Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На Великдень у центрі не буде сміття. За периферію гарантувати не можу...»

Заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак розповів «ВЗ» про майже безнадійний пошук нових полігонів.

Напередодні Великодніх свят чиновники мерії посилено шукають нові майданчики для вивозу зі Львова побутових відходів. Просять усіх керівників районів та областей, але відгукуються одиниці... То чи осоромиться місто Лева перед туристами, які приїдуть на святкові вихідні? Як розповів “ВЗ” заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак, компанія, яка вивозить відходи з центру, пообіцяла, що на свята контейнери будуть порожні. А ось чистоти сміттєвих майданчиків у периферійних районах чиновник не обіцяє...

“У центрі, де буде багато туристів, по змозі буде прибрано, - пообіцяв Сергій Бабак (на фото). - У решті районів не можу гарантувати, бо блокада триває. Перевізники заявляють, що їм нікуди возити сміття. Щодня у Львові переповнено 30% сміттєвих майданчиків. Вивозимо малими частинами...”.

- Посадовці мерії мають план “Б” виходу зі сміттєвої блокади?

- Я ще взимку заявляв: “Якби у Рясному була запущена пресувальна лінія, то місто було б чистим!”. Зменшення об’ємів сміття у 5-6 разів дозволило б нам вивезти відходи навіть при мінімальних лімітах, які надали полігони інших районів. Лінії не запустили... Комусь хотілося популізму — маємо результат.

Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово надсилав листи керівникам усіх районів Львівщини. Ці листи розіслано також усім мерам міст країни. Я теж звертався до власників полігонів Львівщини, які мають дозволи на утилізацію сміття. На одній із сесій Львівської міської ради депутати підтримали прохання мерії до керівників районів щодо допомоги із вивозом твердих побутових відходів.

- На минулій сесії депутати Львівської міськради погодили створення департаменту з питань поводження з твердими побутовими відходами. Чи є потреба у новому підрозділі Ратуші, оскільки цим питанням, як правило, займається комунальний відділ?

- У складі новоспеченого департаменту буде управління оперативного поводження з твердими побутовими відходами та управління розвитку системного поводження з відходами. На наступній сесії міської ради буде затверджено розподіл повноважень департаменту. В департаменті працюватиме 7-10 осіб. Досі питання щодо поводження зі сміттям було окремим відділом при управлінні житлового господарства Львівської міської ради. Але в умовах нештатної ситуації створено окремий підрозділ, який буде займатися лише сміттям. Серед пріоритетних питань — протиаварійні роботи на Грибовицькому полігоні, укріплення дамби та зсунутого сміттєвого схилу, вирішення проблем з інфільтратами, рекультивація полігона. Департамент буде займатися проектними роботами будівництва нового сміттєпереробного заводу. Будуть шукати нові полігони, куди тимчасово возитимуть сміття зі Львова.

Сміттєве питання має такий масштаб, як будівництво стадіо­ну до Євро-2012. Тоді у міській раді створили департамент Євро-2012. Зараз сміттєві проблеми треба щодня вирішувати фахово та прискореними темпами. Навіть за нормальної ситуації з вивозом сміття у країнах Західної Європи при меріях працює окремий підрозділ з питань поводження з твердими побутовими відходами.

А тим часом…

Церковні ієрархи Львова звернулись із відкритим листом до Всеукраїнської ради церков, де просять допомоги у вирішенні сміттєвої кризи у Львові. Про це повідомив у соц­мережах митрополит УПЦ КП Димитрій Рудюк.

Священики просять високопосадовців Києва допомогти вирішити штучну, на їхню думку, сміттєву блокаду. “Йдеться не про одноразову допомогу, а про створення системи на кілька років, поки Львів не буде готовий сам упоратись зі своїм сміттям”, — йдеться у зверненні.

Схожі новини