жінка.

Міноборони:"Затриманий в Криму українець був звільнений зі ЗСУ"

Затриманий в окупованому Криму українець служив в ЗСУ за контрактом, але був звільнений в травні цього року за службову недбалість.

Про це кореспонденту LIGA.net повідомив спікер Міноборони Олександр Мотузянік.

"Ця людина, про яку згадують російські спецслужби, була звільнена зі ЗСУ по невідповідності, за службову недбалість", - сказав Мотузянік.

За його словами, звільнений зі ЗСУ затриманий в травні 2017 року. "За систематичне порушення військової дисципліни", - додав спікер Міноборони. "Ніякого відношення до ЗСУ він зараз не має і ніякої диверсійної роботи він там не веде", - сказав Мотузянік.

12 серпня 2017 року Криму окупанти затримали українця Геннадія Лемешка, заявивши, що він - "агент СБУ", який нібито готував диверсії на ЛЕП, дорогах і інших об'єктах.

ФСБ РФ заявляє про затримання в Криму "агента СБУ"

ФСБ Росії заявила про затримання в окупованому Криму "агента Служби безпеки України", який "намагався пошкодити лінію електропередачі та планував інші диверсії".

Про це повідомляє у вівторок російський "Інтерфакс", з посиланням на ЦГЗ ФСБ Росії.

"Управлінням ФСБ Росії по республіці Крим і Севастополю в ході оперативно-розшукових заходів затримано агента Служби безпеки України в Херсонській області, спрямований до Криму для здійснення диверсійних актів", — йдеться в повідомленні.

ФСБ РФ наводить прізвище затриманого.

"12 серпня Геннадій Лемешко затриманий співробітниками органів ФСБ при спробі пошкодити лінію електропередачі в районі траси Судак-Новий свєт", — йдеться в повідомленні.

Він уродженець Харківської області, "раніше проходив службу в так званій зоні ATO на посаді старшого розвідника глибинної розвідки в одній з військових частин ЗСУ".

Російські спецслужби заявляють, що у затриманого виявлено та вилучено: дві тротилові шашки типу "200" із запальною трубкою ЗТП-50, механізм для приведення в дію вибухового пристрою, граната РГД-5 з вкрученим запалом, ємності з горючою сумішшю, ручна пила (для підпилювання дерев'яних опор лінії електропередачі) і цифровий фотоапарат "для документування диверсійної діяльності і подальшого звіту про неї перед кураторами СБУ".

Згодом було оприлюднено відео затрмання Лемешка.

"Українська правда" звернулась за коментарем до Служби безпеки України.

СБУ прокоментувала затримання "агента" в окупованому Криму

Російська ФСБ вдалася до чергової провокації, повідомивши про затримання у Криму нібито "агента СБУ"

Про це повідомляє прес-служба СБУ в офіційній заяві.

"Вважаємо, що подібні фейкові новини потрібні російським спецслужбам для залякування населення півострова, яке все частіше висловлює незадоволення окупаційною владою", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що на тлі погіршення життя кримчан, ФСБ знову запускає "заїжджену платівку", намагаючись звинуватити Україну та її правоохоронні органи у своїх власних бідах та проблемах в АР Крим.

Схожі новини