Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ніхто із Львівської ОВА не робив подання, аби Максима Козицького висунути кандидатом на італійську премію»

Подання зробили представники Асоціації Prosperity Ukraine. Ця організація допомагає Україні гуманітаркою

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

Голова Львівської ОВА Максим Козицький вельми неочікувано став лавреатом італійської Національної премії солідарності. Християнський робітничий рух Італії організовує щорічну Національну премію солідарності, присвячену монсеньйору Катальдо Наро, колишньому єпископу міста Монреале. Церемонія вручення премії відбувається 12-тий рік поспіль.

Очільник Львівської ОВА Максим Козицький є першим українцем, якого удостоїли цією премією. За які заслуги? У Львівській ОВА «ВЗ» сказали, що італійська премія не передбачає грошової нагороди, це формальна відзнака. Максиму Козицькому пришлють з Італії спеціальний диплом.

Під час церемонії нагородження, яка відбулася в місті Ракальмуто (муніципалітет Італії, регіон Сицилія), організатори відзначили Максима Козицького як такого, хто гідно і гордо представляє частину українського народу в час війни. Нагорода є символом солідарності італійського народу з українцями у протистоянні російській агресії. Максим Козицький не поїхав на Сицилію, взяв в участь у нагородженні онлайн.

Премію солідарності присуджують особистостям, які відзначилися у світі солідарності, культури, науки, мистецтва і праці. Серед лавреатів премії попередніх років — монсеньйор Франческо Ломанто, єпископ Сіракуз; монсеньйор Антоніно Стальяно, єпископ Ното і нинішній президент Папської академії богослов’я, професори Массімо Наро і дон Анджело Чіллура, директор бібліотеки Lucchesiana… Нагородили також кількох головних лікарів, які відзначилися в період Covid-19, серед них — Сальваторе Ді Роза, Антоніо Кашіо та Кончетта Кастіллетті (дослідниця Інституту Спалланцані). Серед нагороджених є особи, які відзначилися у світі культури, зокрема Джованбаттіста Тона, Андреа Аполлоніо та Роберто Джованні Конті.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» заступниця директора департаменту міжнародно-технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА Ольга Табака, ніхто із Львівської ОВА не робив жодного подання, аби Максима Козицького висунути кандидатом на італійську премію. Подання зробили представники Асоціації Prosperity Ukraine. Ця організація допомагає Україні гуманітаркою.

На фоні резонансних скандалів на Львівщині, повʼязаних з розкраданням гуманітарної допомоги, факт, що на премію голову ЛОВА висунула організація, яка займається гуманітаркою, мʼяко кажучи, дивує… Питання, за які такі заслуги Козицький отримав нагороду, таки залишається відкритим.

Максим Козицький офіційно присудження премії прокоментував так: «Цю нагороду я присвячую усім жителям Львівщини. Нашим захисникам і захисницям, які стримують божевільного агресора і повертають Україні міста і села. Усім, хто згуртувався і вже понад 500 днів повномасштабної війни робить все, щоб люди, які переїжджають до нас, мали дах над головою, їжу та одяг».

Схожі новини