Передплата 2024 «Добра кухня»

«Якщо не будемо у червоній зоні, то 1 вересня розпочнемо навчання»

Як готуються школи Львівщини до початку нового навчального року?

Ще кілька днів тому більшість батьків не знали, буде та школа чи знову доведеться сидіти з дитиною перед монітором комп’ютера? Усі сподіваються, що після 1 вересня школярі знову сядуть за парти… Як усе відбуватиметься і яких заходів безпеки дотримуватимуться у школах? Про це запитуємо освітян.

Любов Костюк, директор ліцею № 51

28 серпня стане відомо, до якої зони входить Львів. Якщо ми не у черво­ній зоні, то 1 вересня розпочинаємо на­вчання. Наша школа готова до очного навчання. Рекомендації, які дало Мініс­терство науки, кожна школа адаптувала «під себе». Усе треба продумати до най­менших дрібниць, а насамперед — вхід до школи. Бажано, звісно, мати кілька входів і виходів. Наразі маємо лише два входи. Потрібно максимально розвес­ти дітей, щоб не було скупчення. Окрім того, учнів розвели у часі. Одні заходять о 8.15 — молодша школа. Ми так роби­мо, бо маленьку дитину перед роботою приводять батьки. Четверті класи при­ходять на 8.35. Старша школа — о 10-й годині. Вони можуть побути вдома вран­ці і прийти пізніше. Звісно, уроки у них триватимуть на годину довше. Усі кла­си перебуватимуть лише у своїх примі­щеннях, тобто не буде ходіння по школі у спеціалізовані класи — хімії, біології, фі­зики… Бо якщо хтось захворіє і у той ка­бінет зайде ще кілька класів на урок, це пряма загроза інфікування.

— Чи діти у школі харчуватимуться?

— Розробили графік харчування у їдальні. Встановили дистанцію між сто­лами — півтора метра. За столом можуть сидіти лише чотири учні. Для того, щоб прохарчувати початкову школу, запро­вадили прогулянкові годинні перерви. І не лише з метою харчування, а й з ме­тою максимального перебування дітей на свіжому повітрі. Протягом цієї годи­ни діти спілкуватимуться з вчителем. Усі класи, які навчаються за новою україн­ською програмою, працюють тематич­но. Тобто якщо сьогодні тема, напри­клад, «Яблуко», то яблуко обігрується і на математиці, і на уроці читання… Та­кий урок можна провести і на прогулян­ковій перерві. Окрім обов’язкових за­собів безпеки (маски, дезінфекція рук, класів), у коридорах зробили розміт­ку стрілками. Учні рухатимуться лише в один бік. На вулиці також малюємо ін­тервал, за яким можуть заходити діти.

— Батьків першачків впускатимете до школи?

— У жодному разі. У школу може зайти лише мама неповносправної дитини, але у масці, бахілах… Батьки з дітьми і з вчителями можуть спілкуватися онлайн, головне — уникати скупчення людей. Від традиційного свята Першого дзвін­ка відмовилися. Але у кожному класі для дітей буде свято.

— То вже діти не зможуть гасати на перерві шкільними коридорами?

— Ні. І це буде найважче зробити. Кожен учитель, який має урок у класі, зобов’язаний відчинити вікна після уро­ку, а дітей вивести у коридор, або, якщо є можливість, вийти на вулицю. У ко­ридорі вчитель під час перерви мусить бути з дітьми.

Ярослав Джурик, заступник директора з виховної роботи Львівської спеціалізованої музичної школи імені Соломії Крушельницької

— У нашій школі навчаються 415 учнів. Ми набрали 35 першокласників і розділили їх на два класи, тож кож­на дитина сидітиме за окремою пар­тою. Окрім того, у нас працюватиме й інтернат, адже у нашій музичній школі навчаються діти з семи областей Укра­їни. Кімнати для проживання — вели­кі, у кожній селимо по дві-три дити­ни. Зробили, як і щороку, ремонт в усіх кімнатах. Дезінфікувальні засоби ста­вимо на прохідній школи та в інтернаті. У масках ходитимуть зі школи в інтер­нат і навпаки, але у класах будуть без масок. Якщо дитина захоче вийти у ко­ридор, зобов’язана одягнути маску. Зробили розклад уроків таким чином, щоб перерви у молодшої школи не збі­галися з перервами у старшокласни­ків. Старша школа починає навчання о 8.30, молодша — о 9-й. Розбіжність у перервах дасть змогу не стикати­ся дітям, скажімо, у буфеті. У коридо­рах зробили розмітку, щоб діти могли рухатися двома потоками. З Міністер­ства культури нам надіслали рекомен­дації, як мають відбуватися заняття ду­хового оркестру. Одночасно вже не зможуть, скажімо, 40 музикантів зібра­тися на репетицію, тільки невеликими групами — за інструментами. Духовики зможуть сидіти не ближче одне від од­ного, як два метри.

— Колись у музінтернаті був ізоля­тор…

— Він працюватиме і цього навчаль­ного року. Там працюють лікар і медсе­стра. Ми виділили спеціально кілька кім­нат на випадок, скажімо, підвищення температури у дитини, щоб вихованця школи можна було ізолювати перед тим, як віддати дитину до лікарні чи батькам.

— Більшість шкіл відмовилися від святкування Першого дзвоника. А як буде у вас?

— А у нас буде! Але тільки для першач­ків і одинадцятикласників. Першоклас­ники ще не бачили школи, бо їх прийма­ли в онлайн-режимі. Батьки також ще не знайомі з класними керівниками. Тому дозволили і батькам першокласників прийти на лінійку. Площа дозволяє до­тримуватися півтораметрової дистан­ції. У нас — велике подвір’я. Правда, не гратиме шкільний оркестр, Гімн України звучатиме у запису.

Тетяна Малєрик, директор Лапаївського ліцею імені Героя України Георгія Кірпи Зимноводівської сільської ради

Традиційного Першого дзвоника у нас не буде. Плануємо його провес­ти в інтерактивному форматі для пер­шокласників. Однозначно, це буде на подвір’ї школи, але це буде не тради­ційна лінійка, а інтерактивний урок у дусі нової української школи. Діти поділе­ні на невеликі групи, кожна з яких буде мати своє звертання. Частина дітей приходитиме до школи на перший урок, інша частина — на другий. Наша школа — велика, тож можемо собі дозволити до­тримання дистанції, навіть попри те, що навчається 680 учнів.

— Маєте можливість посадити кожного учня за окрему парту?

— На жаль, парти у школі не розра­ховані на одного учня. Тож сидітимуть по двоє. Але класи просторі, тож парти стоятимуть на відстані одна від одної. У масках ходитимуть лише у коридорах. Учні середніх і старших класів мають індивідуальні шафки у роздягалці для верхнього одягу. І кожен учень має ключ до своєї шафи.

— На перерві дітям дозволятимуть ганяти по школі?

— У футбол грати точно не будуть. Пе­редбачаємо проведення уроків на вули­ці, наприклад, «Природознавство», «Я досліджую світ», «Географію», територія школи дозволяє це зробити.

Олександр Козловський, директор Школи східних мов та східних бойових мистецтв «Будокан»

— Ніякої святкової лінійки до початку навчального року у нас не буде. Ми її ні­коли й не робили. Ні нам, ні дітям це не цікаво! 30 серпня у нас відбудеться те­атральне шоу для дітей, так зване ані­ме-паті. Проведемо конкурси, пока­жемо виставу для учнів та їхніх батьків. 1 вересня плануємо розпочати навчан­ня у звичайному робочому режимі. Для учнів початкової школи не будемо вима­гати масок, бо розуміємо, що нереаль­но вимагати від дитини, щоб вона носи­ла маску. Усі класи у нас укомплектовані одномісними партами.

— А старша школа?

— Щодо школи другого-третього сту­пенів, будемо пропонувати очно-дис­танційну форму навчання. Частина кла­су буде навчатися у школі, інша частина — вдома дистанційно. Наступного тижня міняються. Ми звернулися до депутатів Львівської міської ради щодо того, щоб усі предмети в усіх школах міста Льво­ва і всі класи поділити на групи. Так, щоб у групі було 10−12 дітей. Це розванта­жить класи і зменшить навантаження як на вчителів, так і на дітей. І це зменшить поширення коронавірусної інфекції.

Михайло Ерстенюк, директор ліцею № 8

— Першого дзвоника у нас не буде, бо від лінійок відмовилися давно. Цього року будуть зустрічі дітей з класними ке­рівниками. Першачки прийдуть до кла­су, всі інші зустрічатимуться поза межа­ми школи. Діти з класними керівниками самі вибирають локації. 2 вересня усі діти прийдуть до школи. З усіма праців­никами — від вчителів до технічних про­вели наради, де накреслили важливі за­ходи на перший тиждень навчання. А далі є два варіанти, хоча на сьогодні ми ще не вибрали, який це буде. За одним з варіантів, ми пропонуємо на наступний тиждень після початку навчання розван­тажити школу. Ми зсунемо початок уро­ків. Для прикладу, 5−6-ті класи йдуть до школи на 9.30, а у 7−8 класів перший урок розпочнеться о 9.30. 9−11 класи почнуть вчитися з 10.30. Другий варіант подобається більше. Наступного тижня після початку занять до школи не йдуть 5−6 класи. З ними вчителі працюють зі школи дистанційно. У нас є спеціальна кімната з відповідною технікою, тож уро­ки можна проводити у гугл-класі дистан­ційно. Через тиждень ці класи приходять вчитися до школи, а на дистанційне на­вчання йдуть 7−8 класи. Потім — старша школа. Таким чином, суттєво розводи­мо дітей, зменшуємо скупчення дітей у школі. Бо, якщо всі одночасно прийдуть до школи, можемо швидко опинитися у червоній зоні.

Схожі новини