Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Будівельники житла для атовців воюють за свою зарплату

Керівництво фірми-підрядника каже, що нікому нічого не винне.

У Львові на вулиці Під Голоском триває спорудження будинку для інвалідів АТО і членів сімей загиблих учасників АТО. На жаль, не обходиться без скандалу. До редакції “ВЗ” звернулися представники бригади монолітників, яка більш як півроку заливала бетон у монолітні конструкції будинку. Хлопці стверджують, що керівництво фірми-підрядника заборгувало бригаді з одинадцяти чоловіків 77 тисяч гривень зарплати.

«Ми вже закінчили роботу, але від нас вимагають додатково почистити опалубку від бетону, - розповідає будівельник Олег Бай. - Поки цього не зробимо, не погоджуються заплатити вже зароблене. За додаткові роботи розраховуватися не хочуть. 5 грудня ми пішли до керівника будівельної компанії Максима Потюка і просили, щоб він хоча б частину грошей нам виплатив. Бо свята йдуть, у всіх же сім’ї... Але пан Потюк відмовив нам, наполягаючи, що ми повинні виконати безкоштовно додаткові роботи. Але ми про це раніше не домовлялися. Свою роботу зробили. На це зауваження пан Потюк послав мене нецензурною лексикою. Я записав це на диктофон...».

“На цьому будівництві крутиться багато підозрілих людей, - веде далі Олег Бай. - Там багато бригад помінялося — комусь не заплатили, комусь не доплатили. Часто буває, на об’єкт завозять будівельні матеріали, а потім їх забирають на інші об’єкти, які ця фірма будує. Чотири поверхи будинку вже вимурували. Але це тільки фасад. Насправді, якщо зайти всередину, там жодної квартири немає. Таке враження, що просто відмивають кошти...”

У розмові з журналістом “ВЗ” директор будівельної компанії-підрядника «ТзОВ Салон «Архітектура. Будівництво. Дизайн» Максим Потюк заявив, що він повністю розрахувався з монолітниками: “Станом на сьогодні ми їм ні копійки не винні. Якщо вони вважають, що їм не виплатили зарплату, нехай звертаються в суд. Тут інша ситуація. 30 листопада четверо членів цієї бригади прийшли на роботу і побили інженера, який вказував їм на недоліки. Є запис на відеокамері. Після того я заборонив охороні пускати їх на об’єкт і припинив з ними співпрацю”.

Також директор назвав “маячнею” твердження, буцімто на будівництві вчиняють якісь оборудки з матеріалами: “На будинку є чотири відеокамери. Усе видно, хто куди що везе”.

- Ви облаяли робітників...

- Нехай подають до суду, щоб відшкодувати моральну шкоду... Так, я вжив нецензурну лексику, коли один працівник почав мені хамити. Я йому сказав просто вийти.

Директор ЛКП «Рембуд» Віктор Писаренко розповів журналісту “ВЗ”, що фінансування будівництва йде без затримки, кошти є. Щодо конфлікту із невиплатою зарплати — буде з’ясовувати. “Цей будинок споруджується через тендер, який проводився двічі, - розповів Віктор Писаренко. - Перший раз ніхто не зголосився. Після проведеної агітації забудовників на другий тендер зголосилося декілька фірм. Зараз будівництво ведуть дві фірми — «Прогрестехбуд» і “Салон Архітектура. Будівництво. Дизайн”. Фінансування здійснюється через замовника, яким виступає ЛКП «Рембуд». Будівництво йде повільніше, ніж нам хотілося, — не тільки з вини підрядника, а й через проблемне розташування ділянки. Доводиться переробляти на ходу кілька проектів з підведення зовнішніх інженерних мереж до першого будинку. А також затягуються роботи з реконструкції насосної підстанції, бо вже понад рік тягнеться процедура передачі її в комунальну власність міста (зараз вона перебуває на балансі Академії друкарства)”.

Директор ЛКП «Рембуд» розповів, що будинок фактично вже зведений, закінчуються роботи з його обмурування. До кінця року він буде обмурований і засклений. Він мав бути введений в експлуатацію до кінця цього року, але через вищевказані затримки це станеться у березні 2017-го. Сума коштів, виділена з міського бюджету на будівництво (на будинок 28 мільйонів і майже 4 млн. — на інженерні мережі), практично не зміниться. Є додаткові роботи, які “потягнуть” ще до 4-х мільйонів гривень. Будівельники вирішили не займатися “штурмівщиною”, а працювати якісно. Зважили, наприклад, на те, що покладена в сильні морози зовнішня штукатурка триматися не буде.

Нагадаємо, першу багатоповерхівку для учасників АТО у Львові обіцяли здати до кінця року. У цьому будинку буде шість поверхів і 53 квартири — усі двокімнатні. Згідно з проектом, таких багатоповерхівок має бути чотири, загалом на 200 квартир. Будівництво для учасників АТО на вул. Під Голоском стартувало наприкінці березня цього року.

P. S. У п’ятницю, 9 грудня, на об’єкті зберуться всі сторони конфлікту, щоб обговорити шляхи виходу з нього.

Схожі новини