Передплата 2024 ВЗ

Партнери екс-міністра Клименка пішли на співпрацю зі слідством

  • 15.07.2017, 10:44
  • 3 270

Партнери екс-міністра доходів та зборів України часів президентства Віктора Януковича Олександра Клименка пішли на співпрацю зі слідством.

Це відбулося після учорашніх обшуків у приміщеннях, що належать екс-міністрові-втікачеві.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник генпрокурора, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

"Дивлячись, що відбувається за законом у кабінетах слідчих Головної військової прокуратури, з'являються думки вголос: ще вчора вони тусувалися в "Гулівері" і були партнерами з Клименком, а нині, після обшуків у квартирах "господаря", вже надвечір вони ж (через страх чи совість??) рядками свідчень у протоколах пішли на співпрацю зі слідством", — мовиться у повідомленні Матіоса.

"Це добре. День минув недаремно. Кінокартину знімала не "Юнісон сінема", а фахівець експертної установи (раніше називався прокурор-криміналіст). Тепер це чорно-біле кіно між волею і кайданками", — додав він.

Україна просить європейців арештувати рахунки Клименка

Україна просить європейські країни заблокувати кошти екс-міністра доходів та зборів України Олександра Клименка, розміщені у їхніх банках.

Про це повідомили міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та головний військовий прокурор Анатолій Матіос на спільному брифінгу щодо п’ятничних обшуків.

"Ми з Анатолієм Васильовичем провели спільну зустріч із послами G7 деякий час тому, де проінформували їх про деякі деталі і попросили про участь спецслужб тих країн, за політичної волі відповідних урядів, щоб прискорити процес щодо арешту грошей. Тому що нам не вистачає деяких процесуальних дій за кордоном", — заявив Аваков

Матіос додав: "Транш у 788 мільйонів доларів, які завів Клименко з офшорних юрисдикцій, ми відсьогодні будемо оформляти відповідні документи і пересилати їх нашим партнерам, із ким є міжнародні правові угоди, щоб вони блокували рахунки, якої діють до сьогодні у банках європейських країн".

"Ми це встановили. Нам довелося це робити трохи довше — тепер ми можемо з конкретними доказами, які ми й сьогодні здобули, надати підтвердження банківським установам і правоохоронним органами європейських країн, що ці гроші мають незаконне злочинне походження і легалізовані через систему банківських установ Європейського Союзу", — сказав він

"Якщо будуть залишки там на цих рахунках — а ми переконані, що вони є, — наші партнери зобов’язані за рішенням українського суду їх арештувати для початку", — додав Мітос.

Матіос заявив про викриття таємного офісу банку Клименка

Голова військової прокуратури заявляє, що в "Гулівері" було виявлено таємний офіс банку екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка "Юнісон".

Про це він заявив на брифінгу в п'ятницю.

За словами Матіоса, було встановлено існування "таємного офісу банку Юнісон, де зараз встановлена величезна кількість документів, серверного обладнання, яке обслуговує всю медіа-імперію і імперію нерухомості Клименка".

Матіос наголосив, що загалом, за оцінкою слідства, Клименко "вкрав" 12 мільярдів доларів.

"Вкравши 12 мільярдів доларів по курсу 8 з бюджету України, Клименко вкрав у кожного українця 300 доларів по курсу 8", - наголосив Матіос.

Він також зазначив, що охоронна фірма Клименка "Скіф" "планували і проводили" операції тиску, незаконне стеження, проплачені акції, погрози життю членів родини слідчої групи. В тому числі, за словами Матіоса, нещодавній обстріл співробітників прокуратури також пов'язаний із спробами залякування з боку охоронної фірми "Скіф".

Матіос: «Вилучені сервери працюють, буде багато цікавого»

Правоохоронці планують до вечора п’ятниці завершити з обшуками у приміщеннях, які належать екс-міністру з доходів і зборів Олександру Клименку.

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на спільному з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим брифінгу.

"До закінчення обшуків коментувати затримання з оформленням особистого обшуку і оголошення постанов про затримання я не буду", — наголосив він.

"Все плануємо закінчити до пізнього вечора. Якщо не вийде — будемо це робити навіть у нічний час. Дуже величезний обсяг приміщень, в яких проводять обшуки. Люди, які там є, так само внесені у протоколи, — і нам треба їх допитувати. Зараз недоречно коментувати", — заявив Матіос.

