Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нова смерть від грипу!

Помер чоловік у Тернополі. По допомогу звернувся своєчасно, але не був щепленим.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, хворий належав до групи ризику. Мав хронічне захворювання легень, ішемічну хворобу серця і був інвалідом ІІІ групи, однак щепленим від грипу не був. По допомогу звернувся на третій день захворювання. У Тернопільському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби України підтвердили: чоловік заразився вірусом H1N1, т. зв. свинячим грипом. Хвороба викликала ускладнення — двобічну пневмонію.

Київська мерія розпорядилася, щоб працівники всіх установ, які протягом дня відвідує велика кількість людей, а також магазинів і супермаркетів одягнули одноразові маски і носили їх цілий робочий день, змінюючи кожні чотири години. Масковий режим у столиці ввели, щоб запобігти поширенню вірусу грипу (хоча медики стверджують, що захисні маски повинні носити хворі, а не здорові люди). Також столична влада оголосила про продовження карантину у школах і дитсадках міста до 27 січня. Від грипу померло вже семеро городян. Захворюваність у Києві продовжує зростати.

На вимушених канікулах діти перебувають у 16 областях (окрім Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Тернопільської, Хмельницької та Черкаської). Найвища захворюваність на грип і ГРВІ зафіксована у Рівненській області, найнижча — у Закарпатській. Епідпоріг перевищено у двох областях — Рівненській і Донецькій.

«В Україні від грипу померло 60 осіб», — про це на брифінгу заявила головний позаштатний епідеміолог МОЗ України Ірина Колеснікова. Померлі не були вакциновані від грипу. Загалом щепилося лише 0,31% від загальної кількості населення, хоча епідеміологи ще на початку осені попереджали, що у цьому сезоні циркулюватиме вірус “свинячого” грипу. Українці проігнорували заклики зробити щеплення з двох причин — не вірять, що вакцини, які потрапляють на вітчизняний ринок, є ефективними і безпечними, та не мають коштів на придбання препарату. “У домашню аптечку багатьом українцям вже дорого купити банальний аспірин. Повторювати, щоб люди за свої гроші придбали вакцину за 200 гривень для всіх членів сім’ї, серед яких працює подекуди один із чотирьох, та й то отримує зарплату, яка за світовими мірками за межею бідності, - кидати слова на вітер. Навіть якщо інформаційна вакцинальна кампанія буде проведена правильно і своєчасно, щеплення зробить у кращому випадку 3-5% населення”, - пише на своїй сторінці у Facebook голова правління Експертної ради суспільних досліджень та проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту Інна Березюк.

За офіційною статистикою, на грип і ГРВІ перехворіло близько 2,5 млн. людей — ті, що звернулися по допомогу до медиків. Однак не секрет, що чимало українців, яким не потрібен лікарняний (хоча б тому, що офіційно ніде не працюють), воліють займатися самолікуванням. Тож ця цифра може не відображати реальної картини захворюваності. Однак чиновники закликають не панікувати: у Європі спостерігається така ж ситуація, загрози серйозної епідемії немає.

Попри це, в Українському центрі з контролю і моніторингу захворювань відзначають, що більшість областей наблизилася до епідемічного порогу. Такого прецеденту в Україні ще не було.

Схожі новини