Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Внаслідок обшуків у будинках кримських татар у Криму затримали 8 осіб

  • 11.02.2016, 18:04
  • 719

З ранку 11 лютого в будинках кримських татар у анексованому Криму пройшов ряд обшуків, повідомив у Facebook голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Зокрема, з його слів, обшуки відбулись в будинках Даміра Минадирова (Ялта), Бахтіяра Топуза (Ялта), Рустема Османова (Бахчисарай), Нарімана Мамедимінова (с. Холмовка Бахчисарайського району), Арсена Халілова (с. Холмовка Бахчисарайського району).

Чубаров зазначив, що деякі з перерахованих кримських татар зустрічалися зі спецпредставником генерального секретаря Ради Європи Жераром Штудманом 25 січня 2016 року.

У результаті обшуків в Ялті та у Бахчисарайському районі затримано 8 осіб, повідомив координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, передають Крим.Реалії.

«У Бахчисарайському районі після чотирьох обшуків є троє затриманих. Деяких вивозили в Бахчисарай, одного з них вже відпустили, ще двох вивезли в Севастополь, в севастопольське ФСБ. Одного вивезли в ФСБ Сімферополя, трьох вивезли в ФСБ Ялти. Тобто у нас вісім затриманих, одного відпустили, сімох ще ні», — сказав Джеппаров.

Правозахисник підкреслив, що обшуки проходили із застосуванням зброї, він стверджує, що травми отримали і малолітні діти.

«Обшуки проходять у більшості випадків в жорсткій формі: люди в балаклавах, зі зброєю. Зараз ми виїхали в Ялту, до родини, де штурмували будинок, ламали вікна і двері, хоча опору їм не чинили. У кімнатах спали діти, скло з вікон сипалося прямо на дітей. Ми будемо з’ясовувати, які травми у дітей, які порізи, які травми психічні. У цьому беруть участь сили ФСБ, поліції, підрозділи, підконтрольні ФСБ», — розповів Джеппаров.

Він закликав правозахисників звернути увагу на ситуацію в Криму, і зазначив, що на півострові не вистачає адвокатів.

Наталя Поклонська, яка називає себе прокурором в анексованому Криму, заявила, що обшуки проводяться в рамка розслівання. ФСБ порушило кримінальну справу «за фактом діяльності терористичної організації «Хізб ут-Тахрір».

За словами Поклонської, «Хізб ут-Тахрір» «здійснювала свою діяльність на території міст Ялта та Алушта».

«Це не татари - це терористична організація. Ми не робимо розбивки за національністю», - каже Поклонська.

Окрім того, 11 лютого до прокуратури анексованого Криму викликали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

Як повідомляє сайт 15 хвилин, прокурори цікавилися, чим сьогодні займається Меджліс і яку роль в його діяльності відіграє сам Джелял. Сам Джелял розповів, що в прокуратурі у нього відбулася ввічлива розмова.

Джерело: Громадське

Схожі новини