Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лише 11 ліцеїв право на «життя» отримали

У Дрогобицькій ОТГ, як інформує пресслужба міськради, затверджено план трансформації мережі закладів загальної середньої освіти на 2024−2027 роки

Відповідні рішення громади прийнято на вимогу Міністерства освіти України.

Як це й передбачено законодавством, питання трансформації закладів загальної середньої освіти винесли на обговорення недавньої сесії Дрогобицької міськради. До цього, поділившись власним баченням щодо запропонованих змін у мережі шкільної освіти, під час громадських обговорень висловились педагоги, депутати, батьки учнів, громадські активісти. Вже тоді, на початковому етапі обговорення, стало зрозуміло, що не все так гладко, як може виглядати, на перший погляд, що не всі учасники реформаторського процесу поділяють запропонований для затвердження план подальшого розвитку мережі закладів освіти. Нічого дивного в цьому немає. Так буває завжди. Ніхто з педагогів про скорочення не мріє.

Аби випускники старших класів навчання встигли завершити

Існуючі протиріччя далися взнаки під час обговорення на сесійному засіданні. Згідно із запропонованим для обговорення проєктом рішення, вісім закладів загальної середньої освіти Дрогобицької ОТГ мали, починаючи з наступного навчального року, припинити набір учнів в десяті класи. Це, як було наголошено на сесії, необхідно для того, аби до 2027 року у названих для трансформації закладах встигли завершити навчання випускники старших класів. Після цього для проведення реорганізаційних змін визначені заклади свій сьогоднішній статус втрачають. Надалі вони працюватимуть за «урізаною» навчальною програмою, яка передбачає лише першу та другу ступінь здобуття освіти. Іншими словами, на засадах гімназій функціонуватимуть. Щодо третього ступеня освіти, навчання в 10−12 класах, то воно здійснюватиметься на базі чотирьох академічних ліцеїв. Проєктом рішення сесійного засідання передбачалося, що свій сьогоднішній статус втрачають такі навчальні заклади, як ліцей № 1, ліцей № 4, ліцей № 16, Дрогобицький ліцей, Стебницький ліцей № 7, Рихтицька СЗШ, Нагуєвицька СЗШ та Лішнянський НВК.

Щоб відстояти власну позицію

Зрозуміло, що така перспектива не всіх влаштовує. Гостро на запропоновані зміни відреагували у Стебнику, який до складу Дрогобицької ОТГ входить і де станом на сьогодні функціонують 4 освітянські заклади. У найбільшому з них, ліцеї № 7, близько 600 учнів навчається. І педагоги даного навчального закладу, і представники батьків вважають, що в місті калійників, як дотепер називають Стебник, має бути свій ліцей. Щоб відстояти власну позицію, на сесійне засідання до Дрогобича своїх представників делегували. Відбулась гостра дискусія. Хоч і не всі депутати прийняли аргументи стебничан, більшість обранців Дрогобицької ОТГ із розумінням поставилась до їхнього прохання. Стебницький ліцей № 7, як і ліцей № 1 з Дрогобича, наразі уникнули «лихої долі». Зберегли за собою колишній статус. Жодному іншому із визначених для проведення трансформаційних заходів закладів не вдалося відстояти право перебувати у «вищій лізі» шкільної освіти Дрогобицької ОТГ. Як показало голосування, свій ліцейний статус втратили шість навчальних закладів: ліцеї № 4 та № 16, Дрогобицький ліцей, Рихтицька СЗШ, Нагуєвицька СЗШ та Лішнянський НВК.

Коли справу вже зроблено

Загалом же, коли про Дрогобицький район йдеться, на засадах ліцеїв функціонуватимуть 10 навчальних закладів, які перебувають у комунальній власності п’ятьох ОТГ. Крім згаданих чотирьох у Дрогобичі, по два ліцеї мають Східницька та Бориславська ОТГ, по одному — Трускавецька та Меденицька ОТГ. Але й це не все. У Дрогобичі є ще один, виведений з-під місцевого підпорядкування, навчальний заклад із ліцейним статусом. Це «Обласний науковий ліцей». Як комунальний заклад Львівської обласної ради фінансується коштом обласного бюджету та перебуває у підпорядкуванні Департаменту освіти й науки Львівської обласної військової адміністрації.

Схожі новини