Передплата 2024 ВЗ

«Контрабандистів» ізолюють

Автомобілі учасників Малого прикордонного руху відокремлять від загального потоку транспорту – на пунктах пропуску «Рава-Руська» і «Краковець».

На українсько-польському кордоні розпочинають експеримент. Як уже повідомляв “Високий Замок”, йдеться про запровадження тимчасового розмежування смуг руху транспорту перед пунктами пропуску «Рава-Руська» та «Краковець». Окремо будуть пропускати автомобілі з іноземною реєстрацією, якими їздять громадяни України — учасники Малого прикордонного руху. Як відомо, вони мають перетинати кордон кожні п’ять днів, для перереєстрації своїх транспортних засобів. Однак уже давно ці наші співвітчизники перетворили свій статус на вигідний бізнес (жителі 30-кілометрової прикордонної зони перевозять у Польщу цигарки, спиртне, іншу контрабанду), таким чином створюючи величезні “корки” на кордоні. Тепер їх відокремлять від інших учасників прикордонного руху, яких зазвичай їде набагато менше, ніж учасників МПР.

Як розповів “ВЗ” речник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Володимир Шеремет, зараз тривають підготовчі роботи щодо розмежування смуг руху — аби зменшити черги перед пунктами пропуску. Щодня через пункти пропуску «Рава-Руська» та «Краковець» загалом проїжджають близько 10 тисяч осіб. За ініціативи Держприкордонслужби спільно із Львівською облдержадміністрацією, управлінням Національної поліції у Львівській області та Львівською митницею було проведено координаційну нараду щодо запровадження такого тимчасового експерименту. Представники Національної поліції подадуть голові Львівської ОДА Олегу Синютці пропозиції про встановлення інформаційних знаків, а Служба автомобільних доріг — парапетів.

Апробація нової схеми руху транспорту на під’їздах до пунктів пропуску через держкордон триватиме місяць. Після цього проаналізують доцільність новації. Якщо результат буде позитивний, Держприкордонслужба ініціюватиме перед відповідними органами створення постійно діючої смуги руху.

На сторінці Західного регіо­нального управління Держ­прикордонслужби щогодини оприлюднюють кількість автомобілів у чергах на усіх пунктах пропуску українського кордону. Станом на 15.00 понеділка, 19 вересня, перед пунктом пропуску “Рава-Руська” стояли в черзі 70 автомобілів (а в самому пункті пропуску очікували ще 50 авто), перед пунктом у “Шегинях” — нуль, а в самому пункті пропуску — 91 авто, перед “Краковцем” — 50, а в самому пункті — 21...

Із коментарів високопосадовців видно, що в Україні відмовилися від ідеї скасувати угоду про Малий прикордонний рух між Україною і Польщею (таку пропозицію висловлювали деякі українські експерти). У Києві, очевидно, вирішили не наражатися на можливі соціальні протести учасників МПР. Про те, що такі протести неодмінно будуть, засвідчила нещодавня ситуація, коли Польща тимчасово скасувала Угоду про МПР (у липні, через проведення саміту НАТО).

Голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко так прокоментував ситуацію для “ВЗ”: “Малий прикордонний рух — один із шляхів законно вирішити бажання багатьох людей швидше перетинати кордон. Є різні шляхи підвищення пропускної спроможності пунктів пропуску. Усе залежить від інфраструктури. На жаль, інфраструктура пунктів пропуску не дуже розвинута. Якби їх було багато, не було б проблем із прикордонним рухом. Це питання буде поступово вирішуватися”.

Проти скасування угоди про МПР виступає також і голова Львівської ОДА Олег Синютка. За його ініціативи, нагадаємо, спільно із Прикордонною і Митною службами було запроваджено окремий “пас” для українських і для закордонних автомобілів. “Ми не можемо робити погіршення для людей, які живуть біля кордону, — розповів Олег Синютка журналісту “ВЗ”. — Угода про МПР дає для них відповідні можливості. А з іншого боку — така ситуа­ція не може бути перешкодою для більшості жителів України (які не є учасниками МПР, але перетинають кордон. — Авт.). Тому пропозиції Прикордонної служби і Митної служби про виділення в окрему смугу автомобілів, власники яких користуються картками МПР, заслуговують на увагу. Тимчасово це буде виходом із ситуації. А взагалі, очікуємо введення для України безвізового режиму, і це тоді переформатує весь рух по кордону”.

Фото Держприкордонслужби України

Схожі новини