Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Як бандит може бути героєм?»

Українці обурені висловлюваннями Генконсула РП у Львові Вєслава Мазура і виступають проти його нового призначення.

Навколо Генконсула РП у Львові Вєслава Мазура розгорівся скандал. Українців шокували, зокрема, його висловлювання щодо провідника ОУН та УПА Степана Бандери. Відповідаючи на запитання депутата Сейму Войцеха Земняка, як Вєслав Мазур налагодить роботу в Луцьку, з огляду на те, що польсько-українські відносини погіршилися на тлі постанови польського парламенту про Волинь, Вєслав Мазур відповів, що мав однозначну позицію щодо Волині, УПА та Бандери ще від початку своєї кар’єри...

«На жаль, так склалося — може, навіть трохи недипломатично, — що коли президент Ющенко перед закінченням своєї кар’єри визнав Бандеру героєм, як і УПА, на запитання журналіста, що я про це думаю, я відповів: як бандит може бути героєм?» — поділився своєю думкою пан Мазур. І додав: «Вважаю, українці ще мало знають історію, і їм треба показувати всі ті злочини, які зробили ці люди. Мені здається, що розмова, співпраця і наша відкритість приведуть до того, що вони все визнають і зрозуміють. Незалежно від різних стратегій, потрібно називати речі своїми іменами — геноцид є геноцидом».

Нагадаємо, у жовтні 2015 року Вєслава Мазура було призначено Генконсулом РП у Львові. До того він очолював консульство Республіки Польща у Сімферополі, яке ліквідували 2014 року. Нещодавно з’явилась інформація, що Вєслав Мазур претендує на посаду Генконсула РП у Луцьку. Депутати фракції ВО «Свобода» у Волинській обласній раді вважають це призначення «вкрай небажаним і таким, що провокуватиме політику розпалювання міжнаціональної ворожнечі, а не політику добросусідства та взаємоповаги». Луцька міськрада також заявила про небажання бачити Мазура Генконсулом Республіки Польща в обласному центрі Волині.

На антиукраїнські висловлювання Генконсула відреагував народний депутат України Олег Мусій. Він звернувся до президента Петра Порошенка, зазначивши, що вважає такі висловлювання дипломата «перевищенням службових повноважень і втручанням у внутрішні справи України», а його поведінку — «неетичною та низькоморальною», і закликав доручити МЗС визнати Вєслава Мазура персоною нон ґрата в Україні.

Міністерство закордонних справ України провело “виховну бесіду” з Генконсулом Польщі у Львові. Український дипломат В’ячеслав Войнаровський зустрівся з польським консулом Мазуром і довів йому позицію української сторони щодо «недоцільності загострення публічної дискусії зі складних питань спільної історії». Однак визнавати пана Мазура персоною нон ґрата в Україні МЗС відмовилось. “Не підтримуємо цю пропозицію, оскільки це може призвести до небажаної ескалації в українсько-польських відносинах”, - йдеться у листі-відповіді до нардепа Мусія.

Врешті-решт Вєслав Мазур висловив “щирий жаль” з приводу своїх висловлювань. Запевнив, що «подібне більше не повториться», і погодився, що «з цього приводу мають дискутувати не дипломати, а науковці під час конференцій тощо». Але щодо його щирості є сумніви. «Мазур визнав свою неправоту і запевнив, що антиукраїнська риторика більше не повториться, але із суттєвою приміткою: незалежно від його переконань», — обурюється Олег Мусій. І додає, що йому прикро, що в МЗС «забракло духу по-справжньому поставити на місце дипломата, який явно зарвався, через острах ескалації у відносинах та аналогічної відповіді польської сторони»...

Схожі новини