Він також запевнив: "Ті сервери, які вдалося взяти в роботу без їхнього блокування або знищення тими, хто перебував в офісі, ідеально працюють і завдяки департаменту кіберполіції Нацполіції акуратно у швидкому режимі 3G перекачують з комп’ютерних хмар в архіви і на сервери Міністерства внутрішніх справ".

"Опрацьовувати цю інформацію доведеться довго, але там буде дуже цікавого — навіть на перший погляд того, що зараз говорять фахівці", — додав Матіос.

У свою чергу, Аваков: пообіцяв повідомити про результати згодом.

Матіос: «Клименко під час Майдану вивів майже мільярд доларів»

Заступник генпрокурора — головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляє, що за часи Майдана екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко вивів понад 788 мільйонів доларів.

Про це Матіос заявив на спільному з головою МВС Арсеном Аваковим брифінгу щодо обшуків, які проводились у "Гулівері".

За його словами, з 2011 по 2014 роки "викрадені в держави кошти в сумі понад 788 мільйонів доларів — це майже мільярд доларів — коли була активна фаза Революції гідності були перераховані офшорними компаніями Клименка на рахунки групи компаній Юнісон

"Юнісон — це материнська компанія сім'ї Клименків… медіахолдингу "Весті" і двох компаній з управління активами, власниками яких була родина Клименків і які обслуговували повністю сім'ю Януковича", - зазначив Матіос.

Він пояснив, що Клименко зареєстрував на батька низку офшорів на Британських Віргінських островах і на Кіпрі. Саме на ті рахунки й було виведено кошти і легалізовано "найнятими адвокатами Клименка у Європейських банках, в тому числі банках Ліхтенштейну".

За його словами, група компаній Юнісон на заведені з офшорів гроші купила 78 елітних квартир у Києві, Одесі, та Донецьку, 28 офісних приміщень, 5 будинків, 41 паркомісце, 11 земельних ділянок у найелітніших районах Києва і області, Одесі і Донецьку і дорогі автомобілі, 3 поверхи ТЦ Гулівер і 1 тисячу залізничних вагонів, які на сьогодні приносили дохід Клименку і були основним джерелом фінансування меді-холдингу "Вести".

Він додав, що було встановлено належні родині Клименків майно, механізми легалізації грошей, встановлено коло осіб, які досі беруть участь, акумулюють надходження доходу з нерухомого майна, "яке вливалося в квазіпартію "Успішна країна", медіа-холдинг Вести і охоронну структуру "Скіф", яка охороняла всю бізнес-імперію Клименка".

Матіос: «У ході обшуків у справі Клименка будуть затримані»

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос анонсував низку затримань в ході обшуків у рамках справи Клименка.

Про це він заявив під час брифінгу щодо обшуків у рамках справи екс-міністра доходів і зборів Олександр Клименка. "Зараз проводиться 151 обшук", - сказав Матіос.

Він анонсував затримання. "За результатами цих обшуків будуть прийняті рішення про затримання осіб, які до сьогодні обслуговують інтереси Клименка і продовжують легалізувати його кошти", — сказав він.

Матіос зазначив, що вже увечері затримані особи зможуть ознайомитися із документами.

"Гелікоптери були готові, але сьогодні нельотна погода. Ми знайшли підводні човни — я жартую, — а також усі нори, куди збиралися втікати ті люди, які сьогодні увечері ознайомляться із конректними документами", - сказав він.

Згодом на запитання, кого саме затримають, Матіос відповів: "Кого ми затримаємо, поки йдуть обшуки, я зараз не озвучу. Тому що якщо я зараз озвучу — дуже легко буде зрозуміти, кому мастити лижі серед білого літа. Але той, хто був самий основний і вночі зробив марш-кидок у сторону Криму, уже в наших обіймах, скажу так".

ГПУ очікує, що газета "Вести" перестане виходити вже 14 липня

Генеральна прокуратура очікує припинення виходу щоденної газети "Вести" з п'ятниці, 14 липня.

Про це на брифінгу в п'ятницю сказав заступник генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передають "Українські новини".

За його словами, фінансування медіа-холдингу "Вести" здійснюється з коштів, одержуваних за надання в користування 1 тисячі залізничних вагонів.

"Сподіваюся, що з сьогоднішнього дня 1 тисяча вагонів, вартість яких становить близько 40 млн доларів, вже не будуть приносити дохід для безкоштовного розповсюдження такої гарної газети, як "Вести ", та інших фейковий сайтів", — заявив Матіос.

