Передплата 2024 «Добрий господар»

Сейм Польщі підтримав Декларацію солідарності з Україною щодо Другої світової війни і агресії РФ

  • 21.10.2016, 10:30
  • 778

Сейм Польщі, у четвер, 20 жовтня, як перед цим і Верховна Рада України, прийняв Декларацію пам’яті та солідарності щодо подій Другої світової війни та російської агресії.

Спільну декларацію ухвалили, «діючи відповідно до духу стратегічного партнерства між Польщею і Україною», заявили у канцелярії Сейму, повідомило «Радіо Свобода».

За проголосували 367 депутатів нижньої палати польського парламенту, проти — 44, а 14 утрималися.

Декларація, прийнята Сеймом, майже ідентична з документом, який раніше був прийнятий Верховною Радою. Зокрема, в українському варіанті йдеться про «боротьбу польських і українських національних сил антикомуністичного та антинацистського опору, які створили моральну основу для повернення незалежності наших держав». У польському варіанті згадується тільки антикомуністичний опір.

У декларації, крім згадки про трагічні сторінки історії Другої світової війни і комуністичної доби, також засуджено сучасні дії і агресивну зовнішню політику Росії щодо України й заявлено, що дії Росії — порушення засадничих норм міжнародного права і договорів і з Україною, невиконання зобов’язань, ведення гібридної інформаційної війни — загрожують мирові й безпеці в усій Європі.

Сейм також наголосив на відданості Польщі справі мирного врегулювання конфлікту на сході України і відновлення її територіальної цілісності.