Передплата 2024 «Добрий господар»

«Наші фермери настільки працьовиті, що навіть на „підсолених“ ґрунтах встановлюють рекорди»

Господар з Одещини зібрав з одного куща 192 томати і встановив Національний рекорд України

Фото з особистого альбому Лани Вєтрової
Фото з особистого альбому Лани Вєтрової

Книга рекордів України поповнилася ще одним записом. У селі Баштанівка Татарбунарського району Одеської області 7 жовтня встановили Національний рекорд. Фермер Владислав Стоянов виростив кущ томатів для переробки, на якому вродило 192 плоди! А заважили помідори 7,5 кілограма. Таким чином Одещина тимчасово перебрала на себе статус овочевої столиці України, допоки Каховка в окупації. І попри те, що вирощувати рекордний врожай на Одещині складно, оскільки ґрунти у регіоні засолені, та й посуха там постійна, аграрій з Баштанівки довів, що такі високі врожаї на цих землях — можливі.

На полі росте сорт томатів «сливка», які господар посадив у червні. Про це журналістці «ВЗ» розповіла керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.

— Результат вразив навіть нас, — дивується Лана Вєтрова. — 192 плоди з одного куща не міг передбачити ніхто. Мабуть, і сам фермер не уявляв, що їх буде аж стільки. Хочу звернути увагу, що це томати для переробки. З цього куща ми рахували томати різної стиглості, бо вони йдуть всі на переробку. У кущі були зелені, бурі і червоні. Рекорд було зафіксовано на камери у присутності експерта, свідків і журналістів. Важливо те, що це рекорд, який показує можливості вирощування овочевої продукції навіть у тому регіоні, який було представлено на рекорд. Бо це не Херсонщина! Це — Одеса, де солені ґрунти, де вітер з моря, тож вирощувати томати дуже складно. І те, що вдалося досягти такого результату, підтверджує наше кредо: багато, що здавалося неможливим, було зроблене! Таким рекордом ми розширюємо можливості і уявлення людини про те, що ми можемо зробити ще багато чого.

— Ми все можемо — і рекорди встановлювати, і вирощувати високий врожай у час війни…

— І це правда. Одещина зараз перейняла на себе звання овочевої столиці України, поки не звільнимо від російських окупантів і від мін, які вони там натикали, родючі ґрунти Херсонщини. Тішить те, що наші фермери настільки працьовиті, що навіть на таких «підсолених» ґрунтах вони встановлюють рекорди!

Схожі новини