Передплата 2024 ВЗ

«Підвішена» ЦВК легше піддається маніпуляціям»

Експерти прогнозують, що президент хоче взяти під контроль ще один державний орган — тепер уже виборчий  

Схоже на те, що одне з правил, яке вподобала команда Петра Порошенка, — тягнути гуму там, де зволікання неприпустиме. Так було у час урядової кризи, яка тривала більше двох місяців, породивши напругу у суспільстві. Незрозуміле вагання на Банковій українці спостерігали і в історії зі звільненням генпрокурора Шокіна. А ось тепер розтягнуту до непристойності паузу маємо щодо обновлення Центральної виборчої комісії, 12 із 15 членів якої на два роки перепрацювали відведений їм час. Катавасія з “перезавантаженням” ЦВК триває від листопада, коли всі парламентські фракції і групи подали своїх кандидатів. Незважаючи на тверду обіцянку до середини травня внести для голосування список претендентів, президент так і не зробив цього.

Лідери парламентських політсил скаржаться, що у головному офісі на Печерських пагорбах з ними досі не проконсультувалися. Навіть найближчі соратники Петра Порошенка не знають, на кому із 25 висунутих осіб він зупинить свій вибір. Поки що відомо лише одне: глава держави вирішив не пропонувати Верховній Раді жодного з тих, хто вже працював у ЦВК. Незважаючи на певні заслуги перед демократією, під президентське табу потрапили навіть відомі своєю принциповістю у часи режиму Януковича Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна, яких протегували “Народний фронт” та “Батьківщина”. В АП таку жорсткість пояснили тим, що хочуть цілковитого оновлення, мовляв, такий підхід дасть змогу не пропустити у ЦВК представника “Опозиційного блоку” Михайла Охендовського. Однак в аналітиків інша версія таких дій. Є підозра, що на Банковій побоюються загартованих у політичних боях минулого Магери, Усенко-Чорної, які і в нових реаліях не підуть на компроміс із совістю. Як мовиться, немає диму без вогню. Про те, що ЦВКовським “могіканам” шукають більш “помірковану” заміну, свідчить той факт, що у “Народному фронті” негласно провели ротацію свого кандидата. Замість Магери з його величезним виборчим досвідом виставляють заступника міністра освіти Романа Гребу. Експерти кажуть, що на цього чоловіка, за потреби, завжди можна буде натиснути. Його вразливе місце — фальш-скандал під час формування комісії, яка обирала членів Національної агенції із запобігання корупції.

На закулісні політичні ігри довкола своєї особи вказує і сам Андрій Магера. Під впливом “ходу назад” у “Народному фронті” він заявив: “Хочу внести ясність: самовідводу щодо призначення членом Центральної виборчої комісії я не заявляв. Тому не варто іншим розносити дезінформацію... Мені приємно, що з кожним днем стає все зрозуміліше who’s who”.

У діях Петра Порошенка аналітики вбачають намір отримати підконтро­льну йому більшість у ЦВК. Чотирьох кандидатів хоче “застовпити” від себе, ще троє (теж - “свої”) начебто увійдуть у ЦВК за квотою фракції “Блок Петра Порошенка”. Інші два місця дістануться партнерам по коаліції - “Народному фронту”. На ще три місця можуть претендувати висуванці від решти фракцій і депутатських груп. Цілком ймовірно, що замість людей Радикальної партії, “Самопомочі”, “Батьківщини” президент віддасть перевагу кандидатам від, скажімо, “Волі народу”, “Відродження”, члени яких у “складні” для коаліції часи підставляли їй плече. Якщо пройде така комбінація, президентська сила разом з кандидатом від “УДАРу”, який працює у ЦВК з 2014 року, матиме більшість своїх симпатиків у цій інстанції. А це так важливо для Петра Олексійовича - і для проміжних виборів народних депутатів, і для майбутніх президентських.

Коментар для “ВЗ”

Ігор ТАНЧИН, політолог

Для оздоровлення вітчизняного політикуму потрібно змінювати закон про вибори, суворіше питати з народних депутатів за прогули, за голосування чужою карткою. Треба обмежувати депутатську недоторканність. Все це, як і оновлення Центральної виборчої комісії, - “довгограючі” теми, які вигідно обговорювати, але не вирішувати. Невизначений стан декому вигідний. Власне тому і нема поступу у проблемі довкола ЦВК. “Підвішена” Центральна виборча комісія, в якій працюють такі скомпрометовані люди, як Охендовський, легше піддається маніпуляціям, управлінню, ніж реально незалежні члени ЦВК, з якими доведеться рахуватися.

Схожі новини