Він підтвердив, що обшуки проходять в редакції видання, але підкреслив, що самі журналісти холдингу не обшукуються і не є фігурантами кримінального провадження.

Матіос і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков стверджують, що можливе припинення діяльності медіа-холдингу "Вести" не пов'язане з будь-якими журналістськими матеріалами, а виключно з непрозорою процедурою його фінансування.

Матіос анонсував "знакові прізвища" у справі про махінації

До справи, в якій 14 липня проводять понад 150 обшуків, причетні дві компанії з управління активами і відомі особи.

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос і додав, що через їхні схеми Україна зазнала збитків на 12 мільярдів доларів.

"Нам доведеться досить довго разом із департаментами кіберполіції і департаментом економіки Нацполіції робити огляди цього всього (вилученого) — але ми переконані, що там будуть дуже знакові прізвища, транші і механізми", — заявив він.

"Ми знайшли унікальний європейський інструмент — компанію з управління активами. Ми довго не могли зрозуміти, як можна було вкрасти гроші — і потім якось легалізувати, щоб у мого колеги Горбатюка 2 роки не було запитань. Так от, компанія з управління активами зробила схему — майже легальну, практично виглядає досконалою — коли мільярд грошей у самий активний період Революції гідності був заведений у країну і працював до сьогоднішнього дня!", — сказав Матіос.

Він не став називати "прізвища концесіонерів чи тих, хто скористався послугами цих двох компаній із управління активами просто від "сім’ї екс-президента", закінчуючи чинними правоохоронцями".

"Коли діючі правоохоронці — не буду називати нікого поки що — отримують при курсі 8 гривень за долар по 6-7 мільйонів гривень дивідендів у певні періоди часу, то це точно викликає запитання", — сказав головний військовий прокурор.

"Це була унікальна швидка, але недоторканна схема легалізація коштів. У кожного українця за тільки встановленими нами збитками було вкрадено 300 доларів. Це ніби незначна сума — але перемножте на більше як 40 мільйонів живих українців — це просто жах. 12 мільярдів доларів — це підтверджені нами збитки", — заявив Матіос.

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков завив: "Міністерство юстиції проводить низку заходів за вказівкою слідства і за рішенням суду з блокування цього майна, щоб "ловкіє рєбята" не встигли все це дискредитоване майно переписати на підставних осіб".

У Києві правоохоронці заблокували майно Клименка на суму 12 мільярдів доларів

Це відбулося під час обшуків у ході рослідування справи Клименка.

У п'ятницю, 14 липня, в офісному центрі "Гулівер" заблоковали майно екс-міністра Олександра Клименка на суму 12 млрд дол. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє УНН.

"Сьогодні ми проводимо енергійну фазу в ТЦ "Гулівер", де слідчі і оперативники військової прокуратури і Нацполіції працюють з майном, купленим за злочинні гроші, вкрадені в українського народу, як ми оцінюємо, які належать компаніям Клименка", - розповів міністр.

Аваков зауважив, що на сьогодні "заблоковано майно на суму 12 млрд дол.", а це впливає на подальші процесуальні дії правоохоронців.

Також він додав, що це другий етап спецоперації щодо податківців часів Януковича-Клименка.

Прокуратура обшукує приміщення екс-міністра Клименка - прийшли і до редакції "Вести"

Головна військова прокуратра разом із Національною поліцією проводить комплекс обшуків в приміщеннях, які належать екс-міністру з доходів і зборів Олександру Клименку.

Про це каже головний військовий прокурор Анатолій Матіос, пише Українська правда.

"Ми проводимо комплекс обшуків майна і приміщень, які належать Клименку. Проводимо спільно з Нацполіцією", - зазначив він.

Він уточнив, що ошуки проводяться в офісних приміщеннях, які належать компанії "Юнісон". Матіос також уточнив, що обшуки проводяться не лише в офісних приміщеннях "Гулівер" в центрі Києва, а і за іншими адресами.

"На жаль, сьогодні нельотна погода", - зазначив він і на уточнення сказав, що згодом спільно з головою Нацполіції проведе брифінг.

У той же час Цензор.НЕТ уточнив, що обшуки проходять саме у справі, пов'язаній з газетою. За словами співрозмовника видання, правоохоронці відібрали телефони у всіх співробітників.

Інформацію про обшук в підтвердив і спікер Нацполіціі Ярослав Тракало.

"Нацполіція і ГПУ проводять слідчі дії в офісних приміщеннях ТРЦ" Гулівер ", - сказав він.

Джерело: Gazeta.ua, УП

Схожі новини