Передплата 2024 ВЗ

Банкова поповнення рахує, Коломойський Франківщину пантрує...

Хто і скільки мандатів на проміжних виборах «наварив»?

З рекордно низькою явкою, спробами зірвати голосування на окремих дільницях, з вибухотехніками, а подекуди — і військовою технікою на «виборчій» території проміжні парламентські перегони у семи областях України таки відбулися. Судячи з підсумків екзит-полів і попередніх даних від ЦВК, одне можна сказати напевне: на Банковій, для якої проміжні вибори були способом доштукувати парламентську «недокоаліцію» хоча б трійкою лояльних мандатів, план виконали. Схоже, додасться «підопічних» з депутатськими значками й у пана Коломойського.

Не вибори, а мінне поле

Черг на виборчих дільницях (а їх у день голосування понад 1100 відкрилося) годі було очікувати. Далися взнаки і пора відпусток, і «не той статус» виборів (дехто сприйняв назву «проміжні» як синонім до слова «другорядні»). Та й тих, хто «голосує ногами», від виборів до виборів не меншає.

Перші заміри явки, через чотири години після відкриття дільниць, показали невтішну картину. Якщо на Волині до цього часу встигли проголосувати майже 20 відсотків виборців, на Полтавщині — 17 відсотків, то на Івано-Франківщині показник навіть до десяти не дотягував, не кажучи вже про Херсонщину, де явка до обіду ледь за сім відсотків перевалила. На Прикарпатті робили поправку на те, що за годинку-другу «нарід» активніше після церкви на дільниці потягнеться (хоча на парламентських виборах 2014-го у тому ж окрузі станом на ту ж годину явка удвічі більша була — 21,5%). На Херсонщині ж кивали... ні, не на спеку, а на небезпеку. Повідомлення про замінування дільниць зі самого ранку пачками йшли. До закінчення голосування таких сигналів аж 34 назбиралося. І хоча жоден не підтвердився, на відвідуваність виборчих дільниць це вплинуло, кажуть у Комітеті виборців України. Технологія залякування спрацювала, зважаючи на близькість регіону як до окупованого Криму, так і до зони бойових дій на Донбасі. Не виключено, що «вибухонебезпечні» атаки використовували і з метою зірвати голосування на окремих виборчих дільницях, заявив гендиректор КВУ Олексій Кошель.

На фініші виборчого дня Херсонщина так і залишилася пасти задніх — із найнижчою серед усіх семи округів явкою (16,38%). «Срібло» в антирейтингу — за Дніпропетровщиною (26,03%), «бронза» - за Полтавщиною (34,19%). На Волині проголосували майже 49 відсотків виборців, на Франківщині — 37,89%. У чернігівському окрузі явка трохи не дотягнула до 35%. А ось щодо Луганщини картина лише пізно вночі прояснилася, коли ЦВК нарешті отримала фінішний показник - 63,07 %. Спостерігачів за виборчим процесом занепокоїла не лише затримка з наданням інформації з прифронтового округу, а й той факт, що дані виявилися аномально високими. Явка під вечір різко зросла, бо виборці активніше пішли голосувати? Чи, може, «правильному» кандидату щедро доважили «галочок», заповнивши невикористані бюлетені і тим самим штучно підвищивши явку?

На Луганщині кандидата живцем поховали

В окрузі на Луганщині виборці отримали довжелезний бюлетень — «простирадло» зі 107 прізвищами! Дніпровцям теж не позаздриш: мало того, що на окрузі аж 59 достойників «намалювалося», то ще й клонів стільки, що серед них заблукати можна. І блукали. Та так масово, що дільничним комісіям довелося на запасні бюлетені розщедрюватися - на заміну зіпсованим.

Щоб виділитися серед «двійників», «клоновані» кандидати вдавалися до кампанії «Ти впізнаєш мене за іменем по батькові». Навіть у день виборів Дніпро ряснів білбордами з написом «Геннадійович», адресованими тим, хто зібрався голосувати за Загіда Краснова - самовисуванця, якого підтримав «Опблок» (на окрузі балотувалися аж четверо Краснових). А біля виборчих дільниць топталися молодики у футболках з таким же «Геннадійовичем».

«Четвертували» у дніпропетровському бюлетені і Ричкових, аби насолити кандидатці-волонтерці з таким прізвищем. Громадська ініціатива «Борись за Дніпро» аргументувала електорат голосувати за «справжню» Тетяну Ричкову — роздачею біля виборчих дільниць «халявних» квитків у кіно та аквапарк. Підказкою, кому треба дякувати за безкоштовні розваги, була символіка руху, яка схожа на «розпізнавальні знаки» на білбордах Ричкової.

А ось на Полтавщині заохочували членів виборчих комісій від «біло-сердечного» висуванця Руслана Богдана. І не дармовими квитками, а «лесями» і «сковородами». Інтернетом розійшлося відео про те, як «штабіст» Богдана інструктує виборчкомівців, щоб ті виконали план — 35-37% для перемоги кандидата від «Батьківщини». Наполегливо радить забезпечити явку «кумів, братів, сватів, ненаглядних», які б проголосували за Богдана. А «лесі» і «сковороди» - це 200- і 500-гривневі купюри, якими інструктор обіцяє віддячити за старання.

Та найбільше відзначилися «чорні старателі» на Луганщині — живцем поховали тутешнього кандидата від «Нашого краю» Сергія Шахова. Перед виборами в окрузі розклеїли «похоронки»: так і так, мовляв, Шахов не дожив до виборів два дні — помер від «важкої інтоксикації медичними препаратами». Поки його оплакували, Шахов роздавав останні інструкції своїм «штабістам». Тільки не подумайте, що з тамтого світу.

Для кого день голосування став останнім у житті, то це для 60-річного спостерігача, який працював на одній з дільниць у полтавському окрузі. Чоловік знепритомнів, а, коли прибула «швидка», вже не дихав.

На дільниці у селі Грабів (Чернігівщина) виборчкомівцям влаштували «кінець світла». Електрику просто не підвели у приміщення, тож довелося робити це самим: домовилися із господарями сусідньої хати, що світло протягнуть від них, а за накручені кіловати сільрада розрахується. А ось по зв’язок не до сусідів, а у поле бігали: там мобільні ловлять, а на дільниці — шиш.

«Гарячі переможці» — Микитась, Насалик, Ричкова

Після закриття виборчих дільниць почалася роздача перших лаврових вінків — із написом «Переможці екзит-полів». У Комітеті виборців оприлюднили результати від Центру соціальних та маркетингових досліджень SOCIS. Щоправда, картина виявилася неповною: екзит-пол на замовлення КВУ проводили лише у трьох округах. На Чернігівщині перемогу «вручили» самовисуванцю Максиму Микитасю (32%), на Прикарпатті — мерові Рогатина Сергію Насалику (22,1%) від президентської «Солідарності», на Дніпропетровщині — вже згадуваній волонтерці і радниці міністра оборони Тетяні Ричковій (46,1%).

Якщо офіційні результати виборів підтвердять екзит-полівські по цих трьох округах, то це - плюс три парламентських мандати у президентську скарбничку. Микитась і Ричкова хоч і балотувалися як самовисуванці, обох вважають ставлениками людей з оточення президента. Щодо Насалика, то його вирішили не маскувати під «незалежника» - делегували на вибори під прапором «Солідарності».

Попередні результати від ЦВК лідерство Микитася і Ричкової підтвердили. А ось у Насалика серйозний конкурент «намалювався» - висуванець від «УКРОПу» Віктор Шевченко. Його прізвище піднялося на першу сходинку. Не вибори, а гостросюжетний трилер «Брат проти брата». В окрузі, який звільнився після призначення Насалика-старшого міністром, Банкова зробила «фамільну» ставку — на Насалика-молодшого. А тут «УКРОП» - зі своїм «братством»: Віктор Шевченко — брат позафракційного нардепа і співвласника «Буковелю» Олександра Шевченка, якого називають «людиною Коломойського».

Якщо на Прикарпатті картина для «коломойців» непевна, то на Волині «УКРОП» має усі шанси тріумфально «осідлати» округ покійного нардепа Єремеєва. Тут першість зберігає Ірина Констанкевич.

Щодо решти трьох округів, то Банкова може сподіватися ще на парочку підконтрольних мандатів. На Луганщині, за попередніми даними ЦВК, лідирує кандидат-«нашокраянин» Сергій Шахов (попри прогнози, що перемогу тут можуть «викувати» для висуванця від «Опблоку» Бориса Лебедєва — брата одіозного міністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва, який після втечі з України осів під окупованим кримським сонцем). Що, спитаєте, «Наш край» має до президента? Проект пов’язують з Банковою: задумали його як альтернативну приманку для екс-регіонівського електорату, щоб було кому в «Опблоку» активно голоси відкушувати. На Херсонщині «Солідарність» поставила на колишнього губернатора, а нині — голову обласної ради Андрія Путілова. Проте, за попередніми даними ЦВК, в окрузі першість тримає ще один екс-очільник Херсонської ОДА, висуванець від «Батьківщини» Юрій Одарченко. Хто кого, покажуть остаточні результати виборів. Вони ж поставлять крапку й у суперечці за округ на Полтавщині, де станом на 17-ту годину понеділка лідирував кандидат від «біло-сердечних» Руслан Богдан.

Фото «Радіо Свобода»

Схожі новини