Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З полону бойовиків звільнили трьох українців

  • 26.02.2016, 14:19
  • 2 943

З полону бойовиків звільнили трьох українців.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко.

«Хороша новина від глави Служби безпеки України Василя Грицака. Тільки що з полону звільнили ще трьох наших співвітчизників. Незабаром вони повернуться додому. В найближчі дні чекаємо ще хороших новин. Слава Україні!», - йдеться у повідомленні на сторінці Порошенка у Facebook.

За даними російського «Інтерфаксу», в п’ятницю, 26 лютого, відбувся обмін полоненими в форматі три на шість на мосту в районі міста Щастя Луганської області. Представники «ЛНР» передали трьох полонених, а українська сторона - шістьох.

Обмін здійснювався в присутності спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, представників Міжнародного комітету Червоного Хреста і журналістів.

Зазначимо, обмін заручниками був узгоджений під час останнього засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Ірина Геращенко також прокоментувала обмін сьогоднішній полоненими на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Дивна прикмета: в день звільнення заручників — завжди сонце. Ще вчора тут була суцільна мряка і лив дощ, сьогодні — справжня весна. Сіра зона. Міст поблизу Щастя. Ще троє українців - двоє цивільних і один військовий, сьогодні звільнені . В найближчі дні чекаємо звільнення четвертого заручника і працюємо над цим.

Леонід Мазанько і Віталій Чупринін розповідають , що були затримані бойовиками за підозрою у шпигунстів лише за свою проукраінську позицію. Утримувалися в полоні з літа 2015 року.

Ростислав був мобілізований в 2014 , розшукується з липня 14, після полону має психологічні проблеми.

Операція звільнення проходила за участі спостережноі місії ОБСЄ і Міжнародного комітету червоного хреста.

Важливо — в найближчі дні має бути звільнено четвертого заручника, про що було домовлено під час останньоі зустрічі в Мінську. Це питання тримає на особистому контролі Президент України.

Ще в січні українська сторона запропонувала розблокувати процес звільнення заручників і звільнити в першу чергу жінок, людей з важкими діагнозами і хворобами. В тюрмах на окупованій територіі залишається 4 украінських жінок і щонайменше 20 украінців з важкими діагнозами. І ми наполягаємо на іх першочерговому звільненні. І в цьому напрямку в найближчі дні мають бути позитивні новини.

Після сьогоднішньої операції звільнення в заручниках залишається 131 українець ( це цивільні і військові).

І тому ключове : за останній тиждень нам вдалося звільнити 7 українців, які довгі місяці були в полоні. Це велика робота президента, мінськоі гуманітарноі групи( де працює В. Медведчук і я) , міжвідомчого центру СБУ. Але - я переконана, що звільнення відбулися і через наближення зустрічі міністрів закордонних справ " нормандськоі четвірки" в Парижі, запланованого на 3 березня. Бо ж це буде чи не єдиний позитив , що хоч по якомусь пункту з невиконаних мінських угод є просування.

Але українська сторона не вважає звільнення 7 заручників прогресом. Це - лише розблокування процесу. Прогрес- коли буде звільнено всіх. Тому ми наполягаємо , щоб питання безпеки і гуманітарні( в першу чергу , звільнення заручників), окрім політичного блоку питань, були ключовими на зустрічі в Парижі. Боремося за кожного заручника!" — написала Ірина Геращенко.

Схожі новини