Передплата 2024 «Добра кухня»

«Батьків до школи не пустимо. Різні класи починатимуть навчання у різний час»

1 вересня йдемо до Країни знань із дотриманням усіх заходів безпеки. Зараз головне – не захворіти!

За кілька днів тисячі українських школярів сядуть за шкільні парти. Святкових Першовересневих лінійок, звісно, не буде. Одні школи давно відмовилися від «совдепівської» церемонії, а ті, хто щороку проводив свято Першого дзвоника, цьогоріч відмовилися вперше — через пандемію. Навчання у школах Львівської області розпочнуть з освітнього уроку, на якому дітям розкажуть про коронавірус, шляхи протидії поширенню інфекції та заходи захисту й безпеки. Про це повідомили у Львівській ОДА.

— Нам довелося почати жит­тя в нових умовах, тож і діти, і до­рослі мають бути готові до нових реалій, — каже директор депар­таменту освіти та науки Львів­ської облдержадміністрації Олег Паска. — Школярам варто з наймолодшого віку розуміти, що значна частина відповідальнос­ті за своє здоров’я ляже саме на них. Адже дотримання усіх захо­дів безпеки зменшує ризик зара­ження. Мусимо розтлумачити та пояснити дітям, як поширюється вірус, як захиститися від нього та що робити у випадку нездужання.

— Наразі керуємося поста­новою уряду від 22 серпня, — розповіла журналістові «ВЗ» заступниця міського голови з гу­манітарних питань Галина Сліч­на. — Йдеться про те, що перші-четверті класи і у класі, і у школі ходять без масок. Батьків впус­кати до школи не будемо, окрім тих, у кого неповносправна ди­тина. Графіки роботи навчаль­них закладів будуть різними. Після занять у школі проводи­тимуть дезінфекцію… Багато шкіл комбінують дистанційне навчання з очним. А про те, до якої карантинної зони належа­тиме Львів, стане відомо у чет­вер, 27 серпня, увечері, а то й у п’ятницю, 28 серпня.

Як розповіли «ВЗ» директо­ри навчальних закладів, майже в усіх школах буде зміщено поча­ток занять. Якщо молодша шко­ла приходить на перший урок, до прикладу, на 8.30, то учні 5−6 кла­сів — на годину пізніше (у деяких школах з різницею на 30 хвилин). А старша школа — на 10-ту або ж 11-ту годину. Відповідно, уроки закінчуватимуться пізніше.

Адміністрація шкіл так вирі­шила, щоб уникнути стовпот­воріння перед першим уроком і після закінчення уроків. Дирек­тор ліцею № 8 Михайло Ерсте­нюк пропонує, окрім того, аби зсунути уроки, ще інший варі­ант. Скажімо, наступного тижня після початку занять 5−6-й класи до школи не йдуть, а цілий тиж­день вчаться вдома, дистанцій­но. Через тиждень так само на дистанційне навчання йдуть учні 7−8 класів, а попередні поверта­ються до школи. Ще через тиж­день на дистанційному навчанні старші класи.

А от у Львівській спеціалізо­ваній музичній школі-інтерна­ті імені Соломії Крушельницької від Першого дзвоника не відмо­вилися. Щоб стати учнем шко­ли, першачкам треба склада­ти вступні іспити. Цьогоріч вони проходили в онлайн-режимі. Тож ані першачки, ані їхні бать­ки не знають, в яких умовах вчи­тимуться діти. А з’їжджаються майбутні музиканти на навчан­ня аж зі семи областей України! Подвір’я школи дозволяє про­вести святкову лінійку лише для перших і одинадцятих класів. У цій школі також буде зміще­но початок і закінчення уроків. Також зміщують уроки і у ліцеї № 51. Таку рекомендацію дало Міністерство охорони здоров’я. За вказівкою МОЗ, щоб запо­бігти скупченню дітей, у 51-му ліцеї, окрім основного входу, відкривають ще один — додат­ковий.

За словами глави МОЗ Сте­панова, 1 вересня в Україні до школи підуть усі діти, окрім ре­гіонів «червоної» карантинної зони. Наприкінці тижня визна­чають, до якої зони потрапив той чи інший регіон. Коли вер­стався номер, ще не було ві­домо, до якої зони від п’ятниці, 28 серпня, належатиме Львів­ська область. За рекомендаці­єю Міністерства охорони здоров’я, у «зеленій» та «жовтій» зонах вчителі у класах можуть працювати без масок, але за умови дотримання відповідної дистанції. Учні молодшої школи можуть перебувати на території школи без масок, але старшо­класники і вчителі коридорами зобов’язані ходити у масках!

Батьки школярів пережива­ють, щоб дитина не сиділа на уроках пів дня голодна. За інфор­мацією МОЗ, шкільні їдальні пра­цюватимуть, тож діти зможуть на перерві перекусити, однак мініс­терство просить адміністрацію шкіл скласти графік перебуван­ня класів у їдальні. І попереджає, що за столом можуть сидіти не більше чотирьох осіб.

Моя сусідка, мама першо­класниці Вікторії, вже місяць не може спокійно спати. Каже, класний керівник телефоном попередила — батьки не мають права переступати поріг школи. Довести дитину тільки до две­рей. «Як та дитина запам’ятає, що задали додому? — бідкалася мама Вікторії. — Уже не кажу, що дитина точно у школі забуде або книжку, або перевзувне».

Як би ж то тільки у цьому була основна проблема… Порівня­но з пандемією, незаписане до­машнє завдання або забуте у школі перевзувне — дрібниці. Зараз головне — не захворіти!

Схожі новини