Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Технічний збій чи зумисний саботаж?

На старті  розрекламованої системи електронного декларування доходів, яка мала вивести на чисту воду корупціонерів, вийшов пшик.

“Нокаутуючого” удару по вітчизняній корупції покликаний завдати новий вид “сповіді” політиків та чиновників, який стартував опівночі 15 серпня 2016 року - електронне декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру. Упродовж найближчих двох місяців майже 50 тисяч високопосадовців — починаючи від президента, прем’єра, народних депутатів, закінчуючи керівниками департаментів в органах виконавчої влади (держслужбовці нижчого рівня — з наступного року) - мають відзвітувати про власні статки, активи, рухомість і нерухомість, предмети розкоші та інші набутки, а також про капітали та маєтки своїх родичів. За такими електронними деклараціями і контролюючі органи, і всі українці могли б зробити висновок, наскільки чесно живуть обрані ними політики, найняті за податки виборців чиновники. Тобто, чи відповідає рівень життя носіїв влади рівневі їхніх легальних заробітків. “Усі повинні вивернути свої кишені перед суспільством!” - заявив напередодні президент Петро Порошенко, давши зрозуміти, що відступу у боротьбі з корупцією не буде. Однак склалося враження, що голосні заяви про “революційний крок” - імітація однієї з ключових реформ…

Згідно із законом, всі держслужбовці мають задекларувати на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції свої доходи від роботи та бізнесу, інтелектуальної діяльності, повідомляти про кошти на банківських рахунках, володіння акціями і корпоративними правами, вказувати кінцевих бенефіціарних власників. В електронну декларацію слід внести також нерухоме майно, незавершене будівництво, землю, авто, дорогі картини, годинники, коштовності (якщо вартість цього добра перевищує 140 тис. грн.). А також — про розмір готівки, починаючи від 60 тис. грн., яку приберігають “на чорний день”. Належить оприлюднити свої кредити і страхівки. Чиновник має прозвітувати не тільки про своє фінансово-матеріальне становище, а й про статки-видатки дружини, чоловіка, батьків, братів-сестер — щоби потім можна було “звести дебет з кредитом”.

З наближенням електронного декларування у багатьох, хто на державній і політичній службі живе за подвійними стандартами, почали здавати нерви. Воно й зрозуміло: важко пояснити, звідки при скромних зарплатах у них триповерхові особняки, лискучі іномарки останніх моделей, брендовий одяг. Очевидно, боячись кримінальної відповідальності за невідповідність доходів і “розходів”, уже пишуть заяви про відставку багато нечесних суддів. Держава забезпечує відставників довічним утриманням у розмірі 80% заробітної плати (розмір цієї щомісячної виплати сягне 50 тис. грн.), а сам суддя, в якого “рильце у пушку”, уникає перспективи заповнювати електронну декларацію...

Запуск цієї системи контролю має стратегічне значення не тільки для очищення державного апарату від корупції. Він ще й відкриває шлюзи для міжнародного фінансового донорства, якого ми так потребуємо. Якщо Захід переконається, що Київ всерйоз бере корупцію за зябра, МВФ готовий нам позичити 3 млрд. доларів, ще 1,2 млрд. євро макродопомоги “відстібне” ЄС, не проти підсобити пільговими кредитами Світовий банк. У разі запуску “електронки” Європа перестане вагатися, чи надавати Україні безвізовий режим... Здавалося б, працюйте, хлопці, у поті чола, запускайте електронний контроль! Однак у нашому випадку все сталося, як у тій іронічній пісеньці: “Причесався, прилизався, в нові штанці вбрався, а як прийшов до дівчини — на порозі...”. Від березня у наших урядників було достатньо часу, щоб розробити, протестувати систему електронного декларування, виправити ймовірні огріхи. Проте за дві доби до “часу Х” у Держспецзв’язку заявили, що не можуть видати сертифікат системі, яку розробляло ТзОВ “Міранда”. Бо її програмне забезпечення начебто має багато серйозних вад, зокрема не гарантує захищеності інформації. У Держспецзв’язку наполягали на тому, що запуск механізму електронних декларацій слід відкласти. Для усунення недоліків керівництво згаданої інстанції попросило аж два місяці — хоча у березні запевняло, що із завданням справляться вже у липні.

Попри очевидний провал, який загрожував великими іміджевими втратами для України, у понеділок голова Національної агенції із запобігання корупції Наталія Корчак все ж повідомила, що система електронного декларування запрацювала вчасно. При цьому додала, що “тепер розробникам треба сконцентруватися на усуненні недоліків і отриманні сертифікації”. Інакше, ніж безвідповідальністю, ці слова і дії не назвеш. Пані Корчак засвідчила, що (самостійно чи під тиском) дала відмашку профанації — бо як можна було пускати в хід систему, яка є неліцензованою? Ефект від її використання — нульовий. Точніше, мінусовий.

Уявімо, що міністр Б. чи нардеп В., заповнюючи електронні декларації, свідомо не вказали у них свого розкішного котеджу під Парижем чи дорогої яхти десь на Сардинії. Притягнути їх до кримінальної відповідальності за обман не вдасться — “забудькуватий” вельможа виграє будь-який суд у цій справі, позаяк служителі Феміди не сприймуть як доказ електронну декларації, яка не пройшла сертифікацію, а працює “у тестовому режимі”.

То навіщо було город городити? Мабуть, на Банковій хотіли будь-що справити гарне враження на своїх міжнародних партнерів, які роздратовані нашою хронічною необов’язковістю. Не вийшло — керівник групи підтримки України в Єврокомісії Петер Вагнер заявив, що “запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою”.

Навчені багатьма попередніми вивертами наших державних мужів, європейці і цього разу не купилися на обман. Як слушно зауважив політолог Микола Давидюк, “каструвавши електронне декларування, влада отримала тактичну перемогу і стратегічну поразку. Після цього усі заяви найвищих посадовців та перших політичних осіб будуть порожньою балаканиною як для українців, так і для закордонних колег”.

Громадськість переконана, що у скандалі з електронним декларуванням йдеться не про технічний збій, а про зумисний саботаж. Зацікавлених у цьому слід шукати у верхніх ешелонах влади. Можливо, не все добро встигли сховати?

А тим часом...

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розпорядився у найкоротший термін зробити все, щоб система електронного декларування, яка зараз функціонує у тестовому режимі, запрацювала повноцінно. Крім того, глава уряду зобов’язав встановити осіб, з вини яких стався збій, їх буде покарано.

Схожі новини