Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Усі ці бойки, шуфричі будуть наступними після Єфремова...»

Колишній нардеп від Партії регіонів Володимир Ландік каже, що його телекомпанія зафіксувала, як за вказівкою колишнього «смотрящого» Януковича у парламенті росіяни захоплювали українські державні установи на Донбасі.

Найбільш гучна подія цього політичного тижня: затримання на борту авіарейсу Київ-Відень і арешт на два місяці колишньої правої руки Віктора Януковича — екс-керівника фракції Партії регіонів у парламенті, екс-голови Луганської ОДА Олександра Єфремова. Крім рейдерського захоплення підприємства “Луганськвугілля”, його звинувачують в організаційній і фінансовій підтримці сепаратистів, посяганні на територіальну цілісність України. Єфремову світить довічне ув’язнення. Затримати “екс-регіонала” Генпрокуратура вирішила після того, як отримала нові свідчення про його злочинні дії і коли дізналася про намір політика втекти за кордон. Кореспондент “Високого Замку” поспілкувався з одним із свідків — вихідцем із Луганська, колишнім однопартійцем Єфремова Володимиром Ландіком.

- Соратники Єфремова кажуть, що у слідства немає жодних фактів протиправної діяльності цього політика. Що заяви генпрокурора — популізм, порожні папірці, що справа “розсиплеться” у суді...

- Поки два з половиною роки влада “водила козу” з Єфремовим, вони почувалися захищеними, заходили у парламент, мутили там. Коли побачили, що справа — кепська, що Єфремова посадять, зрозуміли, що будуть наступні “посадки”. Усі ці бойки, шуфричі та інші “рєбята” підуть за ним туди ж. Через це так кричать. А ви що, чекали, що казатимуть, що все зроблено правильно, що Єфремов — сволота? Вони, всі як один — той же Колесников, Бойко — його ненавидять. Але куди діватися? — в один човен потрапили. Відхід Єфремова з цього човна робить велику дірку у ньому. Через неї тектиме вода, яка всіх їх може потопити...

- Чи існують документальні свідчення антидержавної дія­льності Єфремова? Кажуть, ви маєте відеодокази, як за його командою захоплювали Луганську ОДА і регіональне управління СБУ?

- Є дуже багато свідчень. Крім мене, їх дали інші люди. Я з цими свідками не знайомий, не спілкувався з ними. Ми давали покази не те що в різних кімнатах, у різних будівлях. Я не є головним свідком у справі Єфремова. Просто розповів слідчим історію, як, коли, за яких обставин захоплювали державні установи, як і за чиєю командою у Луганськ завели російських окупантів, хто платив за це. Моя телекомпанія “ІРТА” все це знімала. Матеріали віддали тодішньому керівнику Луганської СБУ Олександру Петрулевичу. Щоправда, потім було захоплено приміщення цієї СБУ, але її співробітники це відео бачили, ситуацію знали. Нехай вони свідчать...

- Народні депутати з “Опозиційного блоку” вимагають притягнути вас до відповідальності начебто за наклеп. Кажуть, що керуєтеся особистою помстою через те, що Єфремов знищив ваш бізнес...

- Єфремов для мене ніхто! Я таких “підприємців”, як він, не знаю. Він не займався бізнесом, і його син — теж. У них навіть не було офісу. Вони просто крали гроші! Відкривали офшорні компанії, грабували бюджетні кошти — ото весь їхній бізнес. Десятки мільйонів лежать у швейцарському банку. Вкрадені гроші Єфремов оформляв не на себе, а на невістку.

Щодо мого бізнесу у Луганську... Там, де колись сидів бізнесмен Ландік, сьогодні сидить російське ГРУ. В офісі бізнесмена Кисельова сидять співробітники ФСБ Росії...

Про жодну помсту з мого боку не йдеться. Навіщо мені Єфремова переслідувати? Мого сина (Романа Ландіка було засуджено за побиття дівчини у ресторані. — І. Ф.) виправдав той же суд, що засудив його. Зробив це, як тільки не стало Пшонки, всяких там портнових та іншої гидотини, яка керувала прокуратурою.

Як і багато інших вимушених переселенців Донбасу, маю особисту неприязнь до Єфремова, бо через нього мою старість загроблено. Таких, як я, — більше мільйона, які поневіряються по вокзалах, базарах. Я колись був одним із найбагатших на Луганщині. А зараз — ледь не жебрак, бігаю по київських квартирах. А хто до цього довів? Особисто Єфремов!

- Єфремов уже кілька разів перебував під слідством, сидів у СІЗО, носив електронний браслет. Його звинувачували у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі, однак через брак доказів справу закрили. Де гарантія, що цього разу слідство доведе вину Єфремова?

- Маю надію на професіоналізм генпрокурора Луценка. Сподіваюся, у нашої Генпрокуратури, а, можливо, і у президента, з’явилася політична воля виконати те, на що є запит суспільства — покарати винних у тому, що сталося на Донбасі.

Схожі новини