Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівщину «засмітять» сміттєпереробними заводами

Три заводи збирається будувати голова ОДА Олег Синютка, один – мер міста Андрій Садовий.

На прес-конференцію голови Львівської ОДА Олега Синютки під промовистою назвою «Врегулювання проблеми сміття у Львові» зібралася рекордна кількість журналістів. Напередодні, в ексклюзивному коментарі “ВЗ” голова сказав: “Зважаючи на те, що Львівська міська рада не змогла самостійно вирішити проблематику зі сміттям, ми прийняли рішення взяти цю ношу на свої плечі”.

Як розповів на прес-конференції Олег Синютка, на Львівщині діють двадцять полігонів твердих побутових відходів, більшість із яких одразу після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі активно приймали сміття зі Львова на безоплатній основі. Наразі зі Львова продовжують вивозити туди сміття. “Але найгірше - це репутаційні втрати Львівщини, - наголосив губернатор. - Отримуємо багато скарг від наших колег з різних регіонів України на те, що на їхній території несанкціоновано викидають сміття зі Львова”.

Тому від часу трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі Львівська ОДА зробила п’ять кроків для вирішення проблеми сміття. Підготовлено документацію для оголошення міжнародного конкурсу на визначення інвестора для будівництва сміттєпереробного комплексу. Одна з умов для інвестора — представлення повністю готового проекту заводу. Конкурс мають оголосити до 10 грудня. “Оскільки Львівська міська рада є власником Грибовицького сміттєзвалища, вона має забезпечити оголошення такого конкурсу — відповідно до технічних завдань, розроблених Львівською ОДА”, - сказав Олег Синютка.

Підготовлено три земельні ділянки для побудови такого заводу, на які розроблено технічну документацію. Це 12,8 га у Яворівському район, на землях, порушених (пошкоджених. - Авт.) гірничохімічною промисловістю. 15 га у Миколаївському районі, біля Нового Роздолу, теж із порушеними землями. Доїзд до цих двох ділянок не проходить через жоден населений пункт області. Третя ділянка — 3 га біля села Брониця Дрогобицького району, порушені діючим сміттєзвалищем. Селищна рада погодилася на це. Щодо усіх цих територій проведуть громадські слухання з демонстрацією проекту заводу.

Крім того, Львівська ОДА провела переговори із 26 компаніями-інвесторами. Це фірми з України, Франції, Німеччини, США та інших країн. Найкращу кампанію для будівництва заводу оберуть на конкурсі.

Паралельно у “Білому домі” обіцяють вирішувати і проблему Грибовицького сміттєзвалища і мешканців навколишніх сіл. Розробили техзавдання на оголошення міжнародного конкурсу на проект рекультивації. Є два різні напрями вирішення проблеми: накрити плівкою, ґрунтом і створити систему біогазації. Або встановити завод для переробки сміття на сировину для біодизелю.

Крім того, у стадії реалізації проект сміттєсортувальної лінії. Як розповів голова правління Асоціації “Чиста країна” Віктор Ржоткевич, монтаж такої лінії вже практично завершено на території промзони Рясне. У листопаді проведуть пробний запуск. Лінія може зменшити удвічі обсяг сміття, яке треба захоронювати. Лінія може сортувати близько ста тонн сміття на день. Нагадаємо, про наміри будувати сміттєпереробний завод говорив і мер Червонограда Андрій Залівський.

Коментар для «ВЗ»

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

Підтримую ініціативу приватних підприємців щодо запуску лінії сортування сміття. Важливо, що у процес пошуку ділянок для відкриття нових полігонів ТВП включилась ЛОДА. Добре, що область зарухалась, бо ми давно звертались з проханнями виявити більше ініціативи, бо потрібні ділянки під полігони. Ми возимо наші відходи в радіусі 100-300 км. Чим швидше такі полігони будуть визначені і буде погодження з громадами, вони будуть збудовані, тим буде краще. Львів — це хороший клієнт, який буде вчасно розраховуватись. Ми наразі в переговорах з Малеховом та Грибовичами. Проект залучення коштів Європейського банку на будівництво нового заводу і рекультивацію існуючого полігона пройшов погодження Мінфіну. Фінальне слово має сказати Мінрегіонбуд. Плануємо з наступного року почати реалізацію цього проекту. Нам в області треба 3-4 таких комплекси. Щодо будівництва нових заводів на території області — підтримую.

Схожі новини