Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

А хто прибиратиме? Пушкін?!

Контрольна комісія Львівської облради, оглянувши Російський культурний центр, побачила занедбане приміщення

Тривають пристрасті довкола Російського культурного центру, що на вул. Короленка, 1-а. 16 березня його оглянули члени тимчасової контрольної комісії Львівської облради у присутності трьох представників ОБСЄ. Як з’ясувалося, тамтешні громадські організації, які представляють «Російське товариство імені О.Пушкіна», уже 26 років використовують цей будинок безоплатно. Мало того, як заявив журналістам голова комісії, заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, «правових підстав щодо користування приміщенням у двох громадських організацій немає».

Утім, як неодноразово наголошував пан Гірняк, «ми прийшли до вас із миром!». Тобто комісія (складається з представників усіх фракцій обласного депутатського корпусу) не має наміру викидати на вулицю російські культурні організації або чинити якісь репресії, а лише хоче привести ситуацію до правового поля. «Після цього будемо приймати рішення на тимчасовій комісії, куди обов’язково вас усіх запросимо, а після того остаточне рішення прийматиме сесія Львівської обл­ради», - сказав пан Гірняк.

Представники російської громади, серед яких були, зокрема, голова «Російського товариства ім. О.Пушкіна», керуючий справами Російського культурного центру Альберт Астахов, староста львівської російської громади Юрій Дюкарєв, голова Земляцтва ленінградців у Львові «Пітер-клуб» Ігор Корчевський, на зустріч із облрадівською контрольною комісією принесли документи з БТІ. Вони мають засвідчувати, що приміщення, де раніше був кінотеатр імені Короленка, належить їм. Однак, за словами начальника управління майном спільної власності Львівської облради Миколи Бандри, це приміщення - обласної комунальної власності. Передача його комусь на баланс не означає автоматичну передачу у власність, це просто форма бухгалтерського обліку.

Ситуацію із Російським культурним центром псує також і внутрішня супереч­ка. Нинішній РКЦ, який очолює Альберт Астахов, перебуває у конфронтації із колишнім керівником центру Олегом Лютіковим, який, своєю чергою, стверджує, що лише він є легітимним керівником…

А що справляє найбільш негативне враження - це занедбаний стан приміщення Російського культурного центру. Культурою тут і не пахне! Другий поверх, який сильно постраждав під час пожежі 2014 року, - у жахливому стані. Стелі і підлога обідрані, посеред кімнати колишньої бібліотеки - купа сміття у мішках. Представники російської громади стверджують, що дах підпалили зумисне, а від влади вони отримали відписку про буцімто несправну електропроводку. Перший директор РКЦ Валерій Провозін розповів «ВЗ», що з 1997 року приміщення підривали і підпалювали вісім разів. В РКЦ плачуться, що область не виділяє їм грошей на ремонт. Але ж і за оренду вони також не платять!

Логіка «роскультцентрівців» зрозуміла: не будемо прибирати сміття після пожежі, щоб продемонструвати, як нас тут гноблять. Але спрацьовує це із точністю до навпаки. Люди добрі, на те, щоб винести сміття і помити підлогу, грошей не треба! Зробіть пару суботників і повиносьте сміття з хати! Тим більше, як стверджують у Центрі, протягом 2014-15 років тут та на інших майданчиках провели рекордну у Львові кількість заходів — начебто аж 60.

Схожі новини