Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ірина Кулинич: «Хтось комусь подобався, тому і погоджували кіоск. Тепер — на конкурс»

Депутати Львівської міської ради проголосували за нові правила роботи кіосків у Львові. Відтепер місця для їх встановлення розподілятимуть на аукціоні.

Власники МАФів кажуть, ця процедура неабияк ускладнить дрібний бізнес. Дехто підозрює, що це спосіб перерозподілу “хлібних місць”. До усіх бюрократичних дозвільних процедур (а погодження, буває, тягнуться роками) доведеться змагатися у конкурсі за орендну плату. Хто запропонує більше — той і торгуватиме у кіоску. Як наслідок, декому доведеться закрити бізнес, інші піднімуть ціни на продукцію. Бо ж треба буде “відбити” витрати за участь в аукціоні, плюс високу оренду. Досі МАФи встановлювали на підставі договору оренди земельної ділянки та дозвільних процедур.

“Новацію щодо аукціону МАФів ініціювали виконавчі органи влади, зокрема управління архітектури, управління економіки Львівської міської ради, - повідомила “ВЗ” директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич. - Мета — щоб підприємці прозоро брали участь в аукціоні. Раніше цей бізнес курирував депутатський корпус. Хочемо, щоб це було на конкурентних засадах. А не так, коли хтось комусь подобається, тому погоджували кіоск. Оголосимо місця, де мають постати МАФи”.

— Коли відбудеться перший аукціон?

— Перші торги на чотири-п’ять місць для нових МАФів хочемо провести ще до кінця цього року. Місця має запропонувати управління архітектури. Якщо ні — перший аукціон буде наступного року.

Для того, щоб показати дієвість механізму, спершу плануємо провести торги для нових кіосків у кожному районі Львова. У місті не бракує МАФів. Але найменше їх біля нових автостанцій, зокрема на виїзді з міста. Зараз актуальне вуличне харчування. Можливо, запропонує­мо більше місць під це.

— Що буде з наявними кіосками? Якщо договір оренди завершиться наступного року, то МАФ автоматично піде на конкурс?

— Рішення прийматимемо спільно з депутатським корпусом. Спершу будемо ставити крапку щодо тих кіосків, де торгують алкоголем. Рішення буде негативним! Кожної сесії міської ради пропонуємо депутатському корпусу вилучення певних МАФів. Кіоски, де було порушено типовий зовнішній вигляд або на них були скарги містян, - не мають шансу на продовження договору оренди. Кіоски, які нічого не порушували, можуть спокійно працювати далі без аукціону.

— Не прогнозуєте, що аукціон відіб’ється на споживачі, оскільки витрати на аукціон та вищу оренду закладуть у вартість товарів?

— Не думаю! Це ринкова економіка: якщо ціна висока — товар буде неконкурентний, його не купуватимуть у кіосках. Наразі немає розцінок за участь в аукціоні та стартових цін.

— Припускаєте занепад кіоскового бізнесу, де продають небюджетну групу товарів, — пресу, канцтовари, аксесуари?

— Йдемо назустріч тим, хто торгує пресою. До кінця року збільшено кількість газетних кіосків. Усі, хто звертається до нас щодо продажу друкованих видань, — не мають жодних проблем. З іншого боку, є низка суб’єктів господарювання, які раніше торгували пресою, але тепер там інша група товарів... Що буде з такими власниками — рішення ухвалить депутатський корпус (за поданням виконавчих органів мерії).

— Чи не буде такого, що за одну ділянку в аукціоні змагатимуться власники кіосків, які торгують продуктами, алкоголем, та ті, хто продає пресу?

— Ні, не буде. На торгах будемо ставити вимогу — що може бути в тому чи іншому МАФі: преса, швидке харчування, продаж квітів. У конкурсі конкуруватимуть ті кіоски, які торгують лише однією продукцією.

Схожі новини