Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Український художник відмовився отримувати премію миру імені Ремарка разом із росіянкою

  • 18.04.2023, 13:30
  • 1 136

Український ілюстратор Сергій Майдуков відмовився їхати на церемонію вручення премії миру імені Еріха Марії Ремарка 2023, бо разом із ним лауреаткою стала російська письменниця Людмила Уліцкая

Сергій Майдуков. Фото The Ukrainians
Сергій Майдуков. Фото The Ukrainians

Про своє рішення художник повідомив комітету премії.

Тим часом Уліцкая отримає 25 тис. євро 22 червня у день 125-річчя Ремарка.

Майдуков має отримати спеціальну нагороду — 5 тисяч євро. Однак ілюстратор заявив, що не буде отримувати нагороду з росіянкою в один день, а пізніше взагалі відмовився отримувати її особисто.

«Для мене стало несподіванкою, що мене обрали, я отримав листа десь місяць тому. Спершу сказав, що іншим разом приїду, надалі у листуванні написав, що не приїду зовсім. Гроші хочу більшою частиною покласти в монобанку, де збираю на авто для ЗСУ», — розповів художник у коментарі виданню «Читомо».

Згідно із даними голови журі премії Сузаннаи Менцель-Рідль, цьогорічну премію миру хотіли трактувати як знак надії на примирення.

«Останнім словом має бути мова людства, яка також об'єднує людей держав, що ворогують. Війна не повинна заглушити мову літератури та мистецтва», — зазначила вона.

Також віцеголова журі Катаріна Пьоттер заявила, що вони сподівалися запросити письменника з росії та художника з України до Оснабрюка, щоб нагородити їх премією миру імені Ремарка та спеціальною премією.

Додамо, що премію миру імені Ремарка вручають з 1991 року кожні два роки в німецькому місті Оснабрюк, де народився відомий письменник. Цьогоріч нагороду вручатимуть 16-й раз. Лауреат премії отримує 25 тисяч євро.

ДОВІДКА

Сергій Майдуков — український ілюстратор, роботи якого друкували видання у всьому світу. Зокрема — ZEITmagazin, The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal та Financial Times.

Від початку повномасштабної війни Майдуков ілюструє воєнне життя у Києві та інших містах України.

Схожі новини