Передплата 2024 «Добрий господар»

Ой пора, ой пора... Каськіва взяли попід білі рученьки

Одіозного екс-лідера партії «Пора», соратника Януковича «пов’язали» у Панамі.

Новий крупний вилов в оголошеному Генпрокуратурою України полюванні на державних злочинців — у далекій Панамі затримано оголошеного у міжнародний розшук 43-річного уродженця Тернопільщини Владислава Каськіва. У часи Януковича цей функціонер очолював сумно відоме Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами, де зажив неслави розкрадача бюджетних коштів більш як на два мільярди гривень. Торік було встановлено, що чиновник вивів за кордон щонайменше 255 млн. грн.

Каськіва звинувачують у заволодінні чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, яке було вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні, котре спричинило тяжкі наслідки. Компетентні органи спішно готують документи для екстрадиції Каськіва в Україну, де його збираються притягнути до кримінальної відповідальності.

Як політик найбільш гучно Каськів заявив себе, коли у 2004 році очолював молодіжний, демократичний, як тоді здавалося, проект “Пора”. З ним увійшов у парламентську фракцію “Наша Україна” — “Народна Самооборона”, але потім “Пора” маргіналізувалася, стала прислужницею політичних опонентів. А її лідер перейшов у команду Партії регіонів. Екс-президент Янукович доручив Каськіву займатися інвестиційними проектами, однак перебіжчик завалив цю ділянку роботи — жоден з цих проектів так і не був реа­лізований. До того ж виявилося, що на своїй посаді Каськів прокручував великі афери. Зокрема, фікцією виявилася підписана ним у 2012 році угода на 1 млрд. доларів з іспанською компа­нією Gas Natural щодо інвестицій у термінал скрапленого газу. Згодом іспанська фірма заявила, що не знає представлену Каськівим особу, яка від її імені підписала контракт. Шахраєм виявився звичайний лижний інструктор...

У четвер генпрокурор Юрій Луценко повідомив інші новини у справі “вчорашніх”. Нову пі­дозру вручено колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу (колись був одним з лідерів Руху, соратником В’ячеслава Чорновола, але потім переметнувся в іншу політичну команду). Лавриновича звинувачують у розтраті 8,5 млн.грн. бюджетних коштів. За словами генпрокурора, слідчі активно працюють над притягненням до відповідальності екс-міністра екології Миколи Злочевського. Зростає доказова база у справі екс-нардепа від ПР Олександра Єфремова. А ще лава підсудних (нехай і в заочному суді) чекає колишнього міністра оборони Павла Лебедєва, за якого було розграбовано багато військового майна. Луценко повідомив, що під час обшуку в його помешканні (сам Лебедєв давно чкурнув до Росії) “знайдено сенсаційні речі”.

Схожі новини