Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кульпарківська битва

Заступника головного лікаря Львівської обласної психіатричної лікарні затримали «на хабарі». Дехто припускає, що почалось полювання за привабливою територією лікарні...

“Співробітники управління боротьби з організованою злочинністю, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, затримали “на гарячому”, під час “отримання неправомірної вигоди”, заступника головного лікаря одного із медичних закладів Львівщини, — повідомив відділ зв’язків з громадськістю ГУ МВСУ у Львівській області. Як стало відомо “ВЗ” з власних джерел, йдеться про викриття в хабарництві заступника головного лікаря Львівської обласної державної психіатричної лікарні (у народі — Кульпарків) Богдана Гульчія.

За ВЕРСІЄЮ ПРАВООХОРОНЦІВ, заступник головного лікаря обласної психіатричної лікарні з експертизи, голова судово-психіатричних експертнх комісій Богдан Гульчій вимагав гроші у жінки, яка проходила примусове лікування. Цій жінці треба було надати до суду довідку про те, що вона вилікувалася. За цей медичний документ буцімто від неї зажадали 500 доларів. Та жінка спромоглася зібрати лише 400 доларів. Передачу цієї суми заступникові головного лікаря й зафіксували правоохоронці. Гроші жінка передала лікарю прямо у його кабінеті

57-річний Богдан Гульчій відомий у Львові не лише як фаховий лікар-експерт. У 2008 році його родину було висунуто на відзнаку Львівської міськради “Шляхетна львівська родина”. Багатьох, хто знає пана Богдана особисто, здивувала досить скромна сума, отримання якої інкримінують далеко не бідному лікарю.

Проте серед психіатрів ця сума нікого не здивувала. В українських психіатричних мед-закладах 500 доларів — стала “такса” за експертні оцінки. Такі суми, скажімо, платять експертам призовники, які вирішили “відкосити” від армії. 500 доларів коштує й «зворотний процес». Останнім часом до психіатрів звертаються чимало людей, які в молоді роки, щоб не йти до війська, зробилися “шизофреніками”. Та призовний вік швидко минає. А влаштуватися на серйозну роботу чи бодай отримати водійські права з таким діагнозом неможливо. Ось і платять колишні “дезертири” вдруге 500 “зелених”, щоб “здолати” психічну недугу та стати повноцінними громадянами.

Намагання убозівців викрити хабарників серед медиків-експертів, зокрема у психіатричній лікарні, виглядають послідовними. Протягом цього та минулого року саме убозівці ловили на гарячому повним складом членів чотирьох медичних експертних комісій, які призначали хворим групи інвалідності виключно через хабарі.

Проте працівники психіатричної лікарні, обговорюючи між собою неприємності заступника головного лікаря, кажуть що Гульчій далеко не та людина, яка “бере” більше від решти. Нещодавно, шепочуться білі халати, з лікарні звільнили за статтею одну лікарку. Вона, припускають медики, могла помститися колишньому шефові.

Люди, більш обізнані із подіями, що останнім часом відбуваються навколо обласної психіатричної лікарні, припускають, що звинувачення Гульчія в “отриманні неправомірної вигоди” скероване, перш за все, проти головного лікаря Львівської обласної психіатричної лікарні Олександра Фільца. Львівський Кульпарків, як відомо, займає величезні площі. На них, припускають експерти, зазіхають ділові люди з інших регіонів України. Поговорюють про всюдисущих “донецьких”. Та для того, щоб лікарня ці площі віддала, її має очолити “своя людина”.

В подіях, які так чи інакше торкаються психлікарні, по різні боки барикад беруть активну участь дві вельми відомі адвокатські структури, що спеціалізуються не так на юридичному захисті фізичних осіб, як на лобіюванні інтересів певних комерційних структур.

Через свою професійну діяльність Богдан Гульчій має тісні стосунки з багатьма правоохоронцями. Адже саме він та його підлеглі визнавали осудною чи неосудною особу, яка, скажімо, вчинила вбивство чи інший важкий злочин. Можливо, хтось із знайомих правоохоронців “злив” лікарю інформацію про те, що він потрапив “під ковпак” убозівців. “ВЗ” стало відомо, що у розмовах з найближчими друзями та колегами Гульчій припускав, що в його кабінеті встановили таємні камери стеження та “жучки”. Знав, що за ним стежать, і не втримався від того, щоб взяти 400 “зелених”?..

Схожі новини