Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Опоблок» поділиться на «голубів» і «яструбів»

Усякі політичні союзи, яку привабливу одежу на себе не натягали б – явище тимчасове.

Якщо донедавна проблема взаємопоборювання, внутрішніх воєн, розколів була характерною для партій демократичного спрямування з її надміру амбітними лідерами, то нині “розлучення” стало актуальним для їх опонентів. У стінах парламенту уперто циркулюють розмови про те, що на початку лютого фракція “Опозиційний блок”, а заодно однойменна партія, не маючи сил і бажання вгамовувати внутрішню турбуленцію, викликану різними світоглядами, поділиться надвоє. За одним новоутворенням начебто стоятиме Ринат Ахметов, за іншим — Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Дмитро Фірташ вкупі з... Віктором Медведчуком.

Подейкують: уся справа у ставленні до нинішньої влади. Частина “ОБ”, яка орієнтується на найбагатшого українця, не зацікавлена у політичних і соціально-економічних бурях, оскільки вони торпедують великий бізнес. Виступає проти педалювання дострокових виборів Верховної Ради, віддає перевагу “миру і дружбі” з Банковою. Хоче бути “поміркованою опозицією”. А у деяких моментах навіть не проти (в обмін на зустрічну прихильність) підтримати своїми голосами кволу парламентську більшість.

Інша частина “Опоблоку”, підбадьорившись приємними цифрами соцопитувань, отримавши благословення з Москви, хоче дострокових перегонів. Упевнена, що на фоні кризи у суспільстві зможе завоювати прихильність чверті незадоволених ситуацією виборців, а згодом — нав’язувати свою волю законодавчому органу і президенту. Щоб потім внести зміну у Конституцію, за якою глава держави був би ледь не церемоніальною фігурою, а вся політика крутилася б у легко керованій сесійній залі. Експерти називають такий сценарій “кремлівським планом “Б”. Робоча назва нової партії/фракції — Партія розвитку (ПР). Напевно, зроблено це з розрахунком, що ця абревіатура тішитиме вухо тим, хто банує за Партією регіонів...

Уже спрогнозовано персональний склад обох команд. З найбільш відомих прізвищ “під крило” Ахметова, швидше за все, підуть Вілкул, Бахтєєва, брати Добкіни, Королевська та її чоловік Солод, Шурма, Звягільський. А головною фігурою стане... Вадим Новинський, який і очолить новонароджену політсилу. Для Новинського нова роль перетворить його з непублічної особи у вагому політичну фігуру. І, думається, допоможе йому вистояти у “наїзді” Генпрокуратури, яка шиє йому “релігійний кримінал”. Організаційні питання у партії Ахметова покладуть на екс-нардепа Бориса Колесникова.

У групі Бойка-Льовочкіна, крім зятя — першого і сестри — другого, очевидно, будуть Мірошниченко, Ларін, Бакулін, Папієв, Павленко, а також, з великою ймовірністю, члени “групи Медведчука” — Нестор Шуфрич, Василь Німченко, Тарас Козак. Стати під прапори Льовочкіна для Шуфрича буде дуже непросто, зважаючи на колишнє “чоловіче” з’ясування стосунків між ними. Але під тиском Медведчука, який виступає в інтересах третьої сторони, Шуфрич може забути цю історію. За даними експертів, програмні речі для цієї партії писатиме (уже пише!) директор Інституту стратегічних досліджень у часи Януковича Андрій Єрмолаєв. Аналітики не виключають тісної співпраці цієї партії з “Батьківщиною”. На це вказує часта присутність на підконтрольному Бойку-Фірташу телеканалі “Інтер” лідера “білосердечних” Юлії Тимошенко. А також — приблизно однакова передвиборча “соціальна” риторика цих політичних сил. Наростити свої м’язи у парламенті нова ПР може за рахунок членів фракції “Відродження”, в якій “відсиджуються до пори, до часу” колишні “регіонали”.

Про ситуацію в “Опозиційному блоці” на умовах анонімності кореспонденту “Високого Замку” розповів один з його представників у столиці, про якого словами відомого політика можна сказати: не перший, але й не останній...

“Сьогодні у парламенті немає жодної ідеологічної сили, — каже він. — Усі фракції — політичні проекти. А будь-який політичний проект, на відміну від ідеологічного, має свій початок і свій кінець. Якщо у фракціях є представники різних середовищ з полярними поглядами, їхні корпоративні інтереси неминуче призводять до суперечок, непорозумінь. Аналогічні процеси відбуваються у “БПП”, “Народному фронті”, “Самопомочі”, у депутатських групах “Відродження”, “Воля народу”. “Опозиційний блок” не є винятком.

Робоча назва нової партії/ фракції — Партія розвитку (ПР). Напевно, зроблено це з розрахунком, що ця абревіатура тішитиме вухо тим, хто банує за Партією регіонів...

Ще Макіавеллі писав: розділяй і владарюй! Влада очікує поділу “Опозиційного блоку”. Бо за всіма соцдослідженнями, наш рейтинг не падає, а це означає, що у випаду нових виборів кількість депутатського корпусу від “ОБ” зросте. При цілісності “Опоблоку” одним з тих, хто вийде у фінал нових президентських перегонів, буде Бойко. Представнику влади боротися з ним буде нелегко.

Чи правда, що “люди Ахметова” не хочуть “бавитися у політику”, а воліють за краще бути лояльними до влади? Ні, неправда. Будь-який бізнес потребує “тиші”. Політичні, економічні стреси не сприяють його розвитку. Якщо працюватиме великий бізнес, будуть відрахування у бюджет, а відтак — розвиватиметься економіка, ростимуть соціальні стандарти. І навпаки: як тільки стає неспокійно, погіршується економічна ситуація. Для великого бізнесу важлива стабільність у країні. Це стосується не тільки Ахметова, а й бізнесу, за яким стоять люди з “БПП”, “Батьківщини”.

Як і у кожній політичній силі, в “Опозиційному блоці” є свої “голуби” і “яструби”, яким все тяжче вжитися одне з одним. Тому поділу партії/фракції не виключаю. Нас підштовхують до цього розділення, розраховуючи на наше послаблення. Ситуацію можна порівняти із конфліктом у сім’ї, коли її знайомі кажуть: розходьтеся, нічого доброго між вами немає! Але “сім’я” ухвалила рішення, що розійдеться тоді, коли вважатиме за потрібне, а не тоді, коли цього захоче хтось ззовні...”.