Передплата 2024 «Добрий господар»

Неповнолітня померла під час «менструального вигнання»

  • 11.08.2023, 20:00
  • 252.1K

У Непалі 16-річна дівчина померла під час «менструального вигнання»

Фото The Guardian
Фото The Guardian

У Непалі 16-річна дівчина померла під час чхаупаді, або «менструального вигнання». Ця традиція змушує жінок під час менструації залишати свої домівки й жити в «менструальних хатинах», бо у цей період їх вважають «нечистими».

Відтак відомо, що, коли Аніта Чанд з району Байтаді спала в «ментруальній хатині», її укусила змія. Дівчина померла. Це перший зареєстрований випадок смерті від чхаупаді з 2019 року.

Наразі поліція округу Байтаді розслідує смерть дівчини. Її родина заперечує, що перед смертю в дівчини почалася менструація.

За даними медіа, у 2005 році у Непалі чхаупаді оголосили поза законом. Дотримання цієї традиції карається тюремним ув’язненням на строк до трьох місяців і штрафом 3 000 непальських рупій ($ 25).

«Ми працюємо над тим, щоб покінчити з цією практикою, але [ще маємо] багато зробити», — заявила Біна Бхатта, віцеголова сільського муніципалітету Панчешвар у Байтаді.

Однак 2019 році від чхаупаді померла 21-річна Парваті Будха Рават. Вона пробула три ночі в «менструальній хатині» просто неба. Родича дівчини засудили до трьох місяців тюрми. Її смерть стала пʼятою того року. Жінки й дівчата гинули від нападів тварин і тому, що розпалювали багаття в хатинах без вікон.

Після смерті Парваті активісти зруйнували понад сім тисяч старовинних хатин для «менструального вигнання». Але повністю традицію викорінити не вдалося.

«Потім раптом прийшов Covid, і вся увага була перенесена на нього. Потім люди знову почали відбудовувати „менструальні хатини“ або залишати там жінок. Програм і кампаній проти чхаупаді після коронавірусу не було. Люди майже перестали про це говорити», — розповів Пашупаті Кунвар, який веде кампанію проти чхаупаді протягом 25 років.

У 2019 році у межах боротьби проти «менструального вигнання» школяркам у Непалі почали роздавати безкоштовні гігієнічні прокладки. Однак, за словами активістів, цього недостатньо.

Схожі новини