Передплата 2024 ВЗ

пригожин чотири роки заробляв на ресурсах Азії та Африки, — ЗМІ

  • 21.02.2023, 13:30
  • 542

Засновник російської ПВК «Вагнер» євген пригожин упродовж чотирьох років отримав понад 250 млн доларів від видобутку нафти, газу, алмазів і золота у Судані та Сирії

євген пригожин. Фото із мережі
євген пригожин. Фото із мережі

Як йдеться у розслідуванні ЗМІ, наприкінці 2016 року пригожин вперше потрапив під санкції США, у 2021 році його оголосили в розшук ФБР.

Утім, санкції проти нього не зупинили сотні мільйонів доларів, які він отримував від видобутку нафти, газу, алмазів і золота від найманців у Судані та Сирії.

«Вагнерівців», зокрема, звинувачують у порушеннях прав людини, вбивствах, тортурах і зґвалтуваннях майже в кожній країні, де вони працювали.

У 2018 році США запровадили санкції проти Evro Polis, підконтрольної пригожину компанії, яка отримала енергетичні концесії від президента Сирії Башара Асада за те, що найманці ПВК звільняли нафтові родовища від терористів «ІДІЛ» під час громадянської війни в країні.

Звітність Evro Polis свідчить, що санкції мали обмежений вплив на її діяльність: у 2020 році компанія продовжувала генерувати продажі на 134 млн доларів, а чистий прибуток того року становив 90 млн доларів.

Це становило 180% рентабельності акціонерного капіталу, який був репатрійований до рф. У грудні 2021 року, за два місяці до повномасштабного вторгнення в Україну, компанія повідомила про пов’язане з контрактами падіння прибутків до трохи більше ніж 400 тис доларів, але все ще мала 92 млн доларів готівки на своєму балансі.

Інші операції пригожина з найманцями скромніші, але вони продовжують торгувати, незважаючи на санкції. Компанія M Invest, яка займається видобутком золота в Судані, яка потрапила під санкції уряду США в липні 2020 року, наступного року все одно отримала 2,6 млн доларів.

Дві компанії, які, судячи з експортних звітів, відвантажили велику кількість промислового обладнання компаніям, що підтримуються «Вагнером», у Судані та ЦАР, отримали понад 6 млн доларів прибутку до кінця 2021 року.

Звітність також демонструє, як низка підконтрольних пригожину компанії, схоже, перевели свою діяльність на інші підприємства перед тим, як західні країни почали їх закривати. «Меркурій», компанія, що працює в сирійському нафтовому секторі і потрапила під санкції ЄС у 2021 році, за три роки, що передували запровадженню санкцій, продала продукції на $ 67 млн, але після цього задекларувала нульовий дохід.

Аналіз підтримуваних «Вагнером» видобувних компаній ґрунтується на їхній останній доступній звітності до грудня 2021 року. Прибутки, задекларовані цими компаніями в рф, були переведені з рубля в долари за поточним обмінним курсом.

Водночас аналіз не враховує внутрішні російські підприємства пригожина, які отримали великі державні контракти і становлять значну частину його статків.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень