Передплата 2024 «Добрий господар»

Стали відомі подробиці викрадення книги з бібліотеки Вернадського

  • 18.05.2016, 12:35
  • 4 571

Викрадена книга першодрукаря Івана Федорова є не найдавнішою надрукованою в Україні книгою, а однією з найдавніших надрукованих в Росії.

Про це повідомила у Facebook завідуюча відділом стародруків та рідкісних книг Національної бібліотеки Наталія Бондар, передає "Інтерфакс-Україна".

"Підтверджую факт викрадення Апостола 1564 року з Національної бібліотеки України ім.Вернадського. Сталася помилка, оскільки викрадений не львівський, а московський "Апостол" 1564 року. В бібліотеці зберігалися три екземпляри видання", - написала Бондар.

За її словами, викрадач представився співробітником спецслужб: "Прийшов з листом про перевірку цінних фондів, мав дійсне посвідчення спецслужби".

За фактом крадіжки співробітники відразу ж викликали поліцію, зазначила співробітник бібліотеки.

Бондар також зазначила, що до вивезених з резиденції Межигір'я книг екс-президента Віктора Януковича даний екземпляр "Апостола" не відноситься, оскільки книги Януковича були передані в Національний художній музей, а не в фонди Національної бібліотеки.

Пізніше вона зазначила, що "подібні крадіжки можуть мати міжнародні "руки-ноги".

З бібліотеки Вернадського вкрали першу друковану книгу в Україні

Стародрук "Апостол" Івана Федорова, надрукований в 1574 році, зник 10 травня з відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського.

Про це повідомив директор НБУВ Володимир Попик, передає "Радіо свобода".

За його словами, за цим фактом відкрите кримінальне провадження.

"Ми з органами розшуку контактуємо, але розголошувати подробиці я не буду", — сказав він.

Водночас у прес-службі головного управління Національної поліції у місті Києві повідомили, що заява про зникнення стародруку з бібліотеки не надходила.

Видання "Апостол" має велику наукову й історичну цінність, є першою друкованою книгою в Україні. Відомо про понад 90 примірників цього видання. Книга містить церковнослов’янський переклад "Діянь і послань апостольських".

Схожі новини