Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Готуємо сад до зими

"Добрий господар" рекомендує

Зібравши врожай, більшість людей забувають про сад. Але його слід належно підготувати до зими. Поради з цього приводу дає провідний фахівець відділу фітосанітарних процедур Д У Волинської обласної фітосанітарної лабораторії Сергій Левківський.

Рясні поливи

Важливо, аби дерева не ввійшли у зиму «спраглими». Якщо осінь не­достатньо дощова, добре зволожте пристовбурні круги. На кожну до­рослу рослину витрачають близько 50 л води. Поливати варто поетап­но: по 12−15 л на годину. Темпера­тура води повинна бути на 5 °C вища, ніж повітря. Стежте, аби рідина про­никла завглибшки 1 м.

Після напування поверхню муль­чують торфом, хвоєю, перегно­єм або компостом, що допоможе зменшити випаровування.

Приберіть «мумії» та відмерлу кору

У жовтні-листопаді обов’язково треба зібрати падалицю і глибоко закопати. Водночас зніміть із гілок залишки муміфікованих плодів, ко­трі стають розсадником патогенів.

Водночас видаляють зі стовбурів стару відмерлу кору, мохи, лишай­ники, під якими влаштовуються зи­мувати личинки.

Здорове листя — у компост

Листя зі здорового саду можна давати у компост чи використовува­ти для мульчування грядок. Якщо ж плодові насадження вражені хворо­бами, тоді цей золотистий матеріал вивезіть із ділянки.

Осіння «стрижка»

За тепла доцільно провести об­різування. Повністю видаліть сухі, поламані гілки, і ті, що ростуть усе­редину крони (вони все одно не плодоноситимуть). Рани обробля­ють розчином мідного купоросу (1 ч. л. речовини на 1 л води) та зама­щують садовим варом або олійною фарбою.

Обробка проти хвороб і шкідників

Якщо на деревах помічено озна­ки цвілі, то після падолисту обпри­скайте 3%-ним розчином бордоської рідини. А щоб позбутися збудників кокомікозу, парші, борошнистої роси тощо, застосовують сечовину (0,5 кг на 10 л води). Не забувайте змочува­ти й міжряддя, тільки більш концен­трованим розчином (1 кг сечовини на відро води). Згаданий агрозахід до­поможе знищити небажаних гостей, що влаштувались зимувати на гілках і в землі.

Також корисне розпушування ґрунту садовими вилами завглиб­шки 20 см. Тоді личинки опиняться на поверхні й загинуть від морозів.

Підживлюємо дерева

Для підгодівлі восени викорис­товують гнойову рідину, розведену у пропорції 1:10. Також дають ком­пост (деревам віком 1−7 років — 1,5−2 кілограми на 1 кв. м, а старшим — 2−3 кг), попіл (100 г на 10 л води), перегній (½ відра на 1 кв. м при­стовбурного кола).

Застосовують і мінеральні до­брива, за винятком азоту, який ак­тивізує небажані цього періоду про­цеси росту і знижує зимостійкість культур. Внесіть фосфорно-калійні елементи або гнойову рідину.

Побілка стовбурів

Щоб захистити штабми від со­нячних опіків, у жовтні-листопаді побіліть їх до нижніх скелетних гілок. Засіб можна приготувати самостій­но: 3 кг вапна і 500 г мідного купоро­су розводять у 10 л води.

Захист від гризунів

Зайці та миші взимку люблять поласувати корою плодових дерев (особливо молодих). Запобігти цьо­му допоможе обгортання стовбурців на висоту 50−100 см розрізаними пластиковими пляшками чи іншим надійним матеріалом. Проти хвос­татих гризунів застосовують дуже ефективний біологічний препарат Бактоцид (2 кілограми на гектар).

Турбота про чагарники

Восени у ягідних чагарників ви­даліть непотрібну порість, хворі, засохлі і старі гілки. Зрізи роблять над брунькою, яка спрямована на­зовні куща. Крім того, у смородини обрізають під корінь усі пагони ві­ком понад п’ять років, у червоних та білих порічок — старші восьми років. Це дозволить молодим паросткам навесні швидше розвиватися. Піс­ля такої «стрижки» підгодуйте наса­дження калійно-фосфорним добри­вом (скажімо, на кожну рослину — 1 ст. л. суперфосфату й сірчанокисло­го калію) або гноївкою чи золою.

Подібний догляд проводять і на кущах аґрусу. Стинайте гілки після шестирічного віку. Також видаляють сухі, хворі та непродуктивні пагони. Кореневу поросль обрізуйте у міру відростання.

На кущах традиційних сортів ма­лини необхідно вирізувати хворі й загущені стебла. Залишайте тільки здорові однолітні пагони. А ось ре­монтантні насадження скошують біля самої поверхні (можна робити це й ранньої весни).

Малині корисна підгодівля пере­прілим гноєм (6 кг на 1кв. м), роз­веденим курячим послідом (1:12). Як альтернатива підійде подвійний суперфосфат (20 г на 1 м ряду).

Валентина Борзовець для газети «Добрий господар»

Схожі новини