Передплата 2024 ВЗ

Столтенберґ: "Росія дестабілізує Європу і ядерною міццю залякує сусідів"

  • 13.02.2016, 12:14
  • 710

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Росія своїм «натиском дестабілізує Європу», а риторика Москви про її ядерну міць «спрямована на залякування своїх сусідів і підрив довіри».

Про це Столтенберґ сказав під час виступу на конференції з безпеки в суботу у Мюнхені.

Він також заявив, що НАТО не хоче «конфронтації» з Росією чи нової «холодної війни», але його відповідь повинна бути твердою.

Столтенберґ вкотре наголосив, що альянс рухається в напрямку зміцнення оборони на своєму східному фланзі, і ці дії призначені «не для того, щоб вести війну, але, щоб їй запобігти». Генсекретар НАТО також заявив, що очікує про оголошення таких кроків зі зміцнення кордонів саміті НАТО в Варшаві у липні.

Столтенберґ наголосив на необхідності більшої оборони і активнішого діалогу з Росією. Він висловив стурбованість через частіші заявив Кремля, пов’язані з ядерною могутністю країни.

«Ніхто не повинен думати, що ядерна зброя може бути використана в звичайній війні», — додав генсекретар НАТО.

Росія у 2014 році окупувала український Крим і здійснює, як стверджує Україна і Захід, підтримку сепаратистів на сході України. В питанні захоплення Криму Москва вказує на те, що «відновила історичну справедливість», а щодо збройного конфлікту на Донбасі запевняє, що її військових там нема, але можуть бути «добровольці».

Джерело: Радіо Свобода

Схожі новини