Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Історична Сприня єднає молодих патріотів України

У межах відзначення 73-ї річниці створення Української Головної Визвольної Ради у селі Сприня, що на Самбірщині, з 10 по 16 липня відбувались IV військово-патріотичні змагання «Ігри Нескорених».

Участь у них взяли близько 200 школярів зі всіх областей України.

Сьогодні, коли Україна переживає потужний патріотичний підйом у молодіжному середовищі, на жаль, відсутній координаційний центр організованого підліткового військово-патріотичного руху на державному рівні. Тож саме «Ігри Нескорених» мають усі шанси стати тією ланкою, котра об’єднає юнаків і дівчат зі всіх регіонів країни на платформі національної ідеї, як постійно діючого руху. До цієї ініціативи долучились організатори агітаційного потяга єднання Украї­ни «Труханівська Січ». Саме вони привезли на цьогорічні змагання на Самбірщину більше сотні учасників зі всіх областей України. Це свідчить, що «Ігри» давно переросли статус регіональних і цілком здатні згуртувати молодіжні рухи на всеукраїнському рівні.

«Символічно ще й те, що саме тут, у Сприні, у липні 1944 року відбулось об’єднання усіх патріотичних сил, котрі боролись за незалежність України. Це саме те, чого зараз нам не вистачає. І якщо дорослі політики не можуть між собою домовитись, то молодим легше знайти взає­морозуміння. Головне, їм у цьому не заважати», — переконана Олена Іванова, одна із організаторів «Труханівської Січі».

Упродовж тижня учасники вишколу змагались у дев’яти дисциплінах. Демонстрували свою вправність у стройовій підготовці, стрільбі, доланні смуги перешкод, відуні, гирьовому спорті, перетягуванні линви, розпалюванні багать та виконанні повстанських пісень.

Організатори підготували для учасників і культурно-історичні та просвітницькі заходи. Юнаки та дівчата в один із днів піднялись на гору Діл, де у 1944 році діяла школа підстаршин УПА, відвідували краєзнавчі музеї, брали участь у спільних молебнях. «Родзинкою» вишколу стали показові навчання різних підрозділів Збройних сил України.

«Тут, у Сприні, я ще раз переконалась, що українці сходу і заходу, півночі і півдня — один народ, одна багатюща нація, — ділиться враженнями Антоніна Корявець з Чернігівщини. — Ми зрозуміли, що таке справжнє бойове братерство, командний дух, єдність дій. Щиро вдячна ініціаторам «Ігор», що вони зробили їх всеукраїнськими».

Підбиття підсумків та нагородження цьогорічних перможців відбулось під час проведення урочистостей з нагоди 73-ї річниці з дня створення УГВР.

«Я горда з того, що ці юнаки та дівчата стали справжніми спадкоємцями українських героїв, котрі боролись за незалежність України у різні роки. Дивлюсь на них і усвідомлюю, що наші батьки полягли недаремно», — не стримувала свого хвилювання на урочистостях Наталя Осьмак.

Повернувшись додому, підлітки ще довго ділитимуться враженнями.

Організатори стверджують, що все ж таки в Україні є політики-патріоти, які приділяють пильну увагу молодіжним ініціативам і питанню єдності народу. Саме завдяки підтримці народних депутатів Богдана та Ярослава Дубневичів, влади Львівщини ці військово-патріотичні змагання розрослися до потужного заходу всеукраїнського масштабу з органічною національною, культурно-історичною та виховною програмою.

«Декому з політичних лідерів потрібно вчитись у цих школярів. Лише за тиждень вони усвідомили — сила нашого народу у єдності, це запорука і шлях до перемоги, — переконаний Ярослав Дубневич. — Бо саме молодь — майбутнє незалежної і соборної України».

У подальшому організатори змагань планують, що табір ім. Кирила Осьмака «Прикарпаття» у Сприні діятиме на постійній основі та стане своєрідним центром проведення різноманітних патріотичних змагань та вишколів.

Марія СИМОНЕНКО.

Схожі